Articole North Country

(2005)

Ținutul din nord

Povestea lui Josey Aimes

Nu a vrut decat sa-si castige traiul. Dar a ajuns sa faca istorie.

Cand Josey Aimes (castigatoarea Oscar-ului CHARLIZE THERON) revine in oraselul ei natal din Minnesota de nord in urma unui mariaj nereusit, ea are nevoie de o slujba bine platita. Mama singura cu doi copii de crescut, ea apeleaza la cea mai importanta industrie din zona pentru a se angaja: minele de fier.

Minele asigura traiul unei intregi comunitati de generatii intregi. Munca este dificila, dar se plateste bine si prieteniile care se leaga la locul de munca se prelungesc si in viata de familie, intarind comunitatea.

Este o industrie dominata de barbati, intr-un loc ce nu este obisnuit cu schimbarea.

Incurajata de buna ei prietena Glory (castigatoarea Oscar-ului FRANCES McDORMAND), una dintre putinele femei miner din oras, Josey se alatura celor care muncesc sa smulga minereul de fier din rocile muntelui in galeriile intunecoase. Ea este pregatita pentru munca obositoare si deseori periculoasa, dar ce este mult mai dificil de suportat este hartuirea de care au parte ea si celelalte femei miner din partea colegilor barbati.

Vremurile sunt grele. Ultimul lucru pe care il vor minerii este ca femeile sa le faca concurenta pentru slujbele si asa putine - femei care, dupa parerea lor, nu au ce cauta in spatele volanului unui camion sau sa sparga piatra. Daca aceste nou-venite vor sa lucreze in mine, ele vor trebui sa o faca respectand termenii stabiliti de muncitorii veterani, si nu va fi deloc usor. Asa sau deloc!

Cand Josey vorbeste despre tratamentul la care sunt supuse femeile in mine nu se loveste decat de urechi surde - nu numai la cei care au puterea de a face ceva, dar intreaga comunitate nu vrea sa auda adevarul, parintii ei nu sunt de acord cu atitudinea ei si multe din colegele ei se tem ca asta nu va face decat sa inrautateasca lucrurile. Cu timpul va fi testata si prietenia ei cu Glory, relatia deja dificila cu tatal ei, miner de-o viata, va fi dusa la limita iar viata sa personala va fi expusa oprobiului public.

Lupta lui Josey de a-si face un viitor mai bun pentru ea si pentru copiii ei o va afecta in toate aspectele vietii, inclusiv in relatia cu fiica mai mica si fiul ei, adolescent, care trebuie sa faca fata jenei de a avea o mama asa de cunoscuta, iar apoi afla detalii dure din trecutul mamei lor, de care ea spera ca ii va putea proteja pe copiii ei.

Prin aceste lupte Josey va gasi curajul de a-si sustine opiniile in care crede - chiar daca asta inseamna ca trebuie sa fie singura.

Inspirat dupa o poveste adevarata, North Country urmareste calatoria lui Josey pe un drum ce o va duce mai departe decat si-a imaginat vreodata, inspirand nenunmarate alte femei, si ducand la primul proces national al unei clase muncitoare impotriva hartuirii sexuale.
Sinopsis
jinglebells