When They See Us: o zguduitoare mostră de cinema social

de Ştefan Dobroiu în 7 Iul 2019
Miniseria regizoarei Ava DuVernay explorează un cumplit abuz al justiţiei americane

Da, ştim, "Netflix and chill". Şi da, o parte imensă a portofoliului platformei Netflix este numai bună pentru a uita o oră-două de problemele cotidiene. Dar uneori Netflix adaugă un titlu de o relevanţă socială şi cinematografică imposibil de ignorat, iar suspectul de serviciu al întregii veri este fără îndoială miniseria When They See Us/Prin ochii voștri, o captivantă (şi în acelaşi timp incredibil de frustrantă) trecere în revistă a celebrului caz al "Celor cinci din Central Park", un scandal mediatic şi un gigantic sughiţ al justiţiei americane care a trimis la închisoare cinci minori afroamericani nevinovaţi. Nu există moment mai bun să vezi acest film decât de ziua internaţională a justiţiei celebrată în fiecare an în prima duminică din iulie.

Recomandările lunii iulie pe Netflix, aici.

Lansată pe 31 mai, miniseria scrisă şi regizată de Ava DuVernay şi produsă, printre alţii, de Oprah Winfrey şi Robert De Niro, a primit un boost de promovare pe 12 iunie, când Netflix a anunţat pe Twitter că în cele 12 zile scurse de la lansare, When They See Us a fost cel mai accesat titlu pe platformă, în fiecare zi. Tweet-ul poate fi doar o lovitură de imagine, dar asta nu înseamnă deloc că miniseria nu trebuie văzută de absolut toată lumea pentru a observa cum cea mai puternică democraţie de pe glob a putut ignora flagrant, în ceea ce unora li s-ar putea părea un caz de psihoză în masă, drepturile inalienabile ale unor adolescenţi la o justiţie corectă.

Totul începe pe 19 aprilie 1989, când zeci de tineri de culoare iau cu asalt o zonă a Central Park, alergând bezmetici şi sărind peste bănci şi alei. Ceea ce pentru ei nu era decât o "golăneală" şi o celebrare a primelor zile cu adevărat calde ale anului s-a dovedit de rău augur pentru cinci dintre ei după ce într-o cu totul altă zonă a parcului şi la o cu totul altă oră, o tânără caucaziană este violată. Deşi nu exista nicio dovadă care să lege cele două evenimente, autorităţile sunt convinse că violatorii trebuie să fi făcut parte din grupul de afroamericani. Sub atenta supraveghere a procuroarei Linda Fairstein (Felicity Huffman), forţele poliţiei au un singur scop: să-i convingă pe puşti să-şi recunoască vina.

When They See Us este un film dureros şi trist. Este un film care arată, fără drept de apel, cum pentru reprezentanţii unei rase reprezentanţii unei alte rase nu au parte de prezumţia de nevinovăţie. Şi când o rasă deţine toate pârghiile puterii, pentru cealaltă nu este decât o şansă, să piardă. Nu dezvăluim ce anume se întâmplă în cumplitul periplu al celor cinci eroi prin faţa justiţiei. Spunem doar că, trei decenii după acest abuz, suntem datori să le oferim cinci ore din timpul nostru. Suntem datori să fim martorii acestei incredibile nedreptăţi. When They See Us este şi un film înspăimântător - iar aici greutatea sa în România este mai mult decât evidentă - pentru că arată cât de uşor pot abuza de putere deţinătorii imorali ai acesteia.

Ava DuVernay echilibrează excelent aspectul personal - vedem vieţile distruse ale celor cinci şi haosul pe care procesul îl provoacă în vieţile familiilor lor - şi cel public al cazului. Vedem reacţiile presei, care nu se sfieşte să folosească epitete precum "animalic" şi "bestial" pentru a-i descrie pe acuzaţi, înainte să se fi dat vreun verdict. Într-unul din momentele cele mai frustrante, vedem reacţia lui Donald Trump, bufonul care pe atunci era doar un magnat al pieţei imobiliare, iar acum este lider al celei mai puternice democraţii de pe glob. Vai de noi, când puterea e a corupţilor, a ignoranţilor şi a celor lipsiţi de moralitate.

Uneori evenimentele din When They See Us devin atât de neverosimile, încât spectatorul incredul poate crede că miniseria este doar o suprarealistă mostră de propagandă, o ficţiune sărită de pe fix. Nu este. Acest abuz a existat întocmai, iar cei care l-au comis s-au bucurat bine merci de existenţele lor liniştite şi de cariere de succes, chiar şi după ce documentarul The Central Park Five s-a lansat la ediţia din 2012 a festivalului de la Cannes reatrăgând atenţia opiniei publice asupra acestei deraieri a justiţiei. Nu la fel s-au petrecut lucrurile anul acesta, când When They See Us a făcut să cadă câteva capete importante printre orchestratorii celebrului caz al Celor cinci din Central Park...

Kevin Richardson. Antron McCray. Yusef Salaam. Korey Wise. Raymond Santana. Cinci nume pe care justiţia nu ar trebui să le uite niciodată şi cinci nume pe lunga listă a celor condamnaţi pe nedrept, listă care nu ar trebui să se lungească niciodată.

Exploreaza subiecte similare:

When They See Us, Ava DuVernay, Oprah Winfrey, Robert De Niro, Felicity Huffman

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lulutza pe 1 iunie 2020 20:51
Go & .uck yourself cu geoge floyd cu tot _|_
WreckItRalphMacchio pe 21 iulie 2020 16:41
Lulutza, saraca, atata poate. Minoritatile o enerveaza, ca ea nu pricepe de ce sunt altii altfel decat ea si cum de-si permit sa vrea sa fie egalii ei. Lulutza n-are multi neuroni, dar pareri are multe si nu scapa ocazia sa le exprime, chiar daca asta demonstreaza ca lumina e stinsa la ea la mansarda.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells