Articole Sunshine

(2007)

Spre Soare

Despre producție

"Filmul porneste de la premiza ca, peste 50 de ani, Soarele va inceta sa mai straluceasca si, prin urmare, nu va mai aproviziona omenirea cu energia necesara vietii. Pentru a impiedica aceasta catastrofa, intreaga comunitate umana isi reuneste fortele pentru a organiza o misiune spatiala care are ca sarcina re-aprinderea Soarelui cu ajutorul unei bombe extrem de puternice", explica producatorul Andrew Macdonald. "Misiunea este formata din opt astronauti si un om de stiinta. in calatoria sa, eIhipajul da peste Icarus I, nava care fusese trimisa cu aceeasi misiune, in urma cu sapte ani, si esuase. Acesta este momentul in care lucrurile se complica, echipajul navei Icarus II este confruntat cu situatii stranii, iar sarcina de a salva omenirea devine coplesitoare."

Scenaristului Alex Garland i-a venit ideea filmului in 2004, citind un articol intr-o revista de stiinta americana. "Dintotdeauna mi-am dorit sa explorez domeniul calatoriilor spatiale, omul care descopera lucruri noi in spatiul interstelar si, in acelasi timp, in propriul subconstient", marturiseste Garland. "Ceea ce m-a interesat in mod special era situatia ipotetica in care salvarea intregii planete ar depinde de un singur om. Aceasta a devenit ideea centrala a filmului", continua el.

Regizorul Danny Boyle a fost atras de aspectele psihologice ale subiectului."In filmul meu, am accentuat aceste aspecte. Cum ar fi sa ne apropiem de Soare, steaua careia ii datoram viata in univers? Mi s-a parut o premiza foarte interesanta pentru un film."

Realizatorii au dorit ca filmul sa fie mai aproape de o misiune spatiala decat de o nuvela stiintifico-fantastica. De aceea, au luat legatura cu NASA, pentru a discuta cu cat mai multi astronauti si fizicieni cu putinta si au vizitat un submarin nuclear in Scotia, precum si centrul de antrenament Star City din Moscova, unde sunt antrenati o multime de cosmonauti din lumea intreaga. "Am vrut sa cunosc conditiile reale in care traiesc acestia, sa inteleg cum e ca spatiul vital sa-ti fie restrans pe o perioada lunga de timp", explica Boyle.

De asemenea, Boyle a tinut neaparat ca actorii sa stea o vreme impreuna, intr-un camin studentesc din Londra, pentru a dezvolta acea familiaritate necesara membrilor unui echipaj care calatoreste in spatiu. "In film, ei sunt obligati sa stea impreuna pe nava timp de 16 luni, de aceea am vrut ca echipa sa fie pregatita dinainte", explica regizorul.

Sarcina de a transpune toate acestea pe ecran si de a crea decorurile i-a fost incredintata scenografului Mark Tildesley, cu care Boyle a mai colaborat la 28 Days Later / Dupa 28 de zile si la Millions. "Amandoi am dorit ca filmul sa duca cu gandul mai degraba la NASA, decat la Star Wars, sa fie mai degraba realitate, intr-un viitor apropiat", explica Boyle. "De aceea, decorurile sunt inspirate din diverse submarine si date despre nave spatiale pe care le-am obtinut de la NASA", adauga producatorul Andrew Macdonald.

Nava Icarus II dispune de un scut de protectie urias, cu diametrul de 1,4 km, constituit din niste panouri aurii care au rolul de a proteja nava de radiatiile si caldura venite de la Soare. In spatele acestui scut se afla impresionanta bomba, de marimea Manhattan-ului. Prin comparatie cu acestea, spatiul rezervat echipajului este extrem de restrans. Filmarile au fost facute la Mills Studios din Londra si au durat 15 saptamani. Exterioarele au fost create exclusiv pe computer de catre echipa de efecte speciale de la Moving Pictures Company.

"Incerc ca filmele mele sa fie optimiste si, desi unele dintre ele sunt cam dure, sper ca degaja, totusi, o energie vitala, astfel incat spectatorii sa iasa din sala de cinema insufletiti de pofta de viata", conchide Boyle.

Despre actori Câteva adevăruri științifice
jinglebells