Sultan, noul film cu Salman Khan, bate recorduri

de Ştefan Dobroiu în 11 Iul 2016
Povestea unui wrestler care revine în competiţii emoţionează fanii filmului bollywoodian

Sultan, unicul film cu Salman Khan lansat pe ecrane anul acesta, a avut parte de un debut impresionant în India şi în alte ţări de pe glob. Drama sportivă a câştigat peste 27 de milioane de dolari în weekend-ul de debut în India, bătând recorduri şi în Pakistan şi Emiratele Arabe Unite, unde producţiile bollywoodiene sunt foarte bine primite. Sultan va putea fi văzut şi de români cu începere din 15 iulie.

Şi în Statele Unite filmul a fost primit foarte bine, cei de la Deadline clasându-l pe primul loc, cu 2,2 milioane de dolari încasări, în topul premierelor cu lansări restrânse. Mai mult, cronicile publicate pe glob au primit filmul cu entuziasm. Dacă în India cronicile au fost aproape unanim pozitive, publicaţia americană Indiewire nu s-a ferit să critice lungimea excesivă a filmului, precizând în acelaşi timp că rolul lui Sultan este cel mai "autentic" al lui Salman Khan din ultimul deceniu.

Un melanj tipic bollywoodian de dramă, acţiune şi romantism, Sultan spune povestea luptătorului titular. Campion de lupte libere într-un orăşel din nordul Indiei, Sultan pare să aibă lumea la picioare, dar totul se schimbă când o întâlneşte pe Aarfa (Anushka Sharma), campioana competiţiilor de femei din oraş. Alături de ea, Sultan îşi permite să viseze la momentul când medalia de pe piept nu va fi doar cea locală, ci una mult mai valoroasă, poate una naţională sau chiar mai mult. Doar că Sultan va avea nevoie de multă ambiţie, dăruire şi perseverenţă pentru a urma acest vis, căci viaţa îi va arunca în cale o mulţime de obstacole.

Proiectul a fost primit cu imens entuziasm încă de la anunţarea sa în urmă cu trei ani şi este grăitor pentru tot mai marea complexitate a filmelor realizate de la Bollywood. Dacă în urmă cu zece ani indienii se mulţumeau cu o simplă poveste de dragoste, cel mai adesea cu final fericit, în prezent cinema-ul bollywoodian explorează noi genuri, iar Sultan este cel mai bun exemplu. Un vehicul special creat pentru Salman Khan, care se bate de două decenii cu Shah Rukh Khan şi Aamir Khan pentru titlul de cel mai popular actor al Bollywood-ului, Sultan a fost lăudat pentru modul cum reuşeşte să emoţioneze şi să inspire.

În stilul bollywoodian, Sultan combină povestea de viaţă cu una de dragoste, întrerupând adesea naraţiunea cu celebrele momente dansante. Dar centrul atenţiei sunt perseverenţa şi efortul susţinut, fără de care niciun ţel nu poate fi atins. Sultan are şi un aspect feminist atipic pentru Bollywood: personajul principal feminin nu este doar un obiect al dorinţei şi un trofeu pentru obţinerea căruia eroul se aruncă într-o mulţime de aventuri, ci o luptătoare cu vise, convingeri şi planuri proprii, mai complexe şi cu bătaie mai lungă decât măritişul. Anushka Sharma a fost lăudată pentru interpretarea ei reţinută, dar şi pentru un monolog înflăcărat despre egalitatea dintre cele două sexe în India.

Produs de Yash Raj Films, companie specializată în lansarea de blockbustere pe bandă rulantă, Sultan nu a făcut deloc economie la decoruri şi efecte speciale, purtându-şi spectatorii în câteva dintre cele mai spectaculoase locaţii din nordul Indiei. Românii le vor putea vedea pe marile ecrane de vineri, în Bucureşti, Braşov şi Timişoara.

Exploreaza subiecte similare:

Sultan, Salman Khan, Anushka Sharma, Aamir Khan, Shah Rukh Khan

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells