Secretul fericirii, o dramedie de conținut

de Gloria Sauciuc în 16 Oct 2018
Dorințe ireverențioase, twisturi șocante, dezvaluri ce au puterea să distrugă vieți ca un taifun, din 19 octombrie la cinema

Vlad Zamfirescu, în dublă ipostază, de actor și regizor la debut, a mărturisit luni la o conferiță de presă că speră ca publicul să se întoarcă la cinema pentru un film românesc. Vine și cu o ofertă de nerefuzat: dramedia de conținut în trei personaje Secretul fericirii, de vineri, 19 octombrie, în premieră pe marile noastre ecrane.

Filmul este despre prietenia dintre trei oameni, ce devine din ce în ce mai disconfortantă, ducând până la ruptură, totul la o masă de discuții... amiabile. Dorințe ireverențioase, twisturi șocante, dezvăluri ce au puterea să distrugă vieți ca un taifun... Spectatorul e pus pe piste false, surprins de la un moment la altul, trece prin emoții contrare vizavi de personajul central, Toma (Vlad Zamfirescu), pe care - pentru început - îl privește cu condescendență, ridicând o sprânceana pentru propunerea șocantă pe care o face celui mai bun prieten și soției, apoi e milă, după care spectatorul va fi contrariat, din nou șocat și în final victimă colaterală (prin raport cu celelalte două personaje, victime directe) ale unui plan... machiavelic.


Secretul fericirii este un film independent, la care s-a lucrat timp de trei ani si care are la bază trei pagini din romanul omonim, scris de Alexandru Popa, pagini ce surprind „momentul de criză” din viața a trei prieteni. După încheierea filmărilor, trio-ul de actori a decis să joace textul și pe scena teatrului Godot din București.Ce propune filmul e un joc constant de-a șoarecele și pisica, un exercițiu intelectual; spectatorul devine el însuși marioneta personajului Toma (Vlad Zamfirescu), asemenea Anei (Irina Velcescu) și a lui David (Theo Marton).

Desfășurat într-o singură locație, terasa elegantă a unui cuplu upper middle class (Ana și Tom), filmul este un dialog cap-coadă, static, dar cu o conversație care te absoarbe. Intuiești odată ce începe discuția cu dublu sens dintre cei doi prieteni Tom și David că lucrurile vor evolua într-o direcție neașteptată iar până la sfârșitul filmului viața personajelor va fi schimbată în mod ireversibil.

Un film despre aparențele onorabile care ascund secrete murdare, ipocrizie, agresivitate lipsită de scrupule, un film-piesă de teatru, turnat în același decor, în care modul evoluării discuției, jocul puterii, pierderea măștilor, și insăși interpretarea te țin în tensiune și conectat.

Vlad Zamfirescu face din personajul sau, Toma, cu fatetele sale, un reusit Jekyll si Hyde modern, Irina Velcescu exceleaza în momentele de colaps emoțional al personajului ei iar Theo Marton dă persoajului său, David, chipul perfect al ipocriziei.

Filmul românesc Secretul Fericirii, cu Vlad Zamfirescu în rolul principal, va avea premiera de gală pe data de 18 octombrie, la Cinema Pro, începând cu ora 20:00, iar accesul publicului se va face pe bază de invitație, ulterior intrând în mai multe săli din capitală și din țară, inclusiv în cinematografele din rețeaua Cinema City

Dacă personajul Toma este manipulativ și machiavelic (sau poate îndreptățit să facă ce face?), de la un punct încolo celelalte două personaje sunt naive; bineînțeles, reacția lor precipitată din final se face sub imperiul fricii și e credibilă. Dar induce în eroare (și aici nu vorbim de interesanta modalitate prin care scenaristul Alexandru Popa își manipulează inclusiv spectatorii, ci cred că este o scăpare interpretativă) faptul că atât Ana cât și David sunt ei înșiși buni actori nelănsând să se citească pe chipurile lor nicio secundă că au ceva de ascuns, un secret murdar.

Un backstory al personajelor lipsește în film, dar cartea - publicată la editura Letras - creează contextul pentru acest episod tumultuos ales să fie prezentat pe marele ecran tocmai pentru suculența lui.

Dacă vă plac filmele de conținut, dacă sunteti genul de persoană „a cuvântului rostit” , dacă vă place să filozofați sau vă interesează hermeneutica, limbajul corpului și tehnicile de stăpânire de sine, sunteți spectatorul ideal pentru acest film.

Secretul fericirii reprezintă debutul regizoral al actorului Vlad Zamfirescu și este o producție Movie Production Entertainment, iar producător este Cristina Dobrițoiu. Bugetul total al filmului a fost 300.000 de euro. Secretul Fericirii a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018 (Selecție oficială, secțiunea Zilele filmului românesc, clasat pe locul 2 în preferințele publicului, după „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, 2017) și a fost declarat câștigător la mai multe festivaluri internaționale de film, după cum urmează: Los Angeles Film Awards, SUA, 2018 (Best Duo: Vlad Zamfirescu & Theo Marton; Honorable Mention: Narrative Feature), Virgin Spring Cinefest, India, 2018 (Silver Award: Best Debut: Vlad Zamfirescu), Burgas International Film Festival, Bulgaria, 2018 (Selectat în competiția oficială, cu proiecție specială pe 23.07.2018), „Sose” 5th International Film Festival 2018, Yemen, Armenia (Selectat în competiția de lungmetraj). Secretul fericirii a fost selectat și în Competiția de Lungmetraj a Festivalului ANONIMUL IFF 2018.

Exploreaza subiecte similare:

Secretul fericirii, Vlad Zamfirescu, Theo Marton, Irina Velcescu

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells