Suntem la o saptamana de NexT!

31 Mar 2008
Suntem la o saptamana de NexT!

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj "NexT" va avea loc in perioada 7-13 aprilie, la Cinemateca Eforie, Orange Concept Store si, in final, la Muzeul Taranului Roman. NexT 2008 se deschide oficial luni seara, la ora 18.30, la Cinemateca Eforie, gazda tuturor proiectiilor din festival. Gala de deschidere va fi urmata de filmele sectiunii Si ei au fost NexT Generation, scurt metraje care poarta semnatura regizorilor Titus Muntean (Pro Patria), Radu Dragomir (Sambata seara), Tudor Giurgiu (Singur(a) pe lume si Popcorn Story), Alexandru Maftei (In fiecare zi e noapte) si Radu Muntean (Ea si Tragica poveste de dragoste a celor doi). Filmele vor fi urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri in prezenta regizorilor.

Pe langa cele peste o suta de filme pe care le ofera anul acesta publicului, NexT isi invita spectatorii si la o serie de seminarii: miercuri, joi si vineri (9, 10, 11 aprilie), de la ora 11.00, la Orange Concept Store (Calea Victoriei nr. 41), cinefili, cineasti si indragostiti de cinema in general sunt asteptati sa descopere care sunt etapele de realizare ale unui film de scurt sau mediu metraj, trecand prin conceptia regizorala, nasterea sunetelor si ajungand la faza de distributie. Pe langa seminarul de regie – un master-class sustinut anul acesta de Cristian Mungiu si seminarul de sound design, construit din doua sesiuni distincte sustinute de regizorul canadian Jamie Travis – Cat de importanta este coloana sonora pentru un regizor? si de sound designerul Cristinel Sirli si compozitorul Vasile Sirli – Bucuresti – Paris – Bucuresti: o calatorie tur-retur in muzica de film si coloana sonora, editia din acest an aduce in prim plan un domeniu extrem de important si prea putin cunoscut in Romania – reprezentarea artistilor de catre un agent. Astfel, unul dintre invitatii de marca ai NexT-ului este David Flynn, agent artistic in cadrul "United Talents Agency", agentia care ii reprezinta, printre numerosi artisti si tehnicieni nominalizati si premiati la Oscar, Globul de aur si alte manifestari de gen, pe Ethan si Joel Coen. David este membru activ BAFTA si este o prezenta constanta la cele mai importante festivaluri de film, printre care Cannes, Toronto si Sundance, mereu in cautare de noi talente. Miercuri, 9 aprilie, ora 13.00, David va explica publicului prezent la Orange Concept Store Ce poate sa faca un agent pentru un artist?.

Vineri, 11 aprilie, 3 seminarii diferite vor tinti acelasi domeniu - distributia de film, in special de scurt metraj. Nume de referinta din cinematografie vor dezbate teme precum Importanta festivalurilor pentru cariera viitoare a unui cineast, Cum si unde sa vinzi un scurt metraj si Cat de important este regizorul in decizia co-producatorilor de a se implica intr-un proiect. Printre invitatii NexT 2008 se numara si Meinolf Zurhorst – director al departamentului de film ZDF – ARTE. Prezenta lui la Bucuresti constituie un atu pentru tinerii realizatori de film, creatiile lor fiind astfel in atentia uneia dintre cele mai influente persoane pe piata de achizitii de film si co-productii din intreaga lume.

Competitia NexT cuprinde 30 de filme din 20 de tari. Scurt si mediu metrajele Competitiei vor fi analizate si jurizate de Bernard Payen (Franta) – presedintele prestigioasei sectiuni Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes, Anna Hoffman (Germania) – coordonator de program in cadrul sectiunii International Forum of New Cinema a Festivalului de la Berlin, Jean Charles Mille (Franta) – director si fondator al retelei Premium Films, unul dintre cele mai importante canale de distributie de scurt metraje din Franta, Jamie Travis (Canada) – regizor, autor a doua dintre filmele aflate in Competitia NexT 2007 – The Patterns Trilogy - Cea mai buna Coloana sonora NexT si The Saddest Boy in the World – Premiul publicului NexT si Tudor Voican – scenarist al filmelor Mihai si Cristina, Poveste la scara C, Marilena de la P7, California Dreamin’ (Nesfarsit), prieten si colaborator al lui Cristian Nemescu.

Pe langa sectiunile cu care a debutat anul trecut – Competitie, Festival Friends, Si ei au fost NexT Generation, Semaine de la Critique, NexT-ul a inclus in program trei noi sectiuni: Countries in Focus (Irlanda, Spania si Suedia), Festival Cities (in cadrul careia vor fi proiectate filme selectionate la festivaluri importante de scurt-metraj, cum ar fi cele de la Milano, Ludwigsburg, Sarajevo, Lisabona) si Future Shorts o selectie de scurt metraje prezentate de organizatia cu acelasi nume, al carei scop il reprezinta promovarea scurt metrajului in lume. Filmele realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu sunt adunate intr-o sectiune speciala, care le este dedicata, proiectiile fiind programate marti (8 aprilie) si sambata (12 aprilie).

Pe langa scurt si mediu metrajele incluse in aceasta sectiune anul trecut, anul acesta programul a fost imbogatit cu noi titluri precum Remiza (regia Valeriu Stihi, sound design Andrei Toncu), Mecano (regia Cristian Nemescu, Daniel Serbanica si Florin Serban), Cadere libera (regia Dorin Stana, sound design Andrei Toncu) si Munceste acum (regia Ion Puican, sound design Andrei Toncu). Proiectiile din finalul festivalului se vor muta la Muzeul Taranului Roman. Pe 13 aprilie spectatorii vor putea (re)vedea, in Soseaua Kiseleff nr. 3, filmele castigatoare si filmele sectiunii Festival Friends.

Menit sa duca mai departe amintirea regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul este organizat de Societatea Culturala NexT, in jurul careia se grupeaza multi dintre prietenii si colaboratorii celor doi.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells