Schimb de Moşi: nostalgii optzeciste

de Gloria Sauciuc în 2 Dec 2017
Filmul rulează în cinematografe numai în variantă dublată

Santa Swap/Schimb de Moşi,  o producție norvegiană pentru copii, îi va face nostalgici pe părinții care au crescut și îndrăgit filmele pentru copii ale regizoarei românce Elisabeta Bostan, datorită unei abordări similare a scenografiei, costumelor și universului basmului. Ceilalți, obișnuiți cu scenografii și personaje create pe calculator, hollywoodiene, vor fi dezarmați de „minimalismul” mijloacelor din această producție.

Câți nu au iubit dipticul realizat de Elisabeta Bostan după romanul „Fram, ursul polar", de Cezar Petrescu, „Saltimbancii” (1981) şi „Un saltimbanc la Polul Nord" (1982), dar mai ales filmeleVeronica" (1973) şi „Veronica se întoarce" (1975) ale regizoarei, filme ce dovedeau o bună stăpânire a mijloacelor fanteziei.

În filmul Santa Swap îi întâlnim pe adevăratul Moș Crăciun, pe Crăciuniță și pe copiii lor, ca niște animăluțe din filmele „Veronica”.

Premisa filmului Schimb de Moşi e ofertantă - un tată e deconspirat de copiii lui când se maschează ca Moș Crăciun, ceea ce îi face să nu mai creadă în spiritul Crăciunului. Totul pare pierdut. Asta până când tatăl are o întâlnire providențială cu... însuși Moșul.

Din punct de vedere dramaturgic, însă, filmul este foarte schematic, pe întelesul celor mici, dar nesatisfăcător pentru un public mai mare, care riscă să nu intre în atmosfera de Crăciun pe care o propune filmul. 

Santa Swap/Schimb de Moşi rulează în cinematografe numai în variantă dublată.

Exploreaza subiecte similare:

Santa Swap, Elisabeta Bostan, Saltimbancii, Un saltimbanc la Polul Nord, Veronica, Veronica se întoarce

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells