TV: şapte filme de văzut în săptămâna 12-18 decembrie 2016

de Ştefan Dobroiu în 12 Dec 2016
Violenţă şi acţiune pe micile ecrane, dar nu lipsesc comedia şi satira

Vineri am vorbit despre cele cinci premiere ale săptămânii, iar astăzi vorbim despre şapte filme de văzut la TV în următoarele şapte zile. Iată mai jos recomandările noastre.

Macbeth (2015)
luni, 20.30, Prima TV
Michael Fassbender şi Marion Cotillard vor face din nou echipă în foarte aşteptatul Assassin's Creed, dar până atunci îi putem vedea în această fidelă ecranizare după sumbra tragedie a lui Shakespeare. Fassbender este Macbeth, general în armata regelui Duncan, care-şi ucide liderul după ce vrăjitoarele îi prevăd urcarea pe tron. Violenţa explicită şi aspectul vizual în stilul Mad Max contrastează puternic cu decizia regizorului Justin Kurzel de a folosi replicile originale din tragedie, ceea ce aduce pe ecran o combinaţie cel puţin inedită de stiluri.

Păcătoasa/Easy A (2010)
marţi, 20.30, Pro Cinema
După ce a apărut în Zombieland, Emma Stone are parte de un rol principal în această versiune foarte modern ambalată a “Literei stacojii”: pentru a-şi salva un amic de la nepopularul statut de virgin (şi homosexual), Olive se preface că-şi pierde virginitatea cu el, ceea ce va duce la ostraticizarea ei de către colegi şi profesori. Fără să se teamă că etichetele puse în liceu nu se mai dezlipesc în veci, Olive face tot posibilul să întoarcă situaţia în favoarea ei, răzbunându-se în acelaşi timp pe o şleahtă de mironosiţe şi punând mâna şi pe un coleg extrem de arătos. Filmul a fost etichetat drept Mean Girls al anilor 2010.

La limita extremă/Point Break (1991)
marţi, 22.30, Pro TV
După ce la sfârşitul anului trecut vedeam pe ecrane un remake omonim, ne putem întoarce la clasicul Point Break, care îi cimenta în 1991 lui Keanu Reeves cariera la Hollywood şi îi deschidea drumul pentru Speed, action-ul care l-a transformat într-un star mondial. Reeves este Johnny, un tânăr agent FBI care se infiltrează într-un grup de surferi bănuit că ar fi organizat o serie de jafuri bancare. Regizoare este nimeni alta decât Kathryn Bigelow, cea care avea să devină aproape două decenii mai târziu prima femeie câştigătoare a Oscarului pentru Cea mai bună regie, pentru The Hurt Locker.

Bandele din New York/Gangs of New York (2002)
miercuri, 20.15, Naţional TV
Un film de Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio şi Daniel Day-Lewis pe afiş, care arată, printre multe altele, că lumea aşa cum o ştim a fost obţinută în urma unor bătălii sângeroase. Acţiunea are loc în New York-ul de la jumătatea secolului 19, când imigranţii irlandezi declară război comunităţii locale, într-o luptă pentru supravieţuire ce a schimbat o dată pentru totdeauna viaţa viitoarei metropole. Zece nominalizări la Oscar şi niciun premiu câştigat pentru Bandele din New York în 2003.

Nebunia Zeilor/Gods Must Be Crazy (1980)
sâmbătă, 18.15, Pro Cinema
Au trecut mulţi ani de la lansare, dar această trăsnită comedie sud-africană îşi păstrează mesajul cât se poate de actual şi chiar merită văzută. Iată premisa: o sticlă de Coca-Cola aruncată de pilotul unui avion se prăbuşeşte la sol şi provoacă uimire, dar şi invidie într-un trib de boşimani din deşertul Kalahari. Înţelepţii decid că maleficul obiect trebuie să dispară, aşa că îl trimit pe războinicul Xixo până la marginea lunii, să arunce sticla în neant. Filmul, cu încasări în epocă de 100 de milioane de dolari, este deosebit de relevant şi pentru că evidenţiază consumatorismul şi isteria Occidentului în comparaţie cu simplitatea comunităţilor tradiţionale.

Ultima aventură/Last Action Hero (1993)
sâmbătă, 20.30, Pro Cinema
Fanii lui Arnold Schwarzenegger s-ar putea bucura să-l revadă într-un film din perioada sa de glorie. Cei pasionaţi de Hollywood ar putea vedea Last Action Hero, la mai bine de două decenii de la premieră, pentru că filmul a devenit emblematic pentru modul cum un studio, un star şi un regizor pot distruge o idee bună. Iniţial gândit ca o parodie violentă la blockbusterele hollywoodiene, proiectul a trecut prin nenumărate schimbări înainte de a se lansa la o săptămână de Jurassic Park al lui Steven Spielberg, pierzând detaşat în faţa acestuia şi ajungând să devină atât un cvasieşec financiar, cât şi un exemplu pentru cum să NU faci filme la Hollywood.

Philadelphia (1993)
duminică, 19.55, AMC
Tom Hanks devine unul dintre cei mai apreciaţi actori de la Hollywood cu ajutorul acestui film emblematic pentru anii '90. Este prima producţie mainstream care tratează pe faţă teme precum homosexualitatea, flagelul HIV/SIDA şi discriminarea provocată de acesta, prin urmare este un moment de referinţă atât în istoria cinema-ului, cât şi în istoria mişcării LGBT. Povestea avocatului Andrew Beckett, asociat la cea mai mare firmă de avocatură din statul american Philadelphia, a impresionat publicul şi a reuşit să încaseze de aproape zece ori mai mult decât bugetul. Denzel Washington îl interpretează pe avocatul lui Beckett, iar un tânăr Antonio Banderas, confirmat la Hollywood după The Mambo Kings, pe iubitul celui care îşi dă în judecată foştii angajatori.

Ce alt film vei vedea săptămâna aceasta la TV?

Exploreaza subiecte similare:

Macbeth, Easy A, Point Break, Gangs of New York, The Gods Must Be Crazy, Last Action Hero, Philadelphia

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells