Templierii, o violentă incursiune în Evul Mediu

de Ştefan Dobroiu în 10 Dec 2017
Serialul History Channel poate fi văzut în România pe canalul HBO

Cel mai cunoscut şi iinfluent ordin militar din Evul Mediu, inventatori ai unui sistem bancar de care au beneficiat marile case regale ale Europei şi vajnici apărători ai creştinătăţii în timpul Cruciadelor, Cavalerii Templieri beneficiază de o aură de mister ce i-a poziţionat întotdeauna la graniţa dintre realitate şi legendă. Spectatorii din România pot explora o istorie romanţată a faptelor de vitejie şi a preocupărilor Ordinului în Templierii/Knightfall, serial difuzat din 7 decembrie pe HBO. Iată mai jos cu ce te-ar putea atrage acesta.

Dacă ţi-a plăcut Vikings, este foarte posibil să îţi placă şi Knightfall, deşi serialul creat de Don Handfield şi Richard Rayner History parcă nu are tot ce-i trebuie pentru a atrage publicul larg şi nu doar pe pasionaţii de ficţiuni inspirate de cele mai încercate perioade ale istoriei. Scenariul foloseşte, totuşi, suficiente elemente reale pentru a nu fi privit doar ca o succesiune de confruntări armate, aspect la care, până la urmă, nici măcar nu excelează.

Povestea începe în 1291 în timpul asediului oraşului Acra, ultimul bastion al cruciaţilor în Ţara Sfântă, adică teritoriul ocupat azi de Israel, Iordania şi Palestina. Aici îl vedem pe Landry (Tom Cullen, cunoscut din excelentul Weekend, filmul LGBT regizat de Andrew Haigh, dar şi din mult mai cunoscutul serial Downton Abbey), un templier gata de orice pentru a proteja Acra, mai ales că aici se află Sfântul Graal, potirul despre care se crede că ar fi fost folosit de Hristos la Cina cea de taină. Asediul oraşului, căderea lui şi pierderea Sfântului Graal vor fi o lovitură cumplită pentru Landry, a cărui poveste continuă 15 ani mai târziu, în Franţa condusă de Filip al IV-lea cel Frumos.

Knightfall nu este un serial revizionist precum captivantul Da Vinci's Demons, care face harcea-parcea biografia marelui Leonardo de-a lungul a trei sezoane. Implicarea canalului History face ca povestea să îmbine ficţiunea cu evenimente reale, prin urmare nu întârziem prea mult înainte de a afla cum banii şi mânuirea lor au împins ordinul spre pierzanie. Aflaţi în Franţa, templierii vor deveni finanţatorii politicilor lui Filip al IV-lea, iar acesta, dator vândut, nu va întârzia prea mult înainte de a unelti împotriva lor.

Înconjurat de actori mai puţin cunoscuţi, Tom Cullen se achită cu succes de rolul ataşantului şi neînfricatului Landry, pe care traiul liniştit din Franţa îl face să viseze la misiunea de inimă a templierilor, aceea de a proteja pelerinii creştini ce merg spre Ţara Sfântă. Climatul politic volativ al epocii îl va face curând pe Landry să-şi ascută sabia şi să alerge în apărarea celor mai neputincioşi membrii ai societăţii. Evident, din viaţa eroului nu putea lipsi nici o poveste de dragoste, numai că scenariul dă aici dovadă de o lene cumplită. Chiar este nevoie ca de fiecare dată într-un serial de epocă iubita protagonistului să se dovedească a avea o poziţie extrem de privilegiată în elita vremurilor? Ceea ce serialul pune pe tavă ca o mare revelaţie la sfârşitul primul episod se vede, din păcate, de foarte departe.

Fără a fi lipsit de calităţi, Knightfall nu reuşeşte nici să devină un serial obligatoriu. Presimţim că nu urmează sezonul doi şi că publicul său se va restrânge la suspecţii de serviciu ai genului.

Exploreaza subiecte similare:

Weekend, Downton Abbey, Knightfall , Tim Cullen, Da Vinci's Demons

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
into_the_labyrinth pe 10 decembrie 2017 18:57
Tocmai am văzut primul episod. Într-adevăr, nu pare a fi chiar o capodoperă, dar e, cel puţin, vizionabil. Sunt destule alte seriale pe care le consider nevizionabile. În ce priveşte popularitatea, normal că nu putea ieşi ceva mainstream din acest subiect. Dar, personal, consider asta mai mult un câştig decât un dezavantaj. (Mă refer, fireşte, la calitatea producţiei, nu la încasări).
carmen_angelus_romila pe 23 septembrie 2018 12:22
Despre misteriosii Cavaleri Templieri s-a vorbit intotdeauna cu respect si consideratiune, atat pentru faptele lor vitejesti, cat si pentru influieta majora pe care au avut-o in evolutia crestinismului.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells