Articole Europolis

(2010)

Europolis

Despre distribuție

Una dintre cele mai iubite doamne care au scris o parte din istoria teatrului și filmului românesc, distinsă cu premiul UNITER, a colaborat cu regizorul care a câștigat Palme D'Or în 2010, Michael Haneke și este președintă a Fundației "Maria Tănase", Adriana Trandafir interpretează rolul Magdalenei în lungmetrajul "Europolis", în regia lui Cornel Gheorghiță.

Adriana Trandafir a debutat ca actriță a Teatrului de Stat din Reșița. Au urmat 25 de ani pe scena Teatrului Odeon, apoi la Teatrul de Revistă "Constantin Tanase". Adriana Trandafir este colaborator permanent al Radiodifuziunii Române.

În 2004, Adriana Trandafir primește Premiul Uniter pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar, pentru rolul Mama din spectacolul "De ce fierbe copilul în mămăligă". Actrița a primit numeroase premii până în prezent, printre care Premiul pentru cea mai bună actriță de comedie, în 2002, la Festivalul de Teatru de la Galați, Marele Premiu de interpretare, la Festivalul de Teatru Contemporan de la Brăila, pentru rolul Maria Tănase în "Pasărea măiastră, Maria Tănase", în 1988, 1989, 1990 și 1996.

Ca actriță de film, Adriana Trandafir a jucat în peste 20 de producții românești și internaționale, printre care "Le temps du loup" (2003), în regia lui Michael Haneke, câștigătorul Palme D'Or 2010, "Crash Test Dummies" (2005), "Le record" (2003), "Faimosul Paparazzo" (1999), "Vânătoarea de lilieci" (1991) sau "Bună, ce faci?" (2010).

Personajul Magdalena din filmul "EUROPOLIS" reprezintă primul său rol principal într-un film de lungmetraj, un rol complex, jucat cu multă subtilitate și profesionalism desăvârșit.

Áron Dimény. Nae

Membru UNITER și al companiei Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Áron Dimény interpretează în filmul lui Cornel Gheorghiță rolul lui Nae, fiul Magdalenei (Adriana Trandafir).

Actorul s-a născut la Oradea, la 29 mai 1975, și a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru, Actorie, unde a fost și asistent la secția maghiară și a predat Arta actorului, Improvizație. Pentru o scurtă perioadă, Áron a fost directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.
A interpretat peste 40 de personaje de teatru, în special la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, în regia lui Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Dragoș Galgoțiu, Petre Bokor, Gábor Tompa, Vlad Mugur sau Alan Lyddiard și a primit până acum două distincții: Premiul "Mărul de aur" (2007) și Premiul Bánffy Miklós (2002).
Înainte ca regizorul Cornel Gheorghiță să îl distribuie în "Europolis", Áron Dimény a jucat în "Fateless" (regia Lajos Koltai, 2005) și "Mansfeld" (regia Andor Szilágyi, 2006), urmate de "Undeva La Palilula" (2010, regia Silviu Purcărete).

Îngeri și diavoli. Vămile văzduhului. Despre ritualurile morții la români Premii și nominalizări
jinglebells