Articole 54

(1998)

Studio 54

Putina Fictiune

STUDIO 54, filmul producatorului independent Kevin Thompson (Party Girl, Kids, Flirting With Disaster, Dezmostenitii din Little Odessa), este, deci, a treia tentativa de a raspunde si nostalgiei contemporanilor fenomenului disco, dar si curiozitatii celor nascuti ulterior. In viziunea lui Mark Christopher, autorul scenariului, „STUDIO 54” este doar universul foarte colorat dar foarte strâmt, in care un tânar provincial devine peste noapte o vedeta sortita, din pacate, autodistrugerii. Pe de alta parte, filmul arata clar ca, in contextul unei Americi ce inca mai simtea gustul amar al razboiului din Vietnam si al afacerii Watergate, acest „loc de pierzanie” era unul dintre putinele refugii.

Pentru Mark Christopher, STUDIO 54 inseamna totodata si debutul in regie. Un film cu un subiect atât de aproape de prezent se loveste de problema existentei unor martori-supravietuitori ai momentului, care nu vor fi niciodata multumiti de autenticitatea reconstituirii, dar nici nu mai pot fi distribuiti. (Exceptie in cazul de fata: Lauren Hutton, intr-o scurta aparitie). Galeria de figuri importante ale societatii americane ce au frecventat „STUDIO 54” cere „intreruperea” acestora, din nou o intreprindere dificila, apta sa nemultumeasca. Christopher a optat pentru imitarea lui Andy Warhol, Truman Capote si alti câtiva, iar in compensatie, o aduce pe ecran pe Gloria Gaynor, vedeta disco a anilor '70. In ce priveste personajele ce vor avea de sustinut povestea propriu-zisa, producatorul Thompson si regizorul Christopher s-au oprit la urmatoarea distributie: - in rolul principal, Shane O’Shea, baiatul de 19 ani ce ajunge vedeta localului: Ryan Phillips (Stiu ce ai facut asta vara, Tentatia seductiei); - in celelalte roluri: Salma Hayek (Desperado, Graba strica treaba, De la apusul la arsaritul soarelui, Vii sau morti, Atractie exploziva, Wild,Wild West-Mare nebunie in Vest, Cocosatul de la Notre-Dame) – aici, vedeta feminina a localului, prietena lui Shane; Mike Myers – Steve Rubell, co-proprietarul clubului; Neve Campbell (Evadare din Absolom, Masca lui Zorro, Agentul 007 contra Goldeneye)– actrita, vedeta de soap-operas, de care se indragosteste Shane; Sela Ward – o doamna din lumea buna.

Kevin Thompson (scenografia), Ellen Lutter (costumele) si Alexander Gruszynski (imaginea) s-au straduit sa redea fascinatia canapelelor argintii, a panourilor semi-transparente pictate in stil Art-Deco, a luminilor stroboscopice rosii-galbene, a lingurii speciale pentru cocaina atârnând din tavan, si frenezia trupurilor asudate ... intr-un cuvânt – fascinatia unui loc ramas legendar pentru modul in care se traia acolo clipa.

Sinopsis Putina nostalgie
jinglebells