Video: Mood Indigo, ecranizarea romanului Spuma zilelor, în gif-uri animate

de Gloria Sauciuc în 22 Iul 2014
Premisa filmului este una ieşită din comun: Colin (Romain Duris) trebuie să aibă grijă de iubita lui (Audrey Tautou) atunci când acesteia începe să îi crească în plămâni un nufăr

Cel mai recent film al regizorului care ne-a dat incomparabilul Eternal Sunshine of the Spotless Mind este gata, o serie de imagini (animate) ieşind la iveală parcă pentru a arăta că Mood Indigo este mai bizar decât tot ce am mai văzut până acum la Michel Gondry. Până şi publicul obişnuit cu inventivitatea lui ar putea fi suprins de cantitatea uriaşă de trucuri vizuale pe care acesta le-a introdus în Mood Indigo, ecranizarea uneia dintre cele mai iubite cărţi de dragoste din istoria literaturii – Spuma zilelor/L’Ecume des jours, de Boris Vian.

„În lumea romanului lui Vian nu există distincţii nete între oameni, animale, plante şi obiecte. Universul sau ascultă de alte reguli.

Lumina se lichefiază, din robinete ies ţipari şi păstrăvi, soneria se desprinde din perete pentru a-şi anunţa proprietarul, geamurile au fontanele care nu se închid, pasagerii se urcă în automobile fără roţi, dar cu picioare vibratile, şoarecele are conştiinţă iar camera se-ngusteaza până la dispariţie”, prezenta Editura Humanitas romanul lui Boris Vian.

Premisa filmului este una ieşită din comun: Colin (Romain Duris) trebuie să aibă grijă de iubita lui (Audrey Tautou) atunci când acesteia începe să îi crească în plămâni un nufăr - şi asta e cel mai puţin bizar element al filmului, pentru că trece cu greu un singur minut din Mood Indigo în care Gondry să nu arunce în scenă elemente suprarealiste.

Luc Bossi şi Michel Gondry semnează adaptarea după romanul-cult apărut în 1947 şi scris de „copilul teribil” al literaturii franceze. Cea mai frumoasă poveste suprarealistă de iubire este un amestec alchimic de poezie, fantezie, muzică, umor, cruzime şi tragism.

Publicaţia Vulture a dat ieri publicităţii o serie de capturi din film, care confirmă excentricitatea viziunii lui Gondry. Acesta îşi construieşte filmul în jurul personajului lui Tautou cu tot felul de trucuri vizuale, de la animaţie stop-motion la efecte speciale tradiţionale. Multe asemenea efecte speciale sunt tangibile, şi nu ceva adăugat ulterior pe computer. Nici Audrey Tautou nu este străină de sfera bizarului - în fond ea a jucat în Amélie.

Pentru a demonstra că noul film al lui Gondry este cel mai „gondryesc”, iată o serie de gif-uri care surprind câteva din idiosincraziile filmului: fâşiile de lumină care intră prin fereastra lui Colin sunt reprezentate literal pe ecran prin fâşii de ţesătură - pe care Colin cântă apoi ca la o vioară bas, iar un şoarece (adică un om îmbrăcat în şoarece) dansează pe ritmul muzicii.

Traficul e o problemă? Soluţia este simplă: mergeţi pe un curcubeu către destinaţie.

Personajele nu au agende şi nici calendar pe IPhone: dacă trebuie să afle programul săptămânii respective, pur şi simplu consultă un cub Rubik pe care pot fi aranjate zilele săptămânii. Atunci când la Colin sună soneria, aceasta de fapt este o insectă uriaşă... care poate fi călcată şi sfărâmată în mai multe insecte mici.

Mare parte din atmosfera filmului vine dintr-un dans nebunesc pe care nu îl poţi încerca acasă, atât timp cât nu ai picioare supreareal de lungi şi totuşi un centru de greutate foarte jos.

Anunţurile de la patinoar sunt făcute de către o înfricoşătoare pasăre mare cât un om. Iar dacă acasă nişte ţipari ies din robinetele de apă, în acelaşi timp un şoarece dansează în bucătărie în imagini proiectate pe pereţi.

 

Şi nu e numai drumul curcubeului, mai e o cale de a vizita Parisul: călare pe un nor.

 

Pe afişul filmului (o coproducţie franco-belgiană) vor figura - alături de Romain Duris şi Audrey Tautou - Gad Elmaleh, Omar Sy (César 2012 pentru cel mai bun actor în Intouchables), Charlotte Lebon, Sacha Bourdo, Natacha Régnier, Philippe Torreton,Alain Chabat şi Aïssa Maïga.

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Mishu25 pe 22 iulie 2014 19:35
Un film absolut insuportabil (vazut la TIFF, din pacate). O fi facut Michel Gondry demult Eternal Sunshine, dar dupa The Science of Sleep si acest film, sper sa nu mai realizeze nimic
Iulidesprefilme pe 23 iulie 2014 09:48
Ce să fie ? Ce să fie? Probabil o altă trăznaie, după cum se şi vede...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells