Articole American Hustle

(2013)

Țeapă în stil american

Despre distribuție și realizatori

Născut în Wales, CHRISTIAN BALE (Irving Rosenfeld) a copilărit în Anglia și apoi în SUA. El și-a făcut debutul în filmul lui Steven Spielberg despre cel de-al doilea Război Mondial, Empire of the Sun.

Printre filmele pe care le-a făcut Bale până acum se numără: Henry V, The Portrait of a Lady, The Secret Agent, Metroland, Velvet Goldmine, All the Little Animals, American Psycho, Laurel Canyon, The Machinist, Batman Begins, The New World, The Prestige, Harsh Times, Rescue Dawn, 3:10 to Yuma, I’m Not There, The Dark Knight, Public Enemies, The Fighter, Flowers of War și The Dark Knight Rises. Bale filmează în prezent Exodus, iar publicul îl va vedea în curând în filmele Out of the Furnace și Knight of Cups.

Având multă pregătire și experiență în teatru, televiziune și cinematografie, BRADLEY COOPER (Richie DiMaso / producător executiv) este printre cei mai căutați actori de la Hollywood din generația sa. În prezent, Cooper joacă într-un film de Cameron Crowe, care nu are încă titlu, în care va apărea alături de Emma Stone și Rachel McAdams. Filmul este programat să apară în 2014.

De curând, Cooper a terminat filmul de aventuri Guardians of the Galaxy, care va apărea în 2014, în care dă voce personajului Rocket Raccoon. Cooper va putea fi urmărit în drama Serena, în care joacă alături de Jennifer Lawrence, în regia lui Susanne Bier. Cooper a putut fi urmărit recent alături de Ed Helms, Zach Galifianakis și Justin Bartha în partea a treia a trilogiei, The Hangover Part III. În martie 2013, Cooper a apărut alături de Ryan Gosling, Rose Byrne și Eva Mendes în drama The Place Beyond the Pines, în regia lui Derek Cianfrance.

În 2012, Cooper a fost nominalizat la premiul Oscar®, la categoria cel mai bun actor, pentru rolul din Silver Linings Playbook, unde a jucat alături de Jennifer Lawrence. Filmul a fost regizat de David O. Russell. Pentru interpretarea acestui rol, Cooper a mai obținut premiul National Board of Review și premiul Broadcast Film Critics Association pentru cea mai bună interpretare masculină dintr-o comedie. În plus, el a primit o nominalizare la Golden Globe, pentru cea mai bună interpretare dintr-un film, comedie sau muzical și o nominalizare la premiul Screen Actors Guild® pentru interpretarea unui rol titular, ca și nominalizări la premiile Independent Spirit, la categoria cel mai bun rol principal masculin și la premiul BAFTA pentru cea mai bună interpretare masculină a unui rol principal.

Tot în 2012, Cooper a jucat în thrillerul The Words alături de Olivia Wilde. Cooper a mai apărut în 2010 în The A-Team, film bazat pe serialul original de televiziune. Printre alte roluri interpretate de Cooper se numără cele din filmele New York, I Love You, He’s Just Not That Into You, Yes Man, All About Steve, Wedding Crashers, sau Wet Hot American Summer.

De patru ori nominalizată la Oscar, AMY ADAMS (Sydney Prosser) are o activitate impresionantă, cu roluri extrem de variate, pentru care a muncit enorm dându-le identitate proprie. Adams a putut fi urmărită recent în Supermanul lui Zack Snyder, Man of Steel, în care a jucat rolul lui Lois Lane. Adams va juca în filmul lui Spike Jonze, Her, alături de Joaquin Phoenix.

De curând, Adams a jucat în filmul lui Paul Thomas Anderson, The Master, alături de Joaquin Phoenix și Philip Seymour Hoffman. Pentru rolul ei, Adams a fost nominalizată la premiile Golden Globe și BAFTA, pe lângă cea de-a patra nominalizare la Oscar. Anterior, Adams a jucat în filmul lui David O. Russell, The Fighter, alături de Mark Wahlberg și Christian Bale. Interpretarea acestui rol i-a adus lui Adams nominalizări la premiile Golden Globe, SAG și BAFTA și cea de-a treia nominalizare la Oscar din ultimii 5 ani .

Adams a mai jucat și în Julie and Julia, de Nora Ephron, având-o ca parteneră pe Meryl Streep. Adams a mai jucat alături de Streep și Philip Seymour Hoffman în fulmul Doubt, de John Patrick Shanley, film nominalizat la Oscar, care i-a adus lui Adams cea de-a doua nominalizare la Oscar. Adams a jucat și în filmul lui Kevin Lima, Enchanted alături de Patrick Dempsey și Susan Sarandon.

Nominalizat de două ori la premiul Academiei, JEREMY RENNER (primarul Carmine Polito) a jucat în 2010 în cel mai bun film, The Hurt Locker, regizat de Kathryn Bigelow. Filmul a obținut șase premii Oscar și a fost inspirat de evenimente reale. În anul următor, Renner a fost nominalizat la premiul Academiei, la categoria cel mai bun rol secundar masculin, pentru filmul The Town, în regia lui Ben Affleck. Renner a mai obținut nominalizări pentru același rol secundar și la premiile Screen Actors Guild și Golden Globes.

În decembrie 2011, Renner a jucat alături de Tom Cruise în Mission: Impossible – Ghost Protocol, în regia lui Brad Bird. În primăvara lui 2012, el a jucat rolul lui Hawkeye din filmul lui Joss Whedon, The Avengers, care s-a clasat pe locul trei în ceea ce privește încasările din toate timpurile. Apoi, actorul a jucat în The Bourne Legacy, un nou episod al popularei franchise Bourne și în Hansel and Gretel: Witch Hunters. În curând, Renner va apărea în Nightingale, cu Marion Cotillard și Joaquin Phoenix, în regia lui James Gray și The Weinstein Company.

În 2007, Renner a putut fi urmărit în trei filme: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford , al Casei de filme Warner Bros, în regia lui Andrew Dominik; 28 Weeks Later, urmarea filmului 28 Days Later; și Take, alături de Minnie Driver.

JENNIFER LAWRENCE (Rosalyn Rosenfeld) este una dintre cele mai talentate actrițe de la Hollywood. Recent, Lawrence a jucat în filmul lui David O. Russell, Silver Linings Playbook, alături de Bradley Cooper și Robert De Niro. Lawrence a încheiat de curând și filmările pentru producția X-Men: Days of Future Past, unde va relua rolul lui Mystique, alături de Michael Fassbender și James McAvoy. În prezent, Lawrence se află pe platourile de filmare ale filmului Catching Fire, cel de-a doilea episod din adaptarea pentru marele ecran a trilogiei lui Suzanne Collins, The Hunger Games.

Anterior, Lawrence a jucat în filmul lui Drake Doremus' Like Crazy alături de Anton Yelchin și Felicity Jones. Filmul a câștigat Marele Premiu al Juriului la Sundance Film Festival în 2011. Tot în 2011, Lawrence a jucat alături de Mel Gibson și Anton Yelchin în The Beaver, în regia lui Jodie Foster.

Interpretarea lui Lawrence din Winter’s Bone i-a adus acesteia nominalizarea la Oscar în 2011, la categoria cea mai bună interpretare feminină și nominalizări la premiile Screen Actors Guild, Golden Globe, Independent Spirit și Critic's Choice. Printre alte filme în care a jucat se numără debutul cinematografic al lui Guillermo Arriaga, The Burning Plain, alături de Charlize Theron și Kim Basinger. Filmul a fost lansat la cea de-a 65-a ediție a Festivalului de film de la Veneția, unde Lawrence a obținut premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun tânăr actor. Ea a mai jucat și în Poker House, de Lori Petty și în filmul Relativity, House at the End of the Street, alături de Elisabeth Shue și Max Thieriot.

MICHAEL PEÑA (Paco Hernandez / Șeihul Abdullah) a devenit cunoscut la Hollywood prin faptul că are o paletă largă de interpretare și a lucrat cu o pleiadă întreagă de regizori premiați. Peña și-a câștigat faima odată cu filmul provocator al lui Paul Haggis, Crash, premiat cu Oscar, alături de Don Cheadle, Matt Dillon și Terrence Howard. În septembrie 2012, Peña a apărut în filmul regizorului și scenaristului David Ayer, End of Watch, care a fost lansat la Toronto Film Festival.

În martie 2014, Peña va putea fi urmărit în rolul activistului și sindicalistului Cesar Chavez din filmul Chavez. Peña a mai putut fi urmărit și în alte filme în ultimul an, inclusiv în filmul independent Everything Must Go, alături de Will

Ferrell și Rebecca Hall și în Gangster Squad alături de Sean Penn, Josh Brolin și Ryan Gosling; în plus, vocea sa a putut fi auzită pe coloana sonoră a filmului DreamWorks Animation, Turbo; The Lucky Ones, unde a jucat alături de Rachel McAdams și Tim Robbins; comedia lui Jody Hill, Observe and Report cu Seth Rogen; drama politică a lui Robert Redford, Lions for Lambs, alături de Tom Cruise și Meryl Streep; și thrillerul psihologic al lui Werner Herzog și David Lynch My Son, My Son, What Have Ye Done, cu Michael Shannon, Willem Dafoe și Chloe Sevigny.

ALESSANDRO NIVOLA (Anthony Amato) a obținut o nominalizare la Drama Desk Award pentru prima sa interpretare de pe scena new-yorkeză, alături de Helen Mirren, a producției Roundabout din 1995, “A Month in the Country”. De atunci, el a jucat în multe filme inclusiv Laurel Canyon de Lisa Cholodenko (nominalizat la Independent Spirit Award, Coco Before Chanel, Junebug, Mansfield Park, filmul lui Kenneth Branagh Love’s Labour’s Lost, Jurassic Park III, Best Laid Plans, sau filmul lui John Woo, Face/Off. Printre filmele următoare ale lui Nivola se numără și filmul The Devil’s Knot de Atom Egoyan, alături de Reese Witherspoon, film care va fi lansat pe marile ecrane în primăvara anului 2014.

De trei ori nominalizat la Oscar, DAVID O. RUSSELL (regia / scenariul) a regizat și scris de curând filmul Silver Linings Playbook (2012), care a constituit o senzație la box office, câștigând totodată opt nominalizări la Oscar pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună adaptare și cele mai bune interpretări actoricești – cel mai bun rol masculin pentru Bradley Cooper, cea mai bună actriță pentru Jennifer Lawrence, cel mai bun actor din rol secundar pentru Robert De Niro și cel mai bun rol secundar feminin pentru Jackie Weaver.

Oscarul la categira cea mai bună actriță a fost câștigat de Jennifer Lawrence. Filmul de asemenea a primit patru nominalizări la Golden Globe, două la Independent Spirit Awards (cea mai bună regie și cel mai bun scenariu), un premiu BAFTA pentru cea mai bună adaptare și a fost ales printre cele mai bune filme ale anului 2013. Russell a fost de asemenea premiat de către organizații medicale, printre care și McLean Hospital, pentru modul cum a descris lupta unui om cu afecțiunea bipolară.

Anterior el a regizat The Fighter (2010), care a obținut șapte nominalizări la Oscar®, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun rol secundar pentru Christian Bale și două mențiuni pentru roluri secundare pentru Melissa Leo și Amy Adams și două premii Oscar la categoriile cel mai bun actor în rol secundar și cea mai bună actriță în rol secundar pentru Leo. Toate acestea au însemnat că Russell i-a condus pe actori la un total de șapte nominalizări la Oscar® și trei premii Oscar în doar două filme, realizate unul după altul. Printre filmele sale anterioare se numără I Heart Huckabees (2004), Three Kings (1999), Flirting with Disaster (1996) și Spanking the Monkey (1994).

Recent omagiat cu un premiu pentru toată cariera la Gotham Independent Film Awards și la Variety, cu un Indie Impact Award, Russell este și membru al Comitetului de conducere al Ghetto Film School, o organizație care susține dezvoltarea și educația tinerilor realizatori de film, negri și latino, din South Bronx.

ERIC WARREN SINGER (co-scenarist / producător executiv) este un scenarist foarte apreciat, care a conlucrat cu multe nume răsunătoare ale cinematografiei, cum ar fi David Fincher, Gore Verbinski, Ron Howard, Ridley Scott, Ben Affleck, Tom Tykwer și Sam Raimi. În prezent el scrie scenariul pentru filmul Splinter Cell pentru New Regency și Ubisoft, în care Tom Hardy se va număra printre vedete.

După ce a terminat studiile la Boston University, Singer a început să lucreze imediat la Hollywood. Întorcându-se în orașul său natal, Los Angeles, el a scris primul său scenariu, The Sky Is Falling. Acest scenariu, pe care l-a scris împreună cu Howard Roth, a fost ales de către Premiere și Empire pe lista celor zece cele mai bune scenarii încă neproduse, din toate timpurile. În 2009, el a continuat să scrie scenariul pentru The International; filmul a fost regizat de Tom Tykwer, iar în el au jucat Clive Owen și Naomi Watts, pentru Columbia Pictures.

LINUS SANDGREN, F.S.F. (imaginea), este un suedez din Stockholm care trăiește acum în Statele Unite. În anii 2011 și 2012 el a obținut trei premii Cannes Lions Silver, un premiu Clio Gold și un premiu Mobius Gold pentru patru video clipuri comerciale.

În 2005, Sandgren a filmat primul său film artistic, extrem de apreciat de critică, Storm, în regia lui Måns Mårlind și Björn Stein. Pentru realizarea sa din Storm, Sandgren a devenit cel mai tânăr cineast premiat cu premiul Guldbagge (premiul suedez pentru cinematografie, oferit anual de către Swedish Film Institute), cunoscut și sub numele de Golden Bug Award.

În 2009, el a filmat primul său film în America, Shelter, alături de regizorii cu care mai conlucrase, Måns Mårlind și Björn Stein. În film au jucat Julianne Moore și Jonathan Rhys-Meyers.

JUDY BECKER (scenografia) este o frecventă colaboratoare a lui David O. Russell, inclusiv pentru filmele The Fighter și Silver Linings Playbook. Printre numeroasele premii obținute pentru The Fighter s-a numărat și o nominalizare la premiul de excelență pentru scenografie Art Directors Guild.

Ea a colaborat cu unii dintre cei mai mari regizori contemporani, inclusiv cu Todd Haynes pentru filmul I’m Not There, cu Ang Lee pentru Brokeback Mountain și cu Lynne Ramsay pentru filmul We Need to Talk About Kevin. Becker a mai realizat scenografia și pentru alte filme notabile, inclusiv Garden State, de Zach Braff, Shame, de Steve McQueen sau filmul lui Jonathan Dayton și Valerie Faris, Ruby Sparks. Becker a obținut premiul Art Directors Guild pentru scenografia producției HBO, Girls, în regia Lenei Dunham.

Realizările lui MICHAEL WILKINSON (Costumele) includ costumele pentru hitul lui Zack Snyder, 300, și pentru filmul fantastic al lui Joe Kosinski,Tron: Legacy; Wilkinson a fost nominalizat la premiile Costume Designers Guild și Saturn Award pentru ambele filme menționate anterior.

De asemenea, Wilkinson a mai câștigat un Saturn Award pentru cunoscutul thriller de acțiune al lui Snyder, Watchmen, și a fost nominalizat la premiul CDG pentru creațiile sale moderne din drama cu distribuție internațională Babel. Cele mai recente realizări ale sale constau din costumele pentru franchisa Superman, Man of Steel, și filmul biblic al lui Darren Aronofsky, Noah.

Printre filmele la care a lucrat Wilkinson se numără și filmul fantastic Sucker Punch, filmul post-apocaliptic Terminator Salvation, drama de război Jonah Hex, sau filme contemporane cum ar fi The Nanny Diaries, Friends with Money, Party Monster, American Splendor, sau Garden State. Pentru televiziune, Wilkinson a creat costume pentru proiectul HBO, Luck, în regia lui Michael Mann.
Anterior, Wilkinson a lucrat ca asistent de design pentru filme cum au fost The Matrix, de frații Wachowski , sau filmele lui Baz Luhrmann, Moulin Rouge! Și Romeo + Juliet.

DANNY ELFMAN (Muzica) a lucrat de curând cu regizorul Sam Raimi la hitul Oz the Great and Powerful după ce a compus muzica originală pentru filmele de mare succes Spider-Man (nominalizat la Grammy), Spider-Man 2, Darkman și A Simple Plan.

Unul dintre cei mai mari compozitori contemporani de muzică de film, Elfman a fost nominalizat la premiul Academiei pentru muzica originală din filmul Milk sau Good Will Hunting (ambele în regia lui Gus Van Sant), ca și pentru Men In Black sau Big Fish de Tim Burton. El este renumit pentru colaborările pe care le-a avut cu regizorul Burton pentru 14 dintre filmele sale, inclusiv Pee-wee’s Big Adventure, Beetlejuice, Batman (pentru care a obținut un Grammy pentru cele mai bune instrumente și o nominalizare la premiul pentru cea mai bună muzică de film), Edward Scissorhands, Batman Returns, The Nightmare Before Christmas, Mars Attacks!, Sleepy Hollow, Planet of the Apes, Big Fish, Charlie and the Chocolate Factory, The Corpse Bride, Alice in Wonderland și Dark Shadows.

Printre alte filme la care a lucrat se numără Dick Tracy, Midnight Run, Mission: Impossible, Wanted, și muzicalul Chicago, premiat cu Oscar. Recent, el a compus muzica pentru filmul lui David O. Russell, Silver Linings Playbook, filmele lui Gus Van Sant, Promised Land, Men In Black 3, Hitchcock sau filmul lui Tim Burton Frankenweenie.

Note de producție
jinglebells