Săptămâna Mare, în regia lui Andrei Cohn, va avea premiera mondială la Berlinale

de Gloria Sauciuc în 22 Ian 2024
Este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului, cunoscut deja publicului pentru Acasă la tata și Arest

Cel mai nou film semnat de Andrei Cohn, Săptămâna Mare/Holy Week, va avea premiera mondială în secțiunea „Forum” a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, fiind „un studiu al psihologiei violenței, ce se remarcă printr-o inteligentă folosire a adâncimii de câmp și transmite multe despre antisemitism”, după cum notează selecționerii. Aflat la cea de-a 74-a ediție, festivalul se va desfășura anul acesta între 15 și 25 februarie, iar secțiunea „Forum” se va desfășura prima dată în acest an sub conducerea Barbarei Wurm, interesată de „filigran și fragmentar”.

Acțiunea filmului românesc se petrece în Săptămâna mare, undeva pe la 1900, în România, conform unui comunicat remis Cinemagia. Relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și servitorul său, Gheorghe, ajunge la un punct culminant care aduce despărțirea lor. Mândru și violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paști. Amenințarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.

Din distribuție fac parte actorii Doru Nicolae Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Ana Ciontea, Dinu Gheorghe Mario, Iulian Postelnicu, Cristina Flutur.

Săptămâna Mare este produs de Mandragora și distribuit în România de Iadasarecasa. Lansarea în cinematografele din țară fiind programată pentru acest an. Prima proiecție de la Berlinale va avea loc pe 17 februarie.

Filmul este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului, cunoscut deja publicului pentru Acasă la tata, lansat în 2015 și Arest - în 2019. Scenariul filmului este semnat de Andrei Cohn, imaginea de Andrei Butică iar producătorii filmului sunt Anca Puiu, Dan Wechsler. Săptămâna mare este o producție Mandragora (România) în coproducție cu Bord Cadre Films (Elveția). Filmul este distribuit în România de Iadasarecasa, se mai vede în comunicatul remis Cinemagia.

În secțiunea „Forum” mai concurează, alături de alte producții, thrillerul horror sud-coreean Pa-myo/Exhuma, cu „o abordare subversivă și jucăușă a genului”. Choi Min-sik, starul din Oldboy, joacă rolul unui expert în feng shui care lucrează cot la cot cu un șaman cu talent la realizarea unei exhumări, filmul „punând pe parcurs probleme de clasă”, după cum notează selecționerii.

„În timpul procesului de selecție”, comentează șefa secțiunii, Barbara Wurm, „a fost fascinant să vedem cât de multe filme au încercat să abordeze marile teme ale prezentului - cum ar fi sărăcia sau inegalitatea de gen, războiul sau traumele postbelice, neoliberalismul sau neo-autoritarismul - concentrându-se simultan pe edificare și iluminare, reflecție și empatie. Alături de o descoperire precum In the Belly of a Tiger/În burta unui tigru, al lui Siddartha Jatla, al doilea film indian din programul nostru, care este pur și simplu captivant, acest lucru este valabil și pentru trei documentare-eseu, As noites ainda cheiram á pôlvora/Nopțile încă miros a praf de pușcă, de Inadelso Cossa, Resonance Spiral - de Filipa César și Marinho de Pina, plus L'homme-vertige, al artistului Malaury Eloi Paisley din Guadelupa. Filmele actuale care examinează postcolonialismul pun accentul pe umanitate în loc de distrugere și pe relații în loc de singurătate”.

Secțiunile Forumul și Forum extins reprezintă o reflecție asupra mediului cinematografic, a discursului socio-artistic și a unui simț special pentru estetică, se vede pe site-ul Berlinalei.

Exploreaza subiecte similare:

Andrei Cohn, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Cristina Flutur, Iulian Postelnicu, Holy Week

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells