Tentaţii (i)rezistibile, despre un subiect tabu, cu Gwyneth Paltrow şi Mark Ruffalo

de Cinemagia în 4 Oct 2013
După The Kids Are All Right, scenaristul Stuart Blumberg aduce pe marile ecrane trei prieteni care încearcă să se confrunte cu tentațiile și chinurile dependenței de sex.

Dependența, cu tot ce implică această boală, a devenit una din marile probleme ale secolului 21, dar, în comedia dramatică a lui Stuart Blumberg, Tentaţii (i)rezistibile, dependența de sex devine cu totul altceva: un catalizator al relațiilor adevărate și transformatoare. Blumberg, împreună cu scenaristul Matt Winston, și-au propus să arate lumea dependenţilor așa cum nu a mai fost văzută niciodată: ca pe o comunitate, o comunitate a celor anxioși, instabili și tulburați, dar o comunitate care își ajută membrii să se ridice de câte ori se simt căzuți la pământ, indiferent de cât de adâncă e groapa pe care și-au săpat-o singuri.

Blumberg a fost nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului The Kids Are All Right. În afara umorului, a personajelor special, filmul a ridicat niște întrebări provocatoare despre ce înseamnă, de fapt, o familie. În  Tentaţii (i)rezistibile, Blumberg și Matt Winston continuă să redefinească acest termen cu același simț al umorului special despre punctele slabe ale unei familii, aplicându-l unei comunități și mai caudate; de data aceasta e vorba de trei prieteni care încearcă să se confrunte cu tentațiile și chinurile dependenței de sex.

„Tentaţii (i)rezistibile este o poveste despre prietenie și despre relații între oameni cât se poate de deosebiți”, spune Blumberg. „Acești trei bărbați au fiecare problemele lui, dar caută împreună acel sentiment de apropiere și de conexiune care le va oferi o șansă mai bună să treacă cu bine prin acest proces”.

Blumberg și Winston au scris via Skype de-a lungul a nouă luni, iar scenariul, care era pe cât de percutant, pe atât de onest, a cucerit echipa de producție de la Class 5, compania în care Blumberg este partener alături de Edward Norton și William Migliore.

„Stuart m-a sunat să-mi spună că a început să lucreze la un scenariu nou care era amplasat în lumea foștilor dependenți de sex”, povestește Migliore. „Singurul meu răspuns către el a fost: Te rog să găsești umorul acolo, ceea ce cred că cei doi au făcut cu brio”.

Migliore continuă: „La scenariu m-a impresionat faptul că este vorba despre nevoia universală de a te lega de alți oameni, văzută prin prisma unor oameni care se află într-un program de reabilitare”.

Relizatorii au înțeles că acel ton special al scenariului cerea interpretări complexe, pline de umor, dar cu emoții veritabile, așa că următorul pas vital a fost castingul acelor roluri unice.

Despre Adam, Mark Ruffalo spune: „S-a închis în el și refuză să se mai îndrăgostească din cauza fricii de sex, care e, pentru el, un teren minat. Tocmai a cunoscut această femeie sexy, deșteaptă, cu succes în carieră (Gwyneth Paltrow), cu care se potrivește foarte bine, dar nu știe cum să se apropie de ea sexual.

Relația dintre ei e comică, dar și romantică, dar nu e nicidecum perfectă, pentru că el e mereu forțat să țină piept propriei slăbiciuni. Dar acesta e unul din lucrurile frumoase în acest film, că fiecare personaj primește o doua șansă, și niciunul nu e lăsat să se descurce singur”..

O distribuţie specială Gwyneth Paltrow, Mark Ruffalo, Pink

În centrul comediei Tentaţii (i)rezistibile se află povestea lui Adam, un veteran al „programului în 12 pași”, căruia îi este frică să se testeze într-o relație adevărată. E un rol nuanțat, pentru care Stuart Blumberg și l-a dorit pe Mark Ruffallo, care a cucerit publicul și criticii de film cu rolul din The Kids Are Allright.

Ruffallo spune că, după ce a citit scenariul pentru acest film a avut aceeași reacție ca atunci când a citit scenariul pentru The Kids Are All Right. M-a făcut să râd, dar m-a și emoționat; îmi place acest stil în care umorul incomod e mixat cu dramă serioasă. Eu îi spun „cu un picior pe o coajă de banană și cu celălalt picior în groapă”, se amuză actorul.

Despre Adam, Mark Ruffalo spune: „S-a închis în el și refuză să se mai îndrăgostească din cauza fricii de sex, care e, pentru el, un teren minat. Tocmai a cunoscut această femeie sexy, deșteaptă, cu succes în carieră, cu care se potrivește foarte bine, dar nu știe cum să se apropie de ea sexual. Relația dintre ei e comică, dar și romantică, dar nu e nicidecum perfectă, pentru că el e mereu forțat să țină piept propriei slăbiciuni. Dar acesta e unul din lucrurile frumoase în acest film, că fiecare personaj primește o doua șansă, și niciunul nu e lăsat să se descurce singur”.

Ruffallo a participat la numeroase întâlniri din programe în 12 paşi, atât pentru dependenţa de sex, cât şi pentru cea de alcool, pentru a-şi pregăti rolul, şi a fost uimit de ceea ce a văzut acolo: „Pentru un actor e fascinant să vezi atâta sinceritate. Toţi sunt oneşti în această lume, şi se întâmplă lucruri minunate acolo, de la tristeţe care-ţi rupe inima, până la umor de cea mai bună calitate”.

Pentru rolul sponsorului lui Adam, Mike, realizatorii s-au îndreptat către Tim Robbins, laureat cu Oscar. Mike e un membru stimat al comunităţii, dar şi un soţ şi un tată vulnerabil din cauza unor probleme de familie nerezolvate încă.

„Tim e un tip impresionant atât fizic, cât și intelectual. Știe ce vrea și cred că se regăsește mult din el în personajul său, Mike. Nu înghite proștii, dar e și un tip sensibil. Tim a reușit să acceseze o parte din el care să facă acest rol veridic.”

Robbins, care e un actor cu mare experiență, spune că scenariul era deosebit: „Rar dai peste o comedie care tratează un subiect serios pentru adulți pe un ton atât de umoristic. Și mi-a plăcut și abordarea din final, care e plină de speranță și oferă niște soluții reale”. Starului i-a mai plăcut faptul că Mike e liantul grupului de support, fiind, în același timp, la fel de dispus să se prăbușească precum oricine altcineva. „A reuşit să devină mentor pentru alţii, dar el încă e vulnerabil în faţa propriilor slăbiciuni”.

Mike are probleme în special cu fiul său, Danny, care nu a reuşit să scape de dependenţe: „Cred că cel mai dificil lucru pentru un părinte e să vadă cum copiii lor greşesc, şi să se întrebe cu ce au greşit ei, la rândul lor, căci toţi sperăm că ei nu vor face aceleaşi erori ca noi”. Tim Robbins s-a putut raporta la Mike ca părinte, dar despre dependenţa de sex a trebuit să se documenteze: „Am citit cărţi de reabilitare şi am fost la o întâlnire. La început manifestam un soi de cinism faţă de dependenţa de sex, căci credeam că e doar o scuză, dar, după acea întâlnire, mi-am dat seama că e ceva real şi că oamenii chiar îşi dau viaţa peste cap din cauza acestei dependenţe. Nu am acum decât admiraţie pentru curajul pe care l-am văzut manifestându-se la acea întâlnire”.

Cel de-al treilea membru al grupului e cel care crede că are cel mai puţin nevoie de ajutor – Neil, un medic resident la urgenţe, care a fost arestat pentru comportament şocant de nepotrivit la metrou. Cel care îi dă viaţă este Josh Gad, care de curând a făcut furori cu rolul lui Arnold Cunningham în spectacolul de pe Broadway cu „The Book of Mormon”.

„Neil este unul din acele personaje pe care spectatorul îl consider antipatic la început, pentru ca apoi să-ţi dai seama că se recunoaşte în el”, spune Blumberg. „Nu-l ştiam bine pe Gad până ce alţii mi l-au prezentat şi atunci am realizat că are o forţă comică extraordinară. Gad este Neil în acest film. A fost entuziast şi amuzant, dar şi extrem de implicat; a fost cu adevărat o plăcere să lucrez cu el”.

Lui Gad, scenariul i s-a părut comic, dar cu ceva în plus: „Personajele lui Stuart sunt incredibil de umane; Tentaţii (i)rezistibile continuă tradiţia din The Kids Are Allright; e tot o fereastră care dă spre oameni care sunt ca ceilalţi, cu o singură excepţie, care le e comună în grupul lor, iar aici, aceşti indivizi sunt dependenţi de sex în felurite moduri”.

Ca şi ceilalţi actori, pentru Josh Gad a fost prima dată când a a trebuit să reflecteze serios la cum trebuie să fie să ai o dependenţă care te poate împinge la lucruri care-ţi pot face rău: „Pentru mine a fost explorare a unei boli pe care eu dintotdeauna până atunci am considerat-o un moft. Consideram că nu are de ce să fie o boală, din moment ce cu toţii ne gândim la sex. Dar când auzi aceşti oameni care trec prin chinuri inimaginabile în lupta cu dependenţa, îţi schimbi perspective şi înţelegi că e o boală reală pe care mulţi nu o înţeleg”.

Neil evoluează de la a nu-şi lua în serios dependenţa la încercări acerbe de a se reabilita: „Neil e genul de dependent care face lucruri greu de imaginat – își fabrică o cameră foto cu care să poată face poze femeilor pe sub fuste. Dartotul I se întoarce împotrivă și se trezește în situația de a risca să piardă tot ce a construit cu greu până atunci, așa că e nevoit să se uite în oglindă și să se întrebe dacă asta e ceea ce-și dorește cu adevărat. Așa începe pentru el o experiență incredibilă”.

În timp ce Adam, Mike și Neil se sprijină unul pe celălalt în această călătorie cu peripeții, ei trebuie să se confrunte și cu probleme de familie, dar și cu prietenii lor, care nu sunt prea convinși de greutățile prin care trec. Noua iubită a lui Adam, Phoebe, începe relația cu el fără să știe de dependența lui, pe care o descoperă de-abia când se îndrăgostește de el. Acest rol e interpretat de Gwyneth Paltrow, laureată cu Oscar: „Întotdeauna caut roluri interesante, iar acesta era atât de bine scris, iar restul distribuției era fantastic, așa că mi-am dorit să particip și eu la proiect. Stuart a scris minunat scenariul, așa că nu am simțit că ar fi ceva forțat sau melodramatic, ci foarte personal; am râs în hohote de multe ori”.

Despre relația personajului ei cu cel al lui Mark Ruffallo, Paltrow spune: „Mark e un actor foarte sigur pe el; se lucrează ușor cu el și e un actor minunat. Are o profunzime incredibilă, dar și o căldură sufletească și un farmec care cred că pun pe jar femeile care-i văd filmele”.

În timp ce Phoebe nu empatizează imediat cu faptul că Adam suferă de acea dependență, pe care a ținut-o scunsă de ea, aflăm că și ea are propriile obsesii – e o persoană obsedată de perfecțiune și de exerciții fizice. “Cred că Phoebe își proiectează asupra lui Adam un pic din propriile prejudecăți, ceea ce e interesant, căci o face să-și dea seama că și ea are nevoie să facă niște schimbări în viața ei.”, spune Paltrow.

Soția lui Mike, Katie, care are ani de experiență cu un dependent, este actrița britanică Joely Richardson, care a putut fi văzută recent în The Girl With The Dragon Tatoo, precum și în serialul „The Tudor”. Deși inițial Blumberg nu era sigur că procedează bine distribuind o actriță britanică în rolul unei native din Brooklyn, combinația unică de fragilitate și îndrăzneală a lui Richardson i-a convins pe realizatori că e alegerea perfectă pentru personajul unei femei căsătorite de mult cu un dependent de sex.

Richardson spune despre personajul ei: „O văd ca pe o mare calmă în mijlocul unei furtuni de personaje care se luptă unele cu celelalte. Are talentul de a-și păstra calmul orice s-ar întâmpla, dar e o persoană care încearcă să facă față faptului că e prinsă în acel triunghi format din ea, Mike, și fiul lor, Danny; de fapt, tot ce își dorește e ca famila ei să fie fericită”.

Danny e interpretat de Patrick Fugit, care a fost remarcat internațional odată cu rolul din Almost Famous, al lui Cameron Crowe. Fugit a primit rolul în urma unui concurs fericit de întâmplări; Tim Robbins s-a întâlnit cu el întâmplător în timp ce se plimba cu bicicleta prin Venice Beach. Au stat de vorbă și au ajuns amândoi la concluzia că ar fi foarte potriviți să joace rolurile de tată și fiu. Câteva zile mai târziu, lui Fugit i s-a trimis scenariul: „Am citit scenariul în avion; am râs în hohote, dar am și plâns. Nu e nici dramă, nici comedie; e o întrețesătură de trei povești extrem de veridice”. Fugit a fost încântat mai ales de perspectiva de a lucra îndeaproape cu Robbins; cei doi au mai jucat în „Cinema Verite”, produs de HBO, dar fără să aibă scene împreună: „Mi-a plăcut de Tim încă de când eram foarte tânăr; îmi doream să lucrez cu el, iar acum a fost extraordinar să am șansa de a explora acest gen de relație cu el. Există o tensiune constant între Danny și Mike până în momentul când totul explodează, iar Tim pune suflet în absolut orice face”.

În rolul lui Dede, femeia care îi schimbă viața lui Neil, o găsim pe Pink, pe numele ei real, Alecia Moore. După ce a aflat că rolul a fost inspirat de personajul ei de scenă, starul pop a acceptat provocarea de a juca pentru prima dată într-un film, fără să aibă vreo experiență anterioară de acest fel.

Blumberg spune: „Când scriam povesta, vocea lui Dede era puternică și nostimă, și dintr-un oarecare motiv mi-a venit în minte Pink, cu imaginea ei de fată dură pe care o plac toți, dar care are un suflet sensibil. Ne-am spus că o să scriem rolul pentru ea, chiar dacă, probabil, n-o să accepte niciodată să joace în film”.

Alecia Moore spune despre Dede: „E o fată care a ajuns la pământ și care e, în sfârșit, gata să o ia de la început. Vrea să se facă bine, vrea să reia legăturile cu oamenii. Când îl cunoaște pe Neil, vede prima ei șansă de a avea o relație sănătoasă și reală”. Pentru Moore, relațiile, indiferent de cât de tumultuoase ar fi, sunt fundația filmului Tentaţii (i)rezistibile: „Toate personajele din film încearcă să refacă punți pe care le-au distrus odată. Cred că acum încep să înțeleagă că tot ce contează în viață sunt relațiile de durată, ceea ce, pentru mine, e un mesaj plin de speranță”.

* * *

Stuart Blumberg a fost convins de la început că umorul din Tentaţii (i)rezistibile va fi acela care va ajuta publicul să plonjeze în ambianța unei povești intime, dar ieșită din comun, cu un subiect mai degrabă tabu. Scenariul are o combinație de umor și de realitate, ceea ce și-a dorit să transpară și în stilul și scenografia filmului.

„Am vrut ca filmul să aibă o atmosferă întreținută nu de niște personaje, ci de oameni reali cu care să rezonezi”, explică el.

Deși e debutul său ca regizor, Blumberg a făcut trecerea de la scrierea de scenarii la scaunul regizoral fără mari eforturi. „Stuart știe exact ce vrea, fiind, în același timp, deschis la elemente-surpriză, așa că am avut parte de multe accidente fericite în timp ce făceam acest film”, spune Migliore. „Stuart chiar excelează în tranziții de nunațe, și găsește umor în orice situație, pentru a-l muta apoi imediat în plan dramatic, emoțional”.

Când a fost întrebat cum a fost să lucreze cu un regizor debutant, Urdang a spus: „Întotdeauna e un risc, dar Stuart e un artist profund intuitiv, hotărât și care învață extreme de rapid. Înțelege că interdependența e fundamental vieții noastre. Iar această combinație de abilități este una unică, care a dus la un rezultat deosebit. Stuart pune preț pe conceptul de comunitate, și asta s-a reflectat și în modul în care a reușit să scoată tot ce e mai bun din fiecare membru al echipei. A fost un pariu câștigat”.

Blumberg conchide, spunând că speră ca acest mix de emoții să ducă spre altceva în Tentaţii (i)rezistibile: „Cred că, văzând strădaniile acestor oameni, să ne dorim să încercăm și noi să devenim mai buni. E o poveste în care cea mai bună cale să treci printr-o luptă grea e să fii alături de alții ca tine și, uneori, singura cale ca să regăsești speranța e să-ți recunoști față de ei propriile limitări”.

Exploreaza subiecte similare:

Thanks for Sharing, Gwyneth Paltrow, Mark Ruffalo, Pink, Stuart Blumberg, The Kids Are All Right

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dacianus pe 4 octombrie 2013 11:28
Cum adica : de Cinemagia în 4 Oct 2013? Nu aveti curajul sa va asumati articolul, fiindca e despe sex, sau cum? Eu unul nu am de gand sa il citesc daca nu stiu macar daca e scris de o femeie sau de un barbat, inainte.
Dacianus pe 4 octombrie 2013 11:33
A, sunt mai mult informatii si declaratii culese de pe net. OK. Dar tot nu e frumos sa nu se scrie un nume uman la sfarsit, ca sa stim din cine citim.
Gloria pe 4 octombrie 2013 12:51
Buna. Sunt insemnari de productie ale regizorului si producatorilor si declaratii ale actorilor, e ceea ce se numeste „caietul de presa” al filmului, pus la dispozitie de distribuitorul in Romania al filmului, Ro Image.
alex_il_fenomeno pe 3 noiembrie 2013 16:26
Pare un fel de "Friends with Benefits", dar mai complex... Sa vedem :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells