Somalezul Barkhad Abdi: din șofer de limuzină, star la Hollywood

de Cristina Grigore în 17 Ian 2014
A fost arestat pentru fraudă și posesie de droguri, însă primul său rol l-a adus alături de marile nume din Cetatea Filmului. Academia Americană de film l-a inclus printre nominalizații la o statuetă pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru prestația sa din Captain Phillips

Se numește Barkhad Abdinasir Abdi, are 28 de ani și s-a născut în Mogadishu (capitala Somaliei). A crescut în Minnesota și Minneapolis, unde a lucrat ca șofer de limuzină și în magazinul de telefoane mobile al fratelui său chiar și după ce alegerea regizorului Paul Greengrass i-a schimbat total viața.

Pentru Abdi, rolul căpitanului piraților somalezi care răpesc un căpitan de navă de transport americană a însemnat un nou început. Și încă unul spectaculos – aflat la primul rol din cariera sa de actor, Abdi a fost inclus de Academia Americană de film pe lista nominalizaților la o statuetă pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Nominalizarea l-a entuziasmat la maxim pe Barkhad, îmbătat deja de succesul de la Globuri: ”A fost de-a dreptul șocant, sincer – țopăiam de bucurie” a declarat recent pentru Wall Street Journal referitor la momentul în care și auzit numele și pe lista nominalizaților la Golden Globe.

După ce au aflat despre trecutul infracțional al lui Abdi, tabloidele au ajuns la concluzia că tânărul somalez avea deja câteva atribute de ”băiat rău”, utile în cazul partiturii lui Abduwali Muse din Captain Phillips: actorul în devenire fusese arestat în mai multe rânduri pentru posesie de droguri ”ușoare”, dar și pentru fraudă cu carduri bancare.

”Nu eram sigur pe mine. Nu eram un actor desăvârșit. Participam la audiții fără vreo experiență anterioară. Lui Paul Greengrass îi datorez toate acestea, sincer. El este cel care a crezut în mine și care m-a ambiționat și care, de fiecare dată când făceam o greșeală, găsea o cale să mă facă să înțeleg rolul și să îl interpretez așa cum era necesar”, a declarat recent Abdi pentru Entertainment Weekly.

”A fost o călătorie plină cu peripeții. De fiecare dată lucrurile luau o și mai mare amploare, iar acum am ajuns la o nominalizare la Oscar. E un pic cam dificil de conștientizat totul. Dar asta e viața. Acum aștept cu nerăbdare următoarea aventură”, a adăugat el.

Actorul și-a angajat un reprezentant și are de gând să se mute în Los Angeles luna viitoare. Pe 2 martie, va concura la Oscaruri, la secțiunea Cel mai bun actor secundar, împotriva lui Bradley Cooper (American Hustle), Michael Fassbender (12 Years a Slave), Jonah Hill (The Wolf of Wall Street) și Jared Leto (Dallas Buyers Club).

Exploreaza subiecte similare:

Paul Greengrass, Captain Phillips, Bradley Cooper, American Hustle, Michael Fassbender, 12 Years a Slave, Jonah Hill, The Wolf of Wall Street, Jared Leto, Dallas Buyers Club, Barkhad Abdi, actor

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
keops pe 18 ianuarie 2014 14:18
i se potriveste rolul de pirat
AndreBlack pe 18 ianuarie 2014 15:09
A facut un rol de exceptie , mi-a placut foarte mult .
Bayard pe 18 ianuarie 2014 17:11
Pe mine m-a impresionat mai mult decat Tom Hanks in filmul asta.
xerses pe 19 ianuarie 2014 18:48
Si pe mine m-a cam speriat personajul lui din film; bine l-a jucat....
DeadSea07 pe 21 ianuarie 2014 14:31
bine la jucat ... sper sa castige (dar concurenta e grea)
alex_il_fenomeno pe 16 februarie 2014 17:18
Este incredibil ce salt a reusit...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells