Articole Prime

(2005)

Cu iubirea la psihiatru

Cum sa gasesti un barbat matur

“Apropos, lucruri pe care trebuie sa le eviti: sa incepi frazele cu ‘Mama mea…’”
- Rafi catre David

Acolo unde gasesti o mama protectoare gasesti si un fiu rasfatat. Dupa ce au gasit actritele potrivite pentru rolurile Rafi si Lisa, Younger si Team Todd au cautat indelung pentru a gasi actorul potrivit rolului David. Oricum, s-a dovedit a fi un demers dificil. „Incercam sa gasim pe cineva tanar, evident talentat si carismatic, care sa faca fata celor doua actrite – Uma si Meryl”, spune Jennifer Todd. „Si, de asemenea cineva care sa arate ca un tip New Yorkez si copil evreu, care sa poata trece in ochi spectatorului drept fiul lui Meryl.”

Younger adauga: „David trebuia sa arate ca un barbat adevarat care ar putea sa atraga o femeie precum Uma Thurman si totusi sa faca prostioarele copilaresti, care creeaza conflicte in relatia lor.”

Younger nu se astepta ca necunoscutul actor Bryan Greenberg sa fie nevoit sa indeplineasca atatea cerinte. In acelasi timp, Greenberg nu se deosebea prea mult de puzderia de actori de varsta lui care se ingramadesc la Hollywood. CV-ul lui cuprindea cateva roluri pentru televiziune, o aparitie in filmul One Tree Hill, la canalul WB, si un rol intr-un serial al canalului HBO „Unscripted”, un exposé al vietii celor trei personaje, actori, produs de George Clooney si Steven Soderbergh.

„Erau o multime de persoane care m-am gandit ca vor veni inaintea lui”, recunoaste Younger cu sinceritate. „Dar cand l-am pus in aceeasi camera cu Uma, pur si simplu s-au potrivit de minune, i-am si vazut impreuna. A fost ceva instantaneu.”

Cand a citit scenariul pentru prima data, Greenberg a simtit cat de tare seamana cu David. „Primul gand a fost: trebuie sa-l intalnesc pe Ben Younger. Adica, cine e tipul asta? El ma spioneaza pe mine?”, spune Greenberg razand.

Greenberg a facut imediat legatura cu faptul ca David este evreu get-beget, asa cum si el a fost crescut ca un evreu autentic. De asemenea, a inteles cu adevarat referirile la New York, pentru ca si el a trait in New York cat timp a mers la Universitatea New York. Si la fel ca in cazul lui David, a carui mama este psihiatru, si parintii lui Greenberg sunt psihologi.

“Bryan a fost uluitor”, isi aminteste Todd. “A citit de cateva ori scenariul si a spus: “Stiu ca eu sunt tipul.” A fost foarte increzator.
Increderea si tenacitatea lui au fost rasplatite. Greenberg recunoaste ca s-a dat peste cap pentru a obtine rolul. “Cand l-am obtinut, am sarit in sus de fericire”, spune el. “Primul lucru pe care l-am facut a fost sa o sun pe mama si sa-i spun: “Mama, am obtinut acest rol, iar Meryl Streep va juca rolul tau.’ Ea a spus: ‘Oh, Dumnezeule!’”

La cererea lui Younger, Greenberg s-a mutat la New York cu cateva luni inainte de inceperea productiei pentru a se pregati pentru rol. “Ben mi-a spus: ‘Trebuie sa vii la New York. Am nevoie sa fii aici, pe langa mine. Am nevoie sa fii aici, cu familia mea. Am nevoie sa citesti The New Yorke. Vreau sa pictezi.’, spune Greenberg. “Nici macar nu mi-a asigurat transportul cand m-am mutat aici. Mi-a spus: “Ai sa mergi cu metroul.’”

Greenberg s-a ingrijorat pentru faptul ca “va lesina” cand va filma scenele cu Streep. Totusi, a descoperit ca lucrul cu aceasta legenda a ecranului este “surprinzator de confortabil. Cand intri in camera si in scena, munceste atat de mult pentru tine incat te pune in miscare”, spune el.

Si lui Streep i-a placut sa lucreze cu Greenberg. “Bryan este extraordinar de deschis, desi este tanar. Are o mare disponibilitate si se coordoneaza cu totul foarte bine.” Ca un actor consacrat, care ii indruma pe altii in meserie, Streep a devenit cu adevarat mentorul lui Greenberg. “Vrei sa il pui in garda cu totul”, spune ea razand.

Greenberg recunoaste cat datoreaza partenerelor sale din film pentru faptul ca trecerea sa de la televiziune, la marele ecran a fost atat de blanda. “Este un mare privilegiu sa pot lucra cu Meryl Streep si Uma Thurman, amandoua fiind doua actrite consacrate”, spune el. “Am stat jos si am privit absorbit, invatand totodata. Uma confera rolului acele tente emotionale, care nu erau mentionate pe hartie. Aici incepe jocul meu ca actor.”
Doar in New York Intre rolul de mama si cel de psihiatru
jinglebells