Articole Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked

(2011)

Alvin și veverițele: Naufragiați

Note de producție

În 2007, ALVIN ȘI VEVERIȚELE, un fenomen global pentru generații de fani, a devenit un eveniment cinematografic CGI de acțiune cu o sensibilitate comică contemporană. În blockbusterul de sărbători, care a adus venituri de peste 350 de milioane de dolari în întreaga lume, compozitorul Dave Seville a transformat veverițele cântătoare Alvin, Simon și Theodore în senzații pop - dar în același timp trioul scapă lucrurile de sub control și devastează casa lui Dave, declanșează un adevărat haos în cariera lui și îi dă peste cap viața care odinioară fusese tihnită.

Până să spui “Alvinnnnn!!!”, au început discuții despre un nou film cu Alvin și Veverițele. Nemulțumite doar cu laurii, veverițele au mai făcut un film nou, o continuare, în care Alvin, Simon și Theodore își întâlnesc, în sfârșit, nașele - sau poate mai mult - în noul trio de fete, The Chipettes.

Dar în acest sezon de sărbători, veverițele sunt pe cale să lanseze cea mai mare și mai spectaculoasă aventură a lor: ALVIN ȘI VEVERIȚELE: NAUFRAGIAȚI, în care băieții și fetele aflați în vacanță fac dintr-un vapor de croazieră de lux, propriul lor teren de joacă, până naufragiază pe o insulă îndepărtată. În timp ce veverițele se chinuiesc să găsească drumul spre casă, descoperă întâmplător că noul lor teritoriul nu e așa pustiu cum pare.

Noul film are de toate: Alvin aleargă de nebun pe un vas de croazieră de lux, o înfruntare epică în mișcări de salsa, un vulcan care erupe, echipament atletic antropomorfizat, o naufragiată misterioasă; veverițele zboară prin aer cu zmeie și tiroliane - și cea mai tare muzică vevericească auzită vreodată.

E Alvin, Simon, Theodore, Brittany, Jeanette și Eleanor cum nu i-ați mai văzut până acum. Și aici ca să spună povestea sunt realizatorii filmului.

AVENTURĂ... ȘI EMOȚIE

ROSS BAGDASARIAN (Producător și creator al lui Alvin și Veverițele) "Alvin și Veverițele: Naufragiați e cel mai amplu film la care am lucrat."

JANICE KARMAN (Producătoare și creatoare a Chipettes): "Naufragiați e, vizual, spactaculos, și totuși intim."

Când începe povestea, Veverițele, băieții și fetele, și gardianul lor veșnic chinuit, Dave Seville, se duc cu un vas de croazieră de lux, la Premiile Internaționale de Muzică. Alvin, firește, nu se poate abține să nu stârnească haosul pe terenul ăsta de joacă perfect. Încearcă să conducă vasul, pune stăpânire pe saune și-și pune un costum - în stilul unui agent secret - ca să lucreze la mesele de bacara și blackjack.

JASON LEE (reia rolul lui Dave Seville): "Ca întotdeauna, cuvintele operative pentru Alvin sunt "haos" și "acțiune". E prima oară când iese din oraș și vrea să profite din plin. Dave nu e fericit de năbădăile lui Alvin de la bord și i-o spune. Nu e ușor să fii înțelegător, plăcut și carismatic când țipi Alviiiin! atât de tare, încât spargi geamurile din jurul tău!

ROSS BAGDASARIAN: Dave crede că duce veverițele într-o croazieră relaxantă. Alvin i-a promis lui David să-i respecte regulile (în fond, Alvin l-a asigurat pe Dave că are regulile în sânge, dar bineînțeles că în două secunde îl vedem pe Alvin urmând toate regulile numai pe ale lui nu) Și nu după mult timp, el, Simon, Theodore și fetele zboară de pe navă, ajungând pe o insulă aparent pustie."

JUSTIN LONG (dând din nou voce veveriței principale, Alvin): "Alvin n-ar fi Alvin, dacă n-ar declanșa și n-ar fi în fruntea dezastrului. E Alvin așa cum îl știm și-l iubim... cel puțin, la prima vedere. El e motivul pentru care ajung să naufragieze."

Zborul neașteptat are loc cu un zmeu care ia veverițele pe sus și le duce la noua casă. Într-un fel, e o întoarcere acasă pentru băieți, deși nu neapărat una binevenită.

ROSS BAGDASARIAN: "Odată cu naufragierea lor pe insulă, veverițele închid un ciclu. Când le-am întâlnit în primul film, erau sălbatice - trăiau în pădure, căutând alune - și le era foarte firesc. Apoi au fost domesticite, au devenit faimoase, răsfățate și civilizate. Acum că se găsesc pe o insulă pustie după toată domesticirea aia, nu știu să găsească o alună sau să caute altceva în afară de room service."
Noua casă duce la aventuri care le schimbă caracterul, aventuri de o altă amploare pentru băieți și pentru filmele ALVIN ȘI VEVERIȚELE.

MIKE MITCHELL (Regizor): "Se pune mai degrabă problema ce nu e aventură în filmul ăsta."

ANNA FARIS (reia vocea lui Jeanette): “Filmul ăsta e plin de belele eroice, evadări ca prin gura acului și escapade uriașe... Asta amplifică aventura și scoate veverițele din elementul lor."

AMY POEHLER (reia vocea lui Eleanor): “Au loc multe sărituri, alergări, strecurări pe sub ușă și zboruri."

La aventură se adaugă un personaj nou în universul Veverițelor - "Somone, un francez cuceritor cu gustul aventurii și dragoste de viață. Dacă Simone pare familiar, e deoarece e alteregoul (și opusul complet) lui Simon, pus la punct și cerebral, care se transformă în Simone, după ce e mușcat de un păianjen tropical. (Simon are din nou vocea lui Matthew Gray Gubler; Simone are vocea lui Alan Tudyk.]

MIKE MITCHELL: “Ei bine, toată lumea știe că ăsta e un efect secundar comun, când ești mușcat de păianjen; te transformi într-un francez cuceritor."

MATTHEW GRAY GUBLER: “În marea parte a filmului, Simon nici măcar nu e Simon, e Simone. Dar până la sfârșitul aventurii, Simon descoperă că e un pic din Simone în fiecare dintre noi."
Transformarea lui Simon duce la schimbarea lui Alvin.

JANICE KARMAN: "Simone acționează înainte să gândească; e pus pe fapte oricare ar fi consecințele. Într-un fel, a devenit ca o versiune turbo a lui Alvin. Așa că acum, ca să fie sigur că veverițele ajung pe insulă, Alvin trebuie să ia atitudine, să fie cel logic și responsabil. Alvin devine Simon și un pic la fel ca Dave.

JUSTIN LONG: “E o lecție bună pentru Alvin: când dau de greu și miza e mare, trebuie să iei atitudine și să iei frâiele în mână. (Și apropo, adulții au nevoie de mesajul ăsta mai mult decât copiii!
Jumătatea lui Alvin, Brittany, trece și ea printr-o metamorfoză, la fel ca sora ei, Eleanor.

CHRISTINA APPLEGATE (revine dându-i voce lui Brittany): “Brittany e maniacă cu controlul și o prima donă - îi e teamă că umiditatea tropicală o să-i ciufulească părul - dar se schimbă din cauza aventurii ei. Brittany e esențială în eforturile lor de a pleca de pe insulă."

JANICE KARMAN: “În timp ce sunt pe insulă, Brittany descoperă că nu e doar cea drăguță, e și cea deșteaptă."

AMY POEHLER: “Eleanor, veverița care poate face orice, își scrântește glezna, lucru care o pune pe bară. Asta nu e o schimbare măruntă pentru Eleanor.”
Spiritul mereu aventurier al lui Theodore îi prinde bine în acest nou loc, dar fiind cel mai mic dintre frați, întâmpină unele dificultăți.

JESSE McCARTNEY (vocea lui Theodore): “Theodore e mereu pus pe distracție, dar e un pic mai timid decât frații lui. Pe insulă, încearcă să țină pasul cu ceilalți și să evite să cadă victimă a pericolelor insulei."

ROSS BAGDASARIAN: “Prezentând aceste noi aspecte ale personajelor, filmul clădește legături emoționale. Avem o pânză uriașă, dar filmul dă și o senzație foarte intimă."

Printre aceste pericole e și ceea ce Theodore crede prima oară că e un monstru, dar care e, de fapt, o tânără femeie pe nume Zoe. Zoe a naufragiat pe insulă cu mulți ani înaintea veverițelor, dar a reușit să-și facă niște prieteni pe parcurs. Prietenii ei de pe insulă sunt ‘Spalding,’ ‘Calloway,’ ‘Rawlings’, ‘Dunlop’ și ‘Nerf - și anume o minge de baschet, una de golf, una de baseball, una de tenis și una de fotbal. Îi plac conversațiile prelungite cu echipamentele sale sportive antropomorfizate, care au, toate, fețe desenate de Zoe.

Dată fiind imaginația ei vie, te-ai gândi că Zoe ar fi pregătită să vadă niște veverițe vorbitoare, dar nu e așa. La prima întâlnire cu veverițele, Zoe spune: "Sunt pe insula asta de atâta timp, încât îmi imaginez veverițe care pot vorbi. Descoperirea întâmplătoare a unei comori amplifică dinamica - și pericolul - relației dintre Zoe și veverițe. Zoe e interpretată de actrița de comedie Jenny Slate, fostă membră la Saturday Night Live.

JENNY SLATE: “Am fost foarte impresionată de scara producției. Când am ajuns pe platou, inima a început să-mi bată mai tare pentru că mi-am amintit de filmele clasice de familie, ca ‘Swiss Family Robinson.’ Și povestea - veverițe domesticite și sofisticate, eșuate pe o insulă misterioasă! E mereu palpitantă!

Și unde e Dave în timp ce toată această poveste se desfășoară? Își caută băieții, bineînțeles, și pe fete, firește. După ce planează de pe vapor pe insulă, Dave are o misiune. Aliatul său neașteptat, dușmanul lui de moarte, Ian Hawke, eroul negativ pe care-ți place să-l urăști, care a trecut de la un director executiv muzical decăzut la artist pe vapor... îmbrăcat într-un pinguin. Când Dave se reunește în sfârșit cu tinerii lui băieți, descoperă că s-au schimbat în moduri impresionante, de recunoscut.

MIKE MITCHELL: “O temă cheie în film e despre maturizarea veverițelor și cât de greu e pentru un părinte - în cazul ăsta, Dave - să-și lase copiii să fie independenți. Dar copiii cresc și o să fie independenți. E inevitabil, firește. Cred că ideea asta o să rezoneze și la părinți și copii. Toată lumea se poate regăsi în poveste, deși e un film de aventuri cu cântece și dans. Și cine n-a fost în vacanțe cu familia? Sunt niște coșmaruri minunate!

Muzica joacă întotdeauna un rol cheie în ALVIN ȘI VEVERIȚELE, iar în NAUFRAGIAȚI sunt câteva melodii ale unor cântăreți de top de azi. Alvin, Simon, Theodore și The Chipettes interpretează piesei pop populare după artiști clasici ca: Vacation (original imortalizată de The Go-Go’s) până la hituri ca S.O.S. (făcut faimos de Rihanna) și Bad Romance (o piesă preferată a lui Lady Gaga).

Albumul cu coloana sonoră a filmului, Alvin și Veverițele: Naufragiați - muzica din film - urmează după două succese mari, colecțiile cu coloana sonoră din Alvin și Veverițele - RIAA de platină din 2007, Alvin și Veverițele 2 - coloana sonoră originală din 2009, un succes în top 10 în Billboard 200.

Lista succeselor muzicale ale veverițelor Scurtă istorie a veverițelor
jinglebells