Sauna secretelor, ca un descântec

de Gloria Sauciuc în 28 Feb 2024
Frapează prin picturalitate, care trimite la arta Renaşterii, cu imagini de clarobscur

Unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an, documentarul Sauna Secretelor/Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), rulează pe marile noastre ecrane. Filmul, o colecţie de mărturii ale unor femei, cu prilejul împărţirii unei tradiţionale saune cu aburi (povestea este plasat în Estonia), frapează prin picturalitate, care trimite la arta Renaşterii, cu imagini de clarobscur.

În lumina proiectată cu reţinere, genunchi, sâni, fese se conturează pe ecran din lumini şi umbre. Nu e doar semiîntunericul saunei aici. Este o trimitere la Renaşterea care a adus în pictură corpul uman natural ca izvor de frumuseţe, trecând peste falsa pudoare. Documentarul devine cel mai frumos manifest al feminităţii din ultima vreme, deşi modest; teribil de actual, deşi plasat într-o lume tradiţională.

În întunericul unei saune aburinde, un grup de femei de vârste diferite (dar unite toate de acoperişul saunei în care se dezbracă şi de haine, şi de secrete) își împărtăşesc cele mai ascunse amintiri și cele mai intime experienţe. Lucruri precum întreruperile de sarcină, atracţia faţă de alte femei, amânarea căsătoriei, relaţia problematică cu un părinte, toate ies la iveală cu calm în penumbra saunei, care scoate toxinele nu doar din corpul, ci şi din sufletul omului. Sunt micile aspecte de viaţă pe care le cunoaştem cu toţii, dintre care multe sunt tabu-uri, lucruri despre care familia ne-a învăţat că „nu se discută”.

Dacă filmul era o producție de la Hollywood, singurul context în care se întâmpla asta era probabil canapeaua unui psiholog. Dar suntem în Europa de Nord-Est, într-un loc în care tradiţiile guvernează şi, aşa cum unul din personaje descrie pe bărbaţi din partea locului, „ei nu se plâng”. Nu o fac nici ei şi, evident, nici femeile care trăiesc lângă aceștia. Numai în spațiul strâns al saunei, înconjurate de o vindecătoare senzație de siguranță și apartenență, ele ajung la sinele altfel ascuns și îl aduc la suprafață.

Muzica, aburii, incantațiile prin care se cere sării să scoată tot ce e rău din trup, buchetul de frunze cu care se atinge corpul în timp ce se recită descântece, plus relatările unei bătrâne fără chip și fără vârstă dau o notă de supranatural.

Dacă ne gândim că societatea sare de la pudoare şi de la neacceptarea nudităţii la nuditatea vulgară, de cabaret, sau - mai rău - pornografică, Sauna secretelor arată nudul feminin dincolo de orice stereotipuri sau judecăţi. Corpurile dezbrăcate sunt ceva natural, indiferent de vârsta personajelor sau de îngrijirea lor.

Sauna secretelor a fost distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene de Film 2023, inclus de prestigioasa publicație „The New York Times” în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023, și este propunerea Estoniei pentru o nominalizare la Premiile Oscar 2024.

Exploreaza subiecte similare:

Smoke Sauna Sisterhood

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells