Totul despre John McClane

de Ştefan Dobroiu în 12 Feb 2013
Descurcăreţul erou, ajuns la 25 de ani, revine de vineri pe ecrane

S-a dezlănţuit pe ecranele din SUA în 1988, transformându-l pe Bruce Willis într-un adevărat star. La noi a fost văzut de cei mai mulţi ori pe casetă video, ori în decembrie 1995, când ProTV-ul a inclus în programul primului său weekend de viaţă prima aventură a lui John McClane, în aclamatul Die Hard. Film de public, producţia lui John McTiernan i-a încântat şi pe critici, care l-au catalogat repede drept un „clasic al genului action”. Bruce Willis a îmbătrânit în ritmul personajului său, dar nici el şi nici McClane nu se lasă: de vineri poţi vedea aventurile moscovite ale eroului în A Good Day to Die Hard, aşteptat în România de vineri, inclusiv pe ecranul IMAX.

Sardonic şi plin de iniţiativă, tupeist şi deloc dispus să respecte regulile, John McClane a căpătat o influenţă tot mai mare de-a lungul sfertului său de veac de viaţă. A început dându-i replica lui Hans Gruber (un Alan Rickman extrem de convingător, deşi aflat la primul rol pentru marele ecran) în turnul Nakamura, iar la penultimul film trebuia să-l urmărească pe Timothy Olyphant pe întreg teritoriul SUA. Acum evadează de pe teritoriul american şi provoacă prăpăd la Moscova, unde trebuie să-şi elibereze fiul (Jai Courtney, o nouă speranţă a genului action) din închisoare şi să dejoace planurile unui terorist internaţional. Povestea nu se opreşte aici, căci Willis, care va împlini 58 de ani pe 19 martie, promite că un al şaselea Die Hard se află acum în pregătire.

Sursă de inspiraţie pentru John McClane a fost detectivul Joe Leland, personajul din romanul de succes a lui Roderick Thorp „Nothing Lasts Forever”. O altă sursă a fost un personaj asemănător, Frank Malone, dintr-un alt bestseller, „58 Minutes”, scris de Walter Wager şi transformat ulterior în Die Hard 2. Duritatea i se trage de la Dirty Harry, celebrul personaj al lui Clint Eastwood, pe care s-a altoit mult umor şi o extraordinară pricepere de a întinde capcane. John McClane îşi păcăleşte de fiecare dată adversarii, reuşind să-i surprindă şi să-i încurce cu fel de fel de indicii pentru a-i aduce în bătaia focului armei sale. De obicei nu apasă pe trăgaci înainte de a pronunţa una dintre cele mai celebre replici ale cinema-ului, „Yippee-ki-yay, motherfucker”.

Acesta e doar unul din detaliile care dau culoare personajului atât de îndrăgit de generaţii întregi de fani ai filmelor de acţiune. Erou din întâmplare (antagonistul său îi spune, în Live Free or Die Hard, că pe piatra sa de mormânt va scrie „mereu la locul nepotrivit la momentul nepotrivit”), McClane trebuie să facă faţă unor situaţii care îl dezavantajează teribil. Rănit, neînarmat şi de unul singur împotriva tuturor, trebuie să înfrunte adevărate echipe de specialişti antrenaţi în arta ucisului ce dispun de resurse incomparabil mai mari. Cea mai importantă armă a eroului? Inventivitatea, el folosind în moduri inspirate toate avantajele de pe „teren”, oricât de insignifiante ar fi acestea.

De-abia aşteptăm să-l vedem pe John McClane pe ecranul IMAX distrugând Moscova din temelii (sau mai degrabă Budapesta, pentru că echipa nu a avut bugetul necesar pentru a filma în Rusia şi a trebuit să se retragă în frumosul oraş maghiar pentru a filme secvenţele pline de explozii pe care le poţi vedea în trailer. Noi o să vedem filmul mâine seară, iar joi dimineaţă o să poţi citi pe Cinemagia dacă A Good Day to Die Hard este la fel de specteculos precum predecesoarele sale din seria cu hâtrul John McClane în centrul atenţiei.

Care este filmul tău favorit din seria Die Hard?

Exploreaza subiecte similare:

Bruce Willis, Die Hard, A Good Day to Die Hard, Alan Rickman, Timothy Olyphant, Jai Courtney, Die Hard 2

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
monicarusu25 pe 12 februarie 2013 20:11
astept die hard 6 si sper sa fie la fel de bun ca si celelalte.
Tyybi1 pe 12 februarie 2013 20:52
cred ca va fi !
cosmin_kedii pe 13 februarie 2013 11:07
cu siguranta cel mai bun din toata seria
MikkaelWolfganger pe 13 februarie 2013 14:33
Overrated!
mishu88 pe 13 februarie 2013 19:47
Foarte tare imaginea!! Filmul ”Die Hard” din `88 a fost belea!
alex_il_fenomeno pe 9 martie 2013 10:03
Se va descurca fara probleme, de asta sunt sigur.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells