Articole Priest

(2011)

Priest: Răzbunătorul

Despre distribuție și echipa de producție

PAUL BETTANY (Priest)

Deși britanicul Bettany este un star cunoscut peste ocean pentru interpretările lui din film, sau de pe scenele și din producțiile de televiziune londoneze, publicul American l-a descoperit abia în A Knight’s Tale, în care a interpretat rolul comic al lui Chaucer, alături de Heath Ledger. Interpretarea lui a fost răsplătită cu premiul London Film Critics, la categoria cel mai bun rol secundar, iar Daily Variety l-a adăugat pe lista celor “Ten to Watch” ai anului 2001.

Beneficiind de o pregătire clasică în cadrul Drama Centre din London, Bettany și-a făcut debutul în West End, în producția An Inspector Calls, regizată de Stephen Daldry (The Hours, Billy Elliot). Ulterior, el a jucat o stagiune împreună cu Royal Shakespeare Company, unde a jucat în piese ca Richard III, Romeo and Juliet și Julius Caesar, înainte de a aborda primul său rol cinematografic în filmul Bent.

Bettany a obținut o nominalizare la premiile British Independent Film și a London Film Critics, la categoria cel mai bun actor debutant pentru rolul din Gangster No.1, în regia lui Paul McGuigan. El a lucrat din nou cu Paul McGuigan pentru producția Paramount Classics, The Reckoning, un mystery-thriller. Bettany a jucat apoi în rolul vecinului imaginar al lui Russell Crowe, din filmul premiat cu premiul Academiei, A Beautiful Mind, sub bagheta regizorală a lui Ron Howard. Interpretarea lui din acest film a primit premiul London Film Critics, la categoria cel mai bun actor britanic.

Bettany a jucat apoi în filmul lui Thadeus O’Sullivan, The Heart of Me, thrillerul dramatic Dogville, al regizorului Lars Von Trier, și Wimbledon, în regia lui Richard Loncraine (The Gathering Storm, Richard III).

În continuare, el a fost din nou partenerul lui Crowe în Master & Commander: The Far Side of the World, film regizat de Peter Weir. Interpretarea sa din acest film i-a adus premiul Evening Standard pentru cel mai bun actor britanic, premiul London Film Critics pentru cel mai bun actor dintr-un rol secundar, atât pentru M&C, cât și pentru The Heart of Me și premiul de interpretare Elle Style Award pentru M& C și Dogville. Pentru filmul M&C el a obținut nominalizări atât la BAFTA cât și la Broadcast Film Critics Association, pentru cel mai bun rol secundar.

Următorul său rol a fost “Silas” din filmul de mare succes al anului 2006, The Da Vinci Code . În Januarie 2009, Paul s-a alăturat distribuției filmului Inkheart, o aventură fantastică, inspirată din cărțile de povești pentru copii. Următorul proiect al lui Paul a fost filmul lui Graham King și al lui Martin Scorsese, The Young Victoria . În thriller-ul din 2010, Legion, Paul a deținut rolul titular al arhanghelului Mihail. Paul a evoluat și alături de Johnny Depp și Angelina Jolie, în filmul The Tourist, din 2010, unde a interpretat rolul inspectorului John Acheson . Paul va apărea și în filmul Margin Call, care va fi lansat pe ecrane în toamna anului 2011.

KARL URBAN (Black Hat) este cunoscut pentru rolul dinamic al luptătorului Rohan Eomer din cel de-al doilea și al treilea film al trilogiei The Lord of the Rings, ambele în regia lui Peter Jackson, sau pentru rolul înfricoșător al lui Kirill din filmul lui Paul Greengrass, The Bourne Supremacy. De curând, Urban a jucat în 2009 rolul Dr. Leonard “Bones” McCoy din blockbuster-ul științifico-fantastic Star Trek. De asemenea, el a jucat și în drama lui Tony Kaye, Black Water Transit.

CAM GIGANDET (Hicks) este un star în devenire, care și-a adjudecat deja recunoașterea publicului și mai multe distincții pentru interpretările puternice pe care le-a dat personajelor din filmele în care a jucat. Recent, el a primit premiul “One to Watch”din partea Movieline’s Young Hollywood, un premiu MTV Movie, pentru cea mai bună secvență de luptă din filmul de acțiune al Summit Entertainment, Never Back Down, și a fost apreciat de către The Hollywood Reporter ca fiind un „talent al noii generații”.
Recent, Gigandet a putut fi urmărit în The Roommate și în comedia Easy A. El a mai jucat în 2009 și în filmul Pandorum and The Unborn.

În 2008, Gigandet a interpretat rolul vampirului cel rău din Twilight, filmul de un imens succes al regizoarei Catherine Hardwicke, bazat pe îndrăgitele romane ale scriitoarei Stephenie Meyer. Printre rolurile sale anterioare se numără cele din comedia Who’s Your Caddy și din thrillerul independent, Mistaken.

MAGGIE Q (Priestess) desfășoară activități umanitare, este actriță și amfitrion internațional al unor proiecte de mare anvergură. A lucrat alături de unii dintre cei mai apreciați actori ai lumii: Hugh Jackman (Deception, 2008), Andy Lau (Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon, 2008), Bruce Willis (Live Free or Die Hard, 2007) și Tom Cruise (Mission: Impossible III, 2006), în filme care au cucerit publicul internațional și care i-au pus în valoare versatilitatea și puterea de seducție.

Actrița și-a început cariera la Hong Kong în drama de televiziune “House of the Dragon” (2000). Primele sale experiențe din filmele de acțiune, turnate la Hong Kong au ajutat-o să-și formeze stilul de lucru și talentul pentru lupta corp la corp și artele marțiale. Ea a știut să-și valorifice abilitățile astfel dezvoltate în producția Mission: Impossible III, primul ei rol titular din cinematografia americană. În 2007, Maggie și-a dezvăluit abilitățile pentru comedie, jucând alături de George Lopez în Balls of Fury.

În 2008, Maggie a fructificat ocazia rară de a o întruchipa pe eroina principală din EA Games’ “Need for Speed,” una dintre cele mai izbutite franșize din istoria videogramelor.
Printre filmele în care a apărut recent se numără King of Fighters, bazat pe îndrăgitul joc video cu același nume și comedia de acțiune Rogue’s Gallery.

LILY COLLINS (Lucy Pace) este o stea în devenire la Hollywood. Collins și-a făcut debutul în 2010 odată cu filmul nominalizat le premiul Academiei, The Blind Side. De curând, Collins a fost distribuită în rolul principal al Albei ca Zăpada din filmul Snow White, după celebra poveste a fraților Grimm. Collins a încheiat filmările pentru filmul Abduction și va începe în curând producția filmului Mortal Instruments. Mortal Instruments va fi primul film dintr-o viitoare serie de filme bazate pe îndrăgitele cărți ale scriitoarei Cassandra Clare. Mortal Instruments este o poveste despre o fată care, în timp ce își caută mama răpită, încearcă să-și afle trecutul. Va apărea pe marile ecrane în 2012.

CHRISTOPHER PLUMMER (Monsignor Orelas) are la activ o carieră de 60 de ani, în timpul căreia a devenit unul dintre cei mai respectați actori de teatru și un adevărat veteran al cinematografiei, jucând în peste 100 de filme.

Membru marcant al trupei Royal National Theatre, sub conducerea lui Sir Laurence Olivier și al Royal Shakespeare Company, în perioada de directorat a lui Sir Peter Hall, Plummer a obținut premiul London’s Evening Standard, la categoria cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul său din “Becket.” El a condus Canada’s Stratford Festival în primii săi ani de activitate, sub directoratul lui Sir Tyrone Guthrie și al lui Michael Langham. Astăzi, Plummer este cunoscut ca unul dintre cei mai mari actori ai lumii contemporane.

De când Sidney Lumet l-a lansat pe Plummer pe marele ecran, odată cu filmul său Stage Struck (1958), actorul a jucat într-o pleiadă de filme notabile, printre care se numără The Man Who Would Be King, Battle of Britain, Waterloo, Fall of the Roman Empire, Star Trek VI, Twelve Monkeys sau laureatul premiului Oscar® din 1965, The Sound of Music. Mai recent, Plummer a jucat în drama nominalizată la Oscar, The Insider, în rolul lui Mike Wallace, rol pentru care a obținut premiul National Film Critics. Printre alte filme ale sale se numără drama premiată cu Oscar®,A Beautiful Mind, Man in the Chair, Must Love Dogs, National Treasure, Syriana și Inside Man.

Între cele aproape 100 de roluri pe care le-a jucat în producții de televiziune se numără rolul principal din producția BBC premiată cu premiul Emmy®, “Hamlet at Elsinore,” și alte producții premiate cu Emmy®, cum ar fi “The Thornbirds,” “Nuremberg” sau “Little Moon of Alban.” Plummer însuși a câștigat două premii Emmy și șase nominalizări la Emmy pentru interpretare. De asemenea, el a scris piese de teatru si scenarii pentru televiziune sau spectacole concertistice.

Pe lângă premiile pe care le-a primit din partea Marii Britanii, Statelor Unite, Austriei și Canadei, Plummer a fost primul artist care a obținut premiul Jason Robards, în memoria marelui actor, care i-a fost și un bun prieten. De asemenea el a primit și prestigioasele premii Edwin Booth și Sir John Gielgud Quill.

În 1968, Plummer a primit din partea Reginei Elisabeta a II a, titlul de Cavaler al Ordinului de Canada (Companion of the Order of Canada). În 1986 el a fost înscris în galeria Theater Hall of Fame, iar în 2000, în Canada’s Walk of Fame. Deținând titlul onorific de Doctor în artele frumoase, la Julliard, Plummer a primit în anul 2000, din partea guvernatorului acestei Universități, premiul pentru întreaga sa activitate artistică.
Recentele memorii ale actorului, In Spite of Myself (Knopf), sunt extrem de apreciate atât de critică cât și de public.

Cele mai recente proiecte în care s-a implicat Plummer includ filmele animate Up, 9 și My Dog Tulip, ca și rolul titular din The Imaginarium of Doctor Parnassus. El l-a interpretat și pe marele romancier Tolstoi, alături de Helen Mirren în filmul The Last Station, scris și regizat de Michael Hoffman.

SCOTT STEWART (regia) este scenarist, regizor, producător și specialist în tehnologii vizuale. Cel mai recent film al său, pe care l-a scris și regizat este thrillerul supranatural Legion. Talentat regizor de clipuri video-muzicale și de sport, Stewart a regizat single-ul video-muzical al lui Vivian Green, “Emotional Rollercoaster,” care a obținut la scurtă vreme de la debut premiul MTV, Viewer’s Choice.

Ca artist de efecte vizuale și specialist în tehnologie vizuală, Stewart a devenit co-fondatorul cunoscutei companii de efecte vizuale, The Orphanage, care a realizat efectele vizuale pentru mai mult de 24 de filme majore, printre care se numără blockbuster-ele Iron Man, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, Pirates of the Caribbean: At World’s End, Sin City, The Day After Tomorrow și Hellboy.

În 2005, Stewart a înființat Orphanage Animation Studios împreună cu Genndy Tartakovsky, animator multiplu premiat cu premiul Emmy® și creator al renumitelor spectacole animate: “Star Wars: Clone Wars,” “Samurai Jack” și “Dexter’s Laboratory.”
Anterior, Stewart a fost artist de efecte vizuale la compania lui George Lucas, Industrial Light & Magic, unde a creat efecte vizuale pentru numeroase blockbuster-e cum ar fi: Star Wars: Episode One – The Phantom Menace sau The Lost World: Jurassic Park II.

CORY GOODMAN (Scenariul) este originar din Chicago și a absolvit University of Illinois, fiind pasionat de filmele horror, fantasy și science fiction. Goodman s-a mutat rapid la Los Angeles, unde a lucrat pentru mai multe studiouri de film, câștigând o vastă experiență datorită gamei largi de proiecte la care a participat. El a scris scenarii pentru numeroase companii de film și televiziune, între care se numără scenariul pentru remake-ul lui David Cronenberg, The Brood și serialul clasic de televiziune “Kung Fu”.

DON BURGESS, ASC (imaginea) a filmat recent filmul de acțiune al fraților Albert și Allen Hughes, The Book of Eli, în care au jucat Denzel Washington și Gary Oldman.
Anterior, Burgess a obținut o nominalizare la premiul Academiei pentru imaginea realizată în filmul lui Robert Zemeckis, Forrest Gump, care a câștigat premiul pentru cel mai bun film. Pentru acest film, Burgess a mai fost răsplătit cu nominalizări la premiile BAFTA și American Society of Cinematographers. Conlucrarea lui cu Zemeckis a durat mult timp, cei doi realizând împreună filme ca: The Polar Express, Cast Away, What Lies Beneath sau Contact. Anterior, Burgess obținuse premiul CableACE pentru episodul serialului HBO “Tales from the Crypt,” regizat de același Zemeckis.

Pe lunga și diversa listă a filmelor pe care le-a realizat figurează și filme cum ar fi: comedia-fabulă de mare succes Enchanted, blockbuster-ele de acțiune Spider-Man și Terminator 3: Rise of the Machines, sau comediile Fool’s Gold, My Super Ex-Girlfriend, 13 Going on 30, Christmas with the Kranks și Forget Paris.

LISA ZENO CHURGIN, A.C.E. (montajul) a realizat montajul unor filme ca: The Ugly Truth, Henry Poole is Here, The Last Kiss, In Her Shoes, House of Sand and Fog, sau Moonlight Mile. Pentru montajul realizat pentru The Cider House Rules, Churgin a obținut o nominalizare la premiul Academiei. Ea a montat trei filme pentru regizorul Tim Robbins: Embedded, Dead Man Walking și Bob Roberts. Printre alte realizări ale sale se numără filmele Unstrung Heroes, Reality Bites și episoadele realizate de Tom Hanks din serialul HBO, “From the Earth to the Moon.”

Despre producție
jinglebells