Articole Eu când vreau să fluier, fluier

(2010)

Eu când vreau să fluier, fluier

S-a găsit actorul principal pentru "Eu când vreau să fluier, fluier"

Un licean de 18 ani va juca rolul principal in filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", scris de Catalin Mitulescu si Florin Serban. Pe 6 aprilie echipa filmului va fi deja "la locatie", adica pe langa Cernavoda, pentru a da start filmarilor. Protagonistul studiaza la un liceu de arta si s-a dovedit un foarte bun actor, desi acesta va fi primul sau rol. Restul distributiei va fi alcatuita din copii de la penitenciarele de minori din Craiova si Tichilesti, cu care Florin Serban (foto), regizorul acestui film, a facut anul trecut un workshop de actorie.

"Castingul pentru protagonist a fost foarte greu" - povesteste, pentru Cinemagia, Daniel Mitulescu, in calitate de producator: "am vazut foarte multi tineri: studenti de la ATF din anii I ,II si III, baieti de la cluburi de fotbal, totul s-a extins pe o perioada de 3-4 luni. Protagonistul trebuie sa tina pe umerii lui tot filmul, are un rol complex". Castigatorul castingului nu stie pana in acest moment ca el este protagonistul, de aceea producatorul ne-a cerut sa nu facem public inca numele tanarului.

Productia va fi o drama plasata in contextul Romaniei de acum, in care copiii sunt lasati sa se descurce singuri, parintii fiind plecati la munca in strainatate. Silviu (personajul principal) are mama plecata in Italia si ajunge sa faca niste greseli; este inchis pentru talharie intr-un penitenciar de minori, unde sechestreaza o studenta la psihologie care-l consilia. O obliga sa-l ajute. Reuseste sa evadeze, dar viata lui nu se schimba in bine: el e printre copiii carora societatea nu le mai acorda nicio sansa... Filmul arata "ce se intampla cand un copil vrea sa fie tratat ca un adult" concluzioneaza Mitulescu.

Echipa filmului este alcatuita din operatorul si directorul de imagine Marius Panduru, scenograful Ana Ioneci, co-producatoarea Florentina Onea (producator delegat la "4 luni, 3 saptamani si 2 zile"), iar distributia se va completa in urmatoarele doua saptamani. Filmarile se vor desfasura pe parcursul lunii aprilie.

Proiectul "Eu cand vreau sa fluier, fluier" a fost finantat de CNC cu 1.000.000 ron, adica aproximativ 238.000 de euro, la care s-au adaugat 7500 de euro in servicii (inchiriere de echipamente din Belgrad) in urma castigarii premiului de dezvoltare "Magic Box" la Festivalul de la Sarajevo, Sectiunea Cinelink. Bugetul total al filmului s-ar ridica la 800.000 -900.000 euro, spune Daniel Mitulescu, dar sanse de finantare mai exista: "e un interes pentru film din partea unor agenti de vanzari din Franta, plus ca scenariul va fi trimis la Arte".

Florin Serban, cel care va regiza filmul, se afla la debut cu lungmetrajul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", dar l-a recomandat un scurtmetraj pe care l-a facut in scoala: "Jumatate de oras face dragoste cu cealalta jumatate", dupa cum precizeaza Daniel Mitulescu. Florin Serban a fost coleg de an cu regretatul Cristian Nemescu, apoi a finalizat studiile la Universitatea Columbia, SUA. Cu sprijinul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Florin Serban pregateste si un documentar despre minorii din centrele de detentie Tichilesti si Craiova.

Despre producție
jinglebells