Studiu. Animaţiile pentru copii, mai sumbre decât filmele pentru adulţi

de Gloria Sauciuc în 19 Dec 2014
Personajele principale din filmele de animaţie pentru copii au şanse de 2,5 ori mai mari să moară pe ecran decât personajele din filmele pentru adulţi

Un studiu recent al University College din Londra şi al University of Ottawa, citat de The Guardian şi alte publicaţii, arată că personajele principale din filmele de animaţie pentru copii au şanse de 2,5 ori mai mari să moară pe ecran decât personajele din filmele pentru adulţi.

Dacă filmele pentru copii sunt, adesea, mai colorate şi mai amuzante decât filmele pentru adulţi, cercetătorii conchid că sunt, totuşi, „pline de haos şi scene criminale” şi nicidecum, după cum se poate crede, „alternative inocente la vârsarea de sânge şi la măcelul tipice filmelor americane”...

Sigur, moartea este mereu o realitate. Dar în filmele pentru copii, crimele au şanse de 2,78 ori mai mari să se petreacă pe ecran. Cifrele sunt şi mai sumbre pentru personajele-părinţi din filmele pentru copii, care au şanse de 5 ori mai mari să moară decât personajele din filmele pentru adulţi...

Studiul a luat în calcul personajele principale din animaţiile pentru copii aflate în topul primelor 45, comparate cu personajele principale din topul 90 al filmelor artistice pentru adulţi. Se dovedeşte astfel că în animaţiile pentru copii personajele nu mor numai mult mai des, ci şi mai repede.

În Finding Nemo şi în Tarzan există asemenea exemple de morţi premature - în fiecare dintre ele unul dintre părinţi moare după circa patru minute. Prin comparaţie, de-abia în The Butler tatăl lui Cecil este împuşcat după şase minute de film.

Studiul a luat în calcul personajele principale din animaţiile pentru copii aflate în topul celor mai bune 45 din toate timpurile, comparate cu personajele principale din topul 90 al producţiilor artistice pentru adulţi

Totuşi, din perspectiva dezvoltării emoţionale a copiilor, cercetătorii recunosc că prezenţa pe ecran a unui personaj care trăieşte sentimente de tristeţe cauzate de doliul după cineva drag este ceva favorabil: „Este posibil ca o asemenea expunere să aibă efecte pozitive asupra conştientizării de către copii a morţii, atât timp cât este conştientizată adecvat.

Filmele care prezintă evenimente tragice şi doliul de rigoare îi pot ajuta pe copii să înţeleagă ce anume înseamnă moartea.Totuşi, moartea şi doliul sunt prea uşor trecute cu vederea în animaţiile pentru copii".

Dacă filmele pentru copii sunt, adesea, mai colorate şi mai amuzante decât filmele pentru adulţi, cercetătorii conchid că sunt, totuşi, „pline de haos şi scene criminale” şi nicidecum, după cum se poate crede, „alternative inocente la vârsarea de sânge şi la măcelul tipice filmelor americane”.

Exploreaza subiecte similare:

Finding Nemo

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells