Totul despre R.I.P.D. Copoi pentru strigoi

de Cinemagia în 19 Iul 2013
Comedia de acţiune supranaturală 3D poate fi vizionată în premieră pe marile noastre ecrane de vineri, 19 iulie

R.I.P.D. Copoi pentru strigoi este o comedie de acţiune supranaturală 3D, cu Jeff Bridges şi Ryan Reynolds, despre doi poliţişti morţi şi... nu prea... care sunt înrolaţi pentru a prinde şi a duce înapoi la locul lor sufletele diabolice şi distructive care au fugit din faţa Judecăţii de Apoi şi care nu vor să părăsească Pământul. Filmul, regizat de Robert Schwentke (Red) şi produs de Neal H. Moritz (seria Fast and Furious, I Am Legend), poate fi vizionat în premieră pe marile noastre ecrane de vineri, 19 iulie. Statisticile R.I.P.D. spun că zilnic mor peste 150.000 de oameni pe planeta noastră, dar multe din aceste suflete reușesc să se strecoare înapoi printr-o fisură a portalului care separă cele două lumi, înainte de a fi împinși spre iad sau spre rai.

Înainte ca Peter M. Lenkov să scrie pentru seriale de mare succes precum 24, CSI: NY şi Hawaii Five-0, şi-a petrecut mult timp cu chestiuni procedurale pentru ca R.I.P.D. să devină film. Din momentul în care fondatorul Dark Horse Comics, Mike Richardson, a aflat despre această poveste şi-a propus s-o aducă pe marele ecran. Având deja experienţă cu proiecte cu încasări uriaşe, precum The Mask, Hellboy şi Hellboy II: The Golden Army, Richardson ştie prea bine cât timp ia selecţia proiectului potrivit.

Publicată prima dată în 2003, povestea departamentului de poliţie format din ofiţeri de pe lumea cealaltă creată de Lenkov a cunoscut mai multe variante de scenariu, pentru ca să ajungă în forma finală de-abia după ce Ori Marmur, producător executiv, a văzut benzile desenate într-o vizită la birourile lui Richardson.

Marmur, cucerit de conceptul benzii desenate, l-a întrebat dacă i-o poate arăta şi lui David Dobkin, cu care urma să ia masa. Dobkin l-a sunat apoi pe Richardson şi i-a spus că i-a plăcut foarte mult cartea şi că era interesat s-o transforme într-un film. Cei care au scris scenariul au fost Phil Hay şi Matt Manfredi, care au lucrat după o poveste scrisă de ei împreună cu Dobkin. Premisa l-a cucerit pe Moritz la fel de mult ca pe Richardson: „La nivel conceptual, ideea din R.I.P. D. era unică, despre un departament de poliţie a cărui singură misiune era să găsească suflete ale unor morţi care se ascundeau printre noi şi să-i ducă dincolo, la Judecată. Pe de altă parte, mi-a adus aminte de unele din filmele poliţiste preferate de mine, precum 48 Hours şi Lethal Weapon. Ne-am propus să facem un film cu parteneri de poliţie care se împrietenesc la cataramă, dar fără să uităm că trebuie să fie un film grozav pentru vară”.

Din start, scopul scenariştilor a fost să păstreze elementele suculente din benzile desenate, aprofundând, în acelaşi timp, relaţia dintre cei doi parteneri care sunt extrem de diferiţi – unul e un ofiţer mort din zilele noastre, pe când celălalt e un pistolar din Vestul Sălbatic, şi să vedem cum învaţă lucruri unul de la celălalt.

Echipei de producători i s-a alăturat un veteran al filmelor de acţiune, producătorul Michael Fottrell, care are în portofoliu filme precum Fast & Furious, Fast Five şi Live Free or Die Hard.

Tonul comic subtil al cowboy-ului Roy, cu reminiscențe din celebrul The Dude din clasicul-cult The Big Lebowski, i-a suscitat interesul lui Jeff Bridges

Spectatorul vede povestea prin ochii detectivului Nick Walker, din Boston; e un tip dur, care ştie cum se învârt lucrurile, dar care e omorât la datorie. Ryan Reynolds s-a alăturat proiectului încă din stadiul iniţial, devenind şi producător executiv: „Scenariul a trecut prin foarte multe etape şi modificări până a ajuns la versiunea finală. Mie mi-a plăcut cum se foloseşte de esenţa lui, de intrigi şi de personaje. Are şi un pic de dramă, şi o poveste de dragoste, toate învăluite în acest film comic şi fermecător”.

Odată cooptat Reynolds, cel care a urmat a fost Robert Schwentke, care a regizat de curând blockbusterul Red. Moritz a fost cucerit de talentul regizorului încă din 2002, după ce a văzut thrillerul Tattoo.

Schwentke a început, apoi, să șlefuiască povestea și personajele, ceea ce, pentru un film supranatural și fantastic, e o sarcină destul de migăloasă. Hay spune: „Împreună cu Robert și cu Matt am luat scenele cele mai importante din film, acelea de comedie de personaje, care sunt și cele ce dau specificul acestui film, și am rămas fidel celor scrise în scenariu încă de la început. Dar viziunea lui Robert ne-a ajutat să ducem mitologia la alt nivel. A venit cu idei nebunesc de comice și astfel am putut să punem în scenariu tot ceea ce ne dorisem până atunci”.

Proiectul s-a anunțat a fi extrem de solid în momentul în care a fost cooptat Jeff Bridges, pentru rolul șerifului Roycephus „Roy” Pulsifer.  „Jeff Bridge a insuflat personajului ascuțime de spirit, sarcasm și farmec”, spune producătorul Moritz.

Reputatul actor de-abia terminase turneul de promovare pentru True Grit și nu prea-și mai dorea să joace iar rolul unui cowboy. Dar tonul comic subtil al lui Roy, cu reminiscențe din celebrul The Dude din clasicul-cult The Big Lebowski, i-a suscitat interesul.

A urmat apoi o discuție-maraton între Bridges și Schwentke, în urma căreia a luat naștere personajul finit al lui Roy. Actorului i-a plăcut abordarea lui Schwentke: „Mi-a plăcut mult să lucrez cu Robert.  Poate e amuzant, dar, când mă pregătesc pentru un rol, îmi dau seama că încep să văd totul prin filtrul acelui rol. Când lucrez mă inspir din orice mă înconjoară – de la felul în care un tip stă pe scaun până la cartea pe care o citesc atunci. Unul din lucrurile spre care Robert m-a îndrumat a fost un mare artist, pe numele lui Jim Woodring (un creator de benzi desenate și colaborator cu Dark Horse Comics), care a creat benzile desenate-cult „Frank”, suprarealiste, și care mi-au influențat un pic personajul”.

Relația dintre Roy și Nick este una care evoluează; crâmpeiele de înțelepciune ale veteranului Roy sunt destul de desuete, dar îi vin în ajutor lui Nick, refractar la început, căci nimeni nu știe mai bine lumea celor Nemorți decât mucalitul său partener.

Bridges și Reynolds au început repetițiile la Boston, iar relația lor de prietenie din afara platourilor de filmare nu avea cum să nu transpară și în fața camerelor de filmat. Bridges spune: „Ryan e ca o pisică adorabilă: știe cum să atingă toate obiectivele și să le facă să se îmbine, și asta presupune un talent foarte special. Ne-am înțeles perfect la multe niveluri. Actoria înseamnă să creezi iluzia, dar, dacă ai o relație solidă și în afara platoului, poți să aduci această relație în slujba rolului. Ne-am distrat bine împreună și la filmări, și după”.

Kevin Bacon, câștigător al Globului de Aur, a semnat pentru rolul detectivului Bobby Hayes, partenerul lui Nick în poliția din Boston dinainte ca acesta să moară. Lui Kevin Bacon i-a plăcut dualitatea rolului: „Hayes e un tip de o moralitate dubioasă. Egoismul îi e depășit doar de lăcomie, dar ceea ce nu vezi de prima dată e că lăcomia lui depășește cu mult normalul”.

Dar, pe deasupra faptului că își trădează prietenul, Hayes are și un secret uriaș și mortal, unul pe care Nick îl află de la Proctor, șefa biroului R.I.P.D. din Boston, la patru ace în ținuta ei de anii ’60, dar dură și necruțătoare. Ea e prima persoană cu care ia contact Nick, și tot ea îi explică ce are de făcut în noua lui slujbă. De Proctor depinde reocmandarea pe care Nick o va primi pentru Ziua Judecăți, și are la dispoziție 100 de ani de penitență înainte de a fi convinsă că Nick poate fi mântuit. Pentru acest rol a fost cooptată Mary Louise Parker, câștigătoare a două Globuri de Aur. 
În discuțiile preliminare cu Schwentke și cu creatoarea de costume, Susan Lyall, actrița a venit cu propriile ei idei despre Proctor: „Îți dai seama care e trecutul ei din felul în care e îmbrăcată, și, cum are o singură ținută, nu aveam decât o singură opțiune pentru aceasta. La un moment dat mi-au venit tot felul de idei, dar am rămas fixată pe poza unei femei-pădurar din 1968.  Adaugă, râzând: „Acea poză a fost inspirația mea pentru personaj”.

Supermodelul și actrița în ascensiune Maris Miller, cunoscută pentru numeroasele ei aparții în edițiile cu costume de baie din Sports Illustrated, precum și veteranul actor James Hong, a cărui filmografie include titluri precumBlade Runner, Big Trouble in Little China , sau serialele Kung Fu și Dynasty, sunt cele două avataruri ale lui Roy și Nick. Pentru că ofițerii R.I.P.D. trec granița dintre cele două lumi, oamenii nu îi pot vedea decât sub forma unor avataruri, și nu așa cum arătau când trăiau. Manechinul senzațional face un cuplu ciudat cu bătrânul polițist, iar certurile în public dintre Roy și Nick arată și mai comic cu figurile celor doi.

 Scenografia

Scenografia a fost un mix de ecrane de croma, acțiune în timp real și elemente CGI. Cascadorii și actorii din fundal au petrecut pe platou zile epuizante în costume gri pentru captarea mișcărilor, pentru a li se mapa mișcările corporale pentru efectele speciale.

Pentru scenele de acțiune și cascadorii, actorii au fost ajutați de o echipă de cascadori coordonată de Corey Eubanks și Mike Gunther.  Bridges și Reynolds au făcut ei înșiși unele cascadorii, dar și Bacon, Szostak și Miller au fost antrenați pentru cascadoriile pe cabluri.

 

 


Exploreaza subiecte similare:

R.I.P.D. 3D, Jeff Bridges, Ryan Reynolds, Mike Richardson, Robert Schwentke, The Big Lebowski, Red, Susan Lyall, Kevin Bacon, James Hong

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 19 iulie 2013 10:58
o prostie de film
pacat de jeff bridges si kevin bacon

xerses pe 20 iulie 2013 12:32
Ma voi pronunta dupa ce voi vedea filmul.Imi plac comediile si sper sa fie una reusita.
marius7x pe 20 iulie 2013 13:29
Filmul arata bine din promo-uri, dar traducerea titlului in romana e ..dezastru
radurex25 pe 20 iulie 2013 20:16
surprins?
cosmin742000 pe 20 iulie 2013 16:50
Cum adica totul despre Copoi si strigoi? Nu zice deja titlul totul?
Fourleaf22 pe 20 iulie 2013 18:21
Serios....serios? chiar aia e traducerea? : )))))))
radurex25 pe 20 iulie 2013 20:16
i know, right?
bluedream pe 21 iulie 2013 23:48
mneee tocmai l-am vazut....slab :D
alex_il_fenomeno pe 1 august 2013 12:20
Sper sa merite...Il astept de ceva vreme.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells