Articole Prime

(2005)

Cu iubirea la psihiatru

Despre productie

Scenariul filmului Cu iubirea la psihiatru/ Prime, care balanseaza intre comedie si drama intr-o maniera foart sigura, i-a luat lui Younger opt ani pana la finalizare. El a avut ideea in minte inainte de a face filmul Boiler Room/ Varful Piramidei, dar a simtit ca nu poate realiza aceasta poveste de dragoste pana acum. „Nu l-as fi putut scrie atunci, in forma in care este acum.”, spune regizorul. „Filmul se baza pe personaje mai mult decat Boiler Room, asa ca eram mai tensionat scriindu-l. Abia acum trei ani am putut sa pun totul cap la cap.”
,, Cu iubirea la psihiatru/ Prime vorbeste despre ceea ce se intampla atunci cand doi oameni se indragostesc si apoi isi dau seama ca lucrurile sunt mai complicate decat au crezut”, observa Younger. „Este o poveste de actualitate despre o femeie de 50 de ani, care nu-i poate da fiului ei sfaturile profesionale pe care le da pacientilor sai.”

Producatorul Jennifer Todd considera ca Cu iubirea la psihiatru/ Prime este o oportunitate pentru Younger sa-si dovedeasca abilitatile ca scenarist/regizor. „Dupa Boiler Room, lui Ben i s-au oferit multe proiecte de scenarii despre relatiile dintre barbati si femei. Filmul acesta are in prim-plan barbatul”, spune Todd. „Cand a realizat filmul Cu iubirea la psihiatru/ Prime, el a scos la iveala o noua latura a caracterului sau.”

Ea a fost impresionata de modul in care regizorul analizeaza psihologia feminina. Deosebit de pregnant este modul in care Younger, un barbat de 32 de ani, descrie cu atata acuratete emotiile si preocuparile unei femei de 37 de ani, care a trecut de curand printr-un divort. „Atatea filme despre femei aflate in aceasta situatie le arata disperate”, marturiseste Todd. „Daca intr-un film o femeie are 32 de ani si este singura, nu-si doreste decat un copil sau un barbat bogat. Ben a facut un lucru minunat dezvaluind cat de complexa si vulnerabila este aceasta femeie, dar nu jalnica. Mi s-a parut ceva extraordinar.”

„Cu iubirea la psihiatru/ Prime se refera la intrebarile cu care se confrunta o femeie”, spune Younger. „Vreau sa iubesc sau doar sa am un partener? Vreau copii? Am nevoie de casatorie? Pot sa gasesc doar un tata? Acestea sunt intrebari la care generatiile dinaintea noastra nu au trebuit sa raspunda. Optiunile maternitatii nu sunt asa simple cum au fost candva.”
Asadar, ce are de facut o tanara inteligenta si frumoasa din Manhattan? Rafi incepe sa constientizeze faptul ca aceste optiuni sunt valabile pentru ea, caci intra intr-o noua faza a vietii. Atunci cand i se ofera a doua sansa de a iubi, se lasa prinsa in joc. Thurman, auto-declarata un fan al comediilor romantice, a reactionat imediat la inteligenta si profunzimea caracterizarii lui Younger. „Mi s-a parut ca scenariul este incredibil de amuzant”, spune actrita. „Chiar m-a impresionat. E atata umor, uneori chiar amar, dar este foarte emotionant si foarte uman.”

Ea considera ca: „Rafi tocmai a incheiat o casatorie lunga si nefericita. Se intreaba cu ingrijoarare daca va gasi pe cineva cu care sa aiba copii si este trista. Trece printr-o multime de dezamagiri, prin durere si ingrijorare in acest moment al vietii.”

„A fost momentul potrivit pentru Uma ca sa joace acest rol.”, afirma Younger. „Ea da viata personajului Rafi exact asa cum mi-am imaginat cand am scris scenariul. Nu eram sigur in privinta celei care va fi in stare sa-l interpreteze, dar a fost o placere sa o urmaresc. Am simtit bucuria lui Rafi cand l-a intalnit pe Dave. I-am simtit durerea atunci cand mergea la terapie, precum si momentele ei de triumf acolo.”

Streep este in consens cu Younger in ceea ce priveste munca lui Thurman. Lisa si Rafi au multe scene in care trebuie sa-si dezvaluie sentimentele una in fata celeilalte. Streep considera ca Thurman a facut rolul cu pasiune si talent. Ea observa: „Ce surpriza pentru mine! N-am stiut ce actrita minunata este pana cand am stat langa ea si am vazut-o cum lucreaza.”
Print-o rasturnare de situatie spectaculoasa se dovedeste ca David este fiul psihiatrei la care merge Rafi de mult timp. Aceasta coincidenta creeaza interese conflictuale si dezechilibreaza viata fiecarui personaj. „Cand este vorba de fiul ei, Lisa este asa de suparata ca el nu se intalneste tot cu o evreica”, spune Younger. „Dar in acelasi timp trebuie sa-i dea lui Rafi sfaturi obiective despre cum sa se intalneasca cu un barbat si cum sa traiasca. Chiar mi-a placut acest conflict.”

Lisa ofera cea mai concreta sursa de tensiune intre David si Rafi. Ea simbolizeaza subiectul de ingrijorare pentru amandoi.” Lisa si fiul ei, David, au o relatie mama-fiu tipica pentru evrei”, explica Younger. „Ea este mult prea protectoare si vrea sa-l tina aproape. Lisa tine ca David sa-si respecte mostenirea religioasa, casatorindu-se cu o evreica.”

Conform lui Streep, „Exista ingrijorarea ca el va fi cu cineva care ii va face viata grea, care va complica ceea ce deja este complicat. Ca parinte, speri sa inlaturi tot ce ameninta fericirea copilului tau. De aceea, mamele vor sa controleze totul.”

In esenta, Cu iubirea la psihiatru/ Prime este o poveste de dragoste despre toate fortele care decid soarta unei relatii, pe langa iubire – varsta, experienta, cultura si religia.” Filmul pune intrebarea: „Dragostea este de ajuns?”, spune Younger. „Sunt doua persoane foarte indragostite, dar se lupta pentru ca nu-si pot satisface reciproc nevoile. In acest sens, este o poveste dulce-amaruie. Nu este doar o fantezie romantica, ci o poveste care vorbeste despre rolul pe care dragostea il are intr-o relatie, odata ce ai decis ca dragostea nu este totul.”
Atat Rafi cat si David trec prin transformari emotionale semnificative pe parcursul filmului. „David se maturizeaza, devine barbat”, spune Greenberg. „El intelege ce vrea si capata curaj in acest sens. Rafi nu este sigura cum trebuie sa fie o femei puternica, dar prin aceasta relatie ajunge sa fie astfel.
Intre rolul de mama si cel de psihiatru
jinglebells