Serial nou: Transparent

de Ştefan Dobroiu în 16 Oct 2014
Producţia Amazon este cel mai bine primit serial al toamnei!

Puţine sunt serialele atât de bine primite de critici, iar cele primite atât de bine de critici şi public deopotrivă sunt încă şi mai puţine. Transparent, serialul cu care gigantul mondial Amazon îi face concurenţă rivalului online Netflix. Pe Metacritic.com, site-ul care reuneşte marea majoritate a cronicilor scrise pentru filme, seriale şi jocuri video, Transparent are cel mai bun procent al sezonului, cu 91% cronici pozitive. Procentul criticilor este comparabil cu cel al spectatorilor, de 86%.

Transparent are toate motivele pentru asemenea aprecieri: este scris excelent, are personaje interesante şi ataşante, iar evoluţia lor este imprevizibilă. Într-o perioadă în care Hollywood-ul funcţionează "pe reţetă", Transparent este complex, proaspăt şi atinge subiecte mult mai incomode decât confortabilele producţii cu care ne-au obişnuit posturile TV.

În centrul atenţiei este familia Pfefferman, iar primul episod se concentrează pe o cină a patriarhului familiei, Mort (Jeffrey Tambor), cu fiul Josh (Jay Duplass) şi fiicele Sarah (Amy Landecker) şi Ali (Gaby Hoffman). Mort are ceva foarte important să le spună copiilor săi, iar discuţia se află în strânsă legătură cu titlul serialului, al cărui sens ar fi mai uşor de identificat cu grafia "trans-parent". Sunt decenii de când Mort vrea să-şi reinventeze viaţa şi să trăiască sub numele de Maura. Aflat într-un grup de discuţii pentru transsexuali, Mort ştie că împărtăşirea acestui secret al său cu membrii familiei este de o importantanţă covârşitoare pentru dezvoltarea sa personală, doar că discuţia nu decurge exact cum şi-a imaginat el.

În spatele serialului se află Jill Soloway, cunoscută printre altele pentru patru dintre sezoanele apreciatului serial HBO Six Feet Under. Proiectul ei de serial a fost ales de Amazon dintre zeci de alte posibilităţi şi ceva ne spune că Transparent va da lovitura la anul la multe dintre premiile specializate ale televiziunii americane. Rareori poţi vedea pe micul ecran (sau, în acest caz, pe ecranul calculatorului), personaje mai credibile şi dialoguri mai bine scrise.

Fiecare dintre personaje are parte de provocările personale. Pe lângă dorinţa lui Mort de a trăi ca Maura, dezbrăcându-se de vechea sa viaţă ca de o haină murdară, şi restul familiei se confruntă cu probleme relevante. Josh se îndrăgosteşte pe neaşteptate de iubita sa adolescentă şi, când aceasta rămâne însărcinată, încearcă să o convingă să păstreze copilul, chiar dacă această decizie înseamnă să spună adio carierei de cântăreaţă. Sarah, nefericită ca soţie casnică şi plictisită de soţul ei, se aruncă într-o relaţie extraconjugală cu iubita ei din tinereţe. Ali, mezina, se află într-un impas, incapabilă să-şi dea seama în ce direcţie vrea să-şi continue viaţa, în ciuda inteligenţei ei extraordinare.

Melanj interesant de dramă şi comedie, Transparent te atrage cu situaţiile sale credibile şi, chiar dacă problemele personajelor nu vor fi la fel de familiare ca cele din serialele mainstream, nu întârzie să te implice, să-ţi ridice întrebări şi să te provoace cu reacţii ale personajelor pe cât de surprinzătoare, pe atât de naturale.

Primul sezon a fost lansat pe Amazon pe 26 septembrie, iar multe dintre reacţiile spectatorilor online sugerează că aventurile familiei Pfefferman au fost atât de captivante, încât au urmărit toate cele zece episoade de o jumătate de oră într-o singură vizionare. Transparent a primit undă verde pentru un al doilea sezon, care va fi lansat în cursul lui 2015.

Exploreaza subiecte similare:

Jill Soloway, Six Feet Under, Jeffrey Tambor, Jay Duplass, Amy Landecker, Gaby Hoffmann

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells