Articole Blindness

(2008)

Alb orbitor

Distributia si echipa de productie

JULIANNE MOORE (soția doctorului), o actriță de mare anvergură, a avut prestații excepționale în filme de mare succes și în filme independente. Printre filmele ei recente se numără filmul independent Savage Grace, care a fost prezentat în 2007, la Festivalul de la Cannes, în cele două săptămâni pentru regizori, dezbătând cazurile de crimă din Londra anilor 1970, și I'm Not There, de Todd Haynes, în care șapte personaje joacă într-o poveste inedită despre viața și creația lui Bob Dylan. Tot printre filmele recente se numără thriller-ul de acțiune Next, în care a jucat alături de Nicolas Cage, Children of Men, în regia lui Alfonso Cuaron, cu Clive Owen, Trust the Man, scris și regizat de Bart Freundlich, cu David Duchovny, Billy Crudup și Maggie Gyllenhaal și Freedomland, alături de Samuel L. Jackson, sub bagheta regizorală a lui Joe Roth.

Moore este cea de-a noua actriță din istoria Academiei care a primit două nominalizări la Oscar în același an pentru interpretarea sa din Far From Heaven (nominalizare la categoria de cea mai bună actriță) și The Hours (nominalizare la categoria cel mai bun rol secundar feminin). Far From Heaven, filmul cel mai aclamat de critică al Focus Features, în regia lui Todd Haynes, îi mai are pe generic pe Dennis Quaid și Dennis Haysbert. Ea a primit premii din partea multor asociații ale criticilor, inclusiv a National Board of Review, Los Angeles Film Critics și Broadcast Film Critics, printre altele. Pentru acest film, ea a obținut premiul Independent Spirit pentru cea mai bună actriță, un Glob de aur și nominalizări la premiul Screen Actors Guild la aceeași categorie. The Hours (Paramount Pictures), în regia lui Stephen Daldry, este inspirat după romanul cu același nume, câștigător al premiului Pulitzer, de Michael Cunningham, și le mai are pe generic pe Nicole Kidman și Meryl Streep. Printre numeroasele premii pe care le-a primit pentru interpretarea din acest film, pe lângă nominalizarea la Oscar, se numără și o nominalizare la premiul Screen Actors Guild, la categoria cea mai bună actriță din rol secundar.

MARK RUFFALO (Doctorul) Având la activ o impresionantă listă de realizări actoricești, Mark Ruffalo este unul dintre cei mai căutați actori de la Hollywood, trecând cu ușurință de la scena teatrală la marele ecran și lucrând cu regizori de renume printre care se numără Ang Lee, Michael Mann, David Fincher, Michael Gondry, Kenneth Lonnergan și Spike Jonze. Anterior lui Blindness, Ruffalo a jucat în producția The Brothers Bloom, în regia luiRian Johnson (Brick). Distribuția îi mai includea pe Adrien Brody, Rachel Weisz și Rinko Kikuchi.

Ruffalo l-a portretizat pe fratele mai mare, în echipă cu Brody.

Ruffalo mai poate fi văzut în filmul Focus Features, Reservation Road, alături de Joaquin Phoenix. Filmul se bazează pe un best-seller, care redă povestea a doi tați cu copii implicați într-un grav accident de circulație. Reservation Road a fost prezentat la Festivalul de film de la Toronto și a fost lansat la 19 octombrie 2007. Recent, Ruffalo a terminat filmările pentru filmul Where the Wild Things Are, în regia lui Spike Jonze și pentru filmul lui Kenneth Lonergan, Margaret, cu Anna Paquin și Matt Damon.

În 2006, Ruffalo a apărut în filmul realizat de Phoenix Pictures, Zodiac, alături de Jake Gyllenhaal și Robert Downey Jr. Bazat pe o întâmplare reală, filmul îi prezintă pe cei care au reușit să-l prindă pe criminalul în serie, care a terorizat orașul San Francisco timp de 25 de ani. Ruffalo îl interpretează pe inspectorul criminalist din San Francisco care s-a ocupat de caz. Phoenix Pictures a anunțat că a cumpărat drepturile pentru The Brass Wall, care-i este dedicat lui Ruffalo. În acest film, el va juca rolul unui polițist sub acoperire care se infiltrează în familia mafiotă Lucchesi din New York pentru a-l dovedi pe asasinul unui pompier din oraș.

ALICE BRAGA (Femeia cu ochelari fumurii) Originară din Brazilia, actrița Alice Braga a obținut recunoașterea criticii și a publicului internațional chiar de la început, după interpretarea rolului din City of God, care a propulsat filmul spre mai multe nominalizări la Golden Globe și Oscar. Apărând în aproape 12 filme în doar cinci ani, Braga, deja o emblemă a cinematografiei braziliene, a captivat atenția Hollywood-ului prin proiecte extrem de promițătoare.

Braga a jucat alături de Will Smith în I Am Legend, film care a fost lansat pe ecrane la 14 decembrie, povestea ultimului supraviețuitor al unei mutații ce i-a transformat pe oameni în vampiri. Bazat pe romaul lui Richard Matheson, filmul Warner Bros. este regizat de Francis Lawrence, după scenariul și adaptarea lui Akiva Goldsman și Mark Protosevich. În următorul film al lui Wayne Kramer, Crossing Over, Braga se alătură unei distribuții prestigioase care-i include pe Sean Penn și Harrison Ford într-un film despre viața imigranților din Los Angeles și eforturile lor de a obține cetățenia americană. Braga va mai juca în filmul casei Universal, Repossession Mambo, alături de Jude Law și Forest Whitaker. Adaptat pentru ecran chiar de către autorul romanului, Eric Garcia, filmul științifico-fantastic care îl prezintă pe un om posedat, va apărea pe ecrane în 2009.

DANNY GLOVER (Chiorul) Actor, producător și filantrop, Danny Glover a fost o prezență pregnantă pe marele și micul ecran, pe scenă, timp de peste 25 de ani. Ca actor, rolurile lui de film sunt extrem de diverse, începând cu seria blockbuster Lethal Weapon și terminând cu filme independente de mici dimensiuni, unele dintre ele fiind produse chiar de Glover. Mai recent, el a jucat în filmul apreciat de critică Dreamgirls, în regia lui Bill Condon și în Poor Boy's Game, în regia lui Clement Virgo. El a apărut și în hitul Shooter, regizat de Antoine Fuqua, iar în curând va apărea în Be Kind, Rewind, în regia lui Michel Gondry. De asemenea el a fost distribuit în serialul de televiziune Brothers and Sisters, care a fost premiat în mai multe rânduri.

Glover a mai devenit cunoscut și pentru activismul său comunitar și eforturile sale filantropice, cu un accent special pe dreptatea economică, accesul la asistența medicală și la programele de educație în Statele Unite și Africa. Pentru aceste eforturi, Glover a primit în 2006 Premiul DGA. La nivel internațional, Glover a îndeplinit funcția de Ambasador al Bunăvoinței pentru Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite în perioada 1998-2004, concentrându-se pe problemele sărăciei, bolilor și dezvoltării economice în Africa, America Latină și Caraibe, iar în prezent este ambasador UNICEF.

În 2004, Glover a participat la înființarea casei de filme Louverture Films (www.louverturefilms.com) dedicată dezvoltării și producției de filme cu relevanță istorică, cu scopuri sociale, sau pentru promovarea integrității artistice. Compania cu sediul la The New York a produs o largă paletă de filme progresiste sau documentare, printre care se numără recentul Bamako, care s-a bucurat de cronici excepționale la Festivalul internațional de film de la Cannes.

GAEL GARCIA BERNAL (Barmanul/Regele salonului trei) Aproape toată viața actor, Gael García Bernal a început să joace în producții teatrale împreună cu părinții săi, în Mexic, studiind apoi la Central School for Speech and Drama din Londra.

Bernal a apărut în mai multe piese și filme scurte înainte de a debuta în rolul major din filmul lui Alejandro Gonzalez, Amores Perros, care a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în anul 2000. El a devenit și mai cunoscut odată cu filmul lui Alfonso Cuarón, Y Tu Mamá También, unde a jucat alături de bunul său prieten, Diego Luna.

Apoi a jucat în rolul principal din filmul nominalizat la premiul Academiei al lui Carlos Carrera, El Crimen del padre Amaro (The Crime of Father Amaro). Mai târziu, Bernal a fost distribuit în rolul revoluționarului Che Guevara din filmul lui Walter Salles, The Motorcycle Diaries. Gael Garcia Bernal a mai jucat și în filmul lui Pedro Almodóvar, La mala educacíon (Bad Education). Apoi a jucat în filmul independent regizat de James Marsh, The King și în filmul lui Michel Gondry, The Science of Sleep. El a mai deținut roluri principale și în Babel, de Alejandro Gonzalez Iñarritu și în filmele lui Hector Babenco, El Pasado și Rudo y Cursi.

FERNANDO MEIRELLES (Regia) Nominalizat la premiul Academiei pentru City of God, Fernando Meirelles este de fapt arhitect de profesie. În perioada studenției sale în Brazilia, el a realizat primele producții experimentale cu ajutorul unui echipament U-Matic și a unei echipe formate din prieteni.

Filmele realizate de el au obținut mai multe premii la primele festivaluri video independente. Împreună cu același grup de prieteni, el a fondat casa de filme Olhar Eletrônico (Electronic Glance), dând un nou suflu televiziunii braziliene în anii 1980. Timp de zece ani, grupul său a produs programe pentru mai multe studiouri TV. Între anii 1989-1990, Meirelles a creat și regizat serialul pentru copii "Rá-Tim-Bum," la televiziunea publică, care s-a bucurat de un imens succes. Cele 190 de episoade ale lui "Rá-Tim-Bum" au primit, pe lângă alte premii și Medalia de Aur la Festivalul de film și TV de la New York.

De la televiziune, Meirelles a trecut apoi la regia de video-clipuri publicitare. Studioul său independent, O2 Filmes, a devenit cel mai mare studio din Brazilia care în zece ani de activitate a primit cele mai prestigioase premii naționale și internaționale, inclusiv cinci Lei la Cannes, mai multe premii Clio, și nouă premii pentru profesioniștii anului. În 1997, Meirelles a regizat primul său film artistic, O Menino Maluquinho (Wacky, Wacky Boy) cu Fabrizia Pinto.

Meirelles a participat și la proiectul de televiziune "Brava Gente Brasileira" (2000) regizând episodul "Palace II" (Golden Gate), ca un fel de avanpremieră pentru City of God. Palace II a fost realizat și ca film scurt de sine stătător, primind premiul pentru cel mai bun film scurt la Secțiunea Panorama a Festivalului de film de la Berlin în 2002 și alte premii internaționale. În 2000, Meirelles a realizat cel de-al doilea film artistic al său Domesticas (Maids) împreună cu regizorul Nando Olival, care a intrat în competiția pentru Festivalul de film de la Rotterdam. În 2002, el a terminat cel de-al treilea film al său, adaptarea după romanul lui Paulo Lins, Cidade de Deus (City of God). Filmul a fost co-produs de către studioul lui Walter Salles, Video Filmes (Central Station). City of God a câștigat peste 52 de premii internaționale și a fost nominalizat de patru ori la premiul Academiei în 2004, la categoriile: cel mai bun regizor (Fernando Meirelles); cea mai bună imagine (Cesar Charlone); cel mai bun montaj (Daniel Rezende) și cel mai bun scenariu-adaptare (Braulio Mantovani). Din 2002, ca urmare a succesului obținut de City of God, O2 Filmes împreună cu Globo Television a produs cinci episoade pe an din serialul de televiziune, "City of Men" (Cidade dos Homens).

Meirelles a produs toate aceste episoade și a regizat multe dintre ele. În prezent, Fernando Meirelles este implicat în următorul său proiect cinematografic, Intolerance, și produce în paralel filmele unor regizori brazilieni de primă mână.

În 2004 Meirelles a regizat filmul The Constant Gardener, bazat pe romanul lui John Le Carré.

DON McKELLAR (Scenariul/ bunul samaritean/hoțul) Pentru cunoscătorii cinematografiei canadiene Don McKellar este cunoscut pentru colaborările lui cu Bruce McDonald.

McKellar a scris Roadkill și Highway 61, a participat la scenariul pentru Dance Me Outside, și a jucat în Roadkill și Highway 61. El a mai scris (împreună cu Francois Girard) Thirty-two Short Films About Glenn Gould, The Red Violin, care au primit premiul Genie și a scris, regizat și jucat în recentul Childstar. McKellar este un prolific dramaturg (el a câștigat în 2006 premiul Tony pentru The Drowsy Chaperone, cel mai bun scenariu de Muzical) și scenarist de televiziune ("Twitch City"). Rolul lui din Exotica de Atom Egoyan i-a adus un premiu Genie pentru rol secundar și debut regizoral, iar Last Night, i-a adus Prix de la Jeunesse la Cannes. El a mai apărut în Where The Truth Lies, de Atom Egoyan, Clean, de Olivier Assayas, serialul de succes "Slings & Arrows," "The Tommy Douglas Story," de John N. Smith, Waydowntown, de Gary Burns și eXistenZ, de David Cronenberg, ca și în Joe's So Mean To Josephine, de Peter Wellington și When Night Is Falling, de Patricia Rozema.

NIV FICHMAN (Producția) este partener fondator la Rhombus Media și unul dintre cei mai prestigioși producători de filme de calitate, seriale de televiziune și filme de artă. Fichman a produs multe dintre realizările Rhombus, care însumează aproximativ două sute de filme în ultimii circa 30 de ani. El a asigurat producția mai multor filme de înaltă recunoaștere internațională, cel mai recent dintre ele fiind drama canadiană despre primul război mondial Passchendaele, scris, regizat și interpretat de Paul Gross. Fichman a realizat producția pentru regizori de renume printre care Francois Girard, Olivier Assayas, Guy Maddin, Don McKellar, Peter Mettler, David Wellington, Peter Wellington, Kevin McMahon, Marc Evans, ca și pentru partenerii săi de la Rhombus, Larry Weinstein și Barbara Willis Sweete. Cele mai recente producții ale lui Fichman includ adaptarea best-sellerului Silk, de scriitorul italian Alessandro Baricco, în regia celui ce a realizat filmul The Red Violin, regizorul Francois Girard, în care joacă Michael Pitt și Keira Knightley, filmul lui Marc Evan Snow Cake cu Alan Rickman, Sigourney Weaver și Carrie-Anne Moss, ca și filmul lui Don McKellar's Childstar, sau filmul lui Olivier Assayas' Clean, cu Maggie Cheung, Nick Nolte și Beatrice Dalle, pentru care Cheung a câștigat Palmierul pentru cea mai bună actriță în 2004 la Cannes. Fichman a mai produs și filmele premiate cu premiul Academiei: The Red Violin, Saddest Music in the World, Long Day's Journey into Night, Thirty-Two Short Films About Glenn Gould, Last Night, și September Songs. Pentru televiziune el a produs "Slings & Arrows," un mini-serial în 18 părți, câștigător al multor premii, difuzat pe Sundance Channel în Statele Unite și alte canale din lume, și "Yo-Yo Ma: Inspired By Bach," un serial în șase părți, la televiziune și pe DVD, de un succes internațional răsunător. În ultimii treizeci de ani studioul de producție Rhombus a primit practic sute de premii, inclusiv un premiu al Academiei, mai multe premii Emmy, premii pentru cele mai mari ratinguri, numeroase premii Gemini, Genie, și câteva premii Golden Prague și Golden Rose. În afară de responsabilitățile sale de producție, Niv Fichman a regizat un număr de producții ale Rhombus, printre care se numără "Crossing Bridges," "Struggle for Hope," "Marcelo Alvarez: In Search of Gardez" și "World Drums." În afara activității de la Rhombus, Fichman a mai fost și membru al juriului Festivalului Internațional de Film de la Toronto. În iunie 1998, el a primit titlul de Doctor în litere (honoris causa) din partea New York University. Mai recent, Niv Fichman a fost numit Producătorul canadian al anului de către CFTPA, în 2007.

ANDREA BARATA RIBEIRO (Producția) a fost aleasă de către Variety pe lista celor 50 dintre cele mai influente femei din industria mondială de entertainment. Ea este parteneră a studiourilor O2 Filmes și lucrează efectiv în televiziune și cinematografie. Ea a produs filmele Maids (2001), de Fernando Meirelles și Nando Olival; City of God (2002), de Fernando Meirelles; Not by Chance (2007), de Philippe Barcinski; City of Men (2007), de Paulo Morelli; The Pope's Toilet (2007), de César Charlone și Enrique Fernández , ca și serialele TV "City of Men" (2002/2003/2004/2005), pentru Globo și "Sons of Carnival" (2006), pentru HBO America Latină. Ea a fost de asemenea producătorul serialului TV nominalizat la premiul Emmy, "Antonia" (2007).

Sinopsis Prezentare
jinglebells