S-a identificat cel mai profitabil film din istoria Hollywood-ului

de Gloria Sauciuc în 20 Ian 2020
Clasamentul rezultă dintr-o amplă analiză a parametrilor care au dus la identificarea celui mai rentabil film din toate timpurile

Care este cel mai profitabil film din istoria Hollywood-ului? Răspunsul are legătură cu definiția pe care o dăm cuvântului „profitabil”, scrie publicația The Hollywood Reporter într-o amplă analiză a parametrilor care au dus la identificarea celui mai rentabil film din toate timpurile.

Dacă vă gândiți la profit pur și simplu ca raportul dintre costurile de producție vizavi de încasări, The Blair Witch Project din 1999 și Paranormal Activity din 2007 merg umăr la umăr.

Blair Witch a avut o investiție inițială de 35.000 de dolari, dar totuși acesta a fost numai costul de filmare; la postproducție, bugetul a depășit 200.000 de dolari (se crede că ar fi fost chiar 500.000 de dolari) considerând remixul de sunet și transferul pe peliculă de 35mm. Filmul a câștigat 249 milioane de dolari internațional.

Paranormal Activity, pe de altă parte, a costat numai 15.000 de dolari. Însă procesarea de sunet a fost realizată pentru încă 150.000 de dolari, iar producătorii Oren Peli și Jason Blum au mai cheltuit 50.000 de dolari pentru a filma din nou finalul, la cererea lui Steven Spielberg, ducând bugetul la 215.000 de dolari. Din punct de vedere al randamentului investiției, o perspectivă asupra cheltuielilor inițiale arată un avantaj clar față de Blair Witch, dacă nu punem în calcul și costurile de marketing, pentru care Blair e fruntaș.

DreamWorks a plătit costuri de 350.000 de dolari pentru Paranormal, care a fost lansat în cinematografe de studiourile Paramount, cu circa 18 milioane de dolari destinate marketingului pe piața internă a Statelor Unite. Filmul a câștigat 193 milioane de dolari la box-office-ul global.

Ca raport între încasări și costuri, Blair Witch și Paranormal au fost considerate două dintre cele mai profitabile filme din istorie

Ca raport între încasări și costuri, Blair Witch și Paranormal au fost considerate două dintre cele mai profitabile filme din istorie. Însă ca volum de încasări, au fost ele cele mai profitabile? Nu neapărat.

Ambele horror-uri sunt nesemnificative ca volum de încasări comparativ cu greii categoriei: Pe aripile vântului din 1939, Titanic din 1997 și Avatar din 2009.

Pe aripile vântului a costat 4,25 milioane de dolari ( 78,6 milioane dolari ajustat la ora actuală), însă încasările sunt greu de estimat: la data lansării filmului s-au încasat 200 milioane de dolari numai în SUA, însă valoarea ajustată este foarte greu de calculat dacă luăm în calcul redifuzările repetate ale superproducției,  de-a lungul a 80 de ani. De asemenea, valoarea nu cuprinde încasările internaționale, cele din afara pieței americane, scrie THR.

În 2014,  Guinness Book of World Records a tras concluzia că filmul ar fi avut încasări ajustate cu inflația de 3,44 miliarde de dolari (3,75 la valoarea de astăzi). Analiștii estimează profitul filmului în săli undeva la peste 2 milliarde, o cifră emisă – totuși – cu rezerve.

Titanic - cel mai scump film

Pe de altă parte, Titanic - cel mai scump film la momentul premierei - a costat 210 milioane de dolari (337 milioane la valoarea de azi) a încasat 2,2 miliarde pe plan global. Acest nivel de încasări trebuie eșalonat în două – 1,8 miliarde la prima premieră și încă 400 milioane dolari atunci când filmul a fost relansat în 2012. Totalul este de aproximativ 3,33 miliarde, ajustat după inflație.

Dar cât este de profitabil? Paramount și 20th Century Fox, care impart drepturile asupra filmului, au cheltuit circa 150 milioane de dolari (la valoarea de azi) pe marketing. Dacă adăugăm marketingul la costul de producție, avem o cheltuială totală de 487 milioane de dolari.

Totuși, Titanic a primit o porțiune mult mai mare din box-office decât majoritatea filmelor, atrage atenția publicația THR. De regulă, studiourile primesc înapoi în jur de jumătate din încasările din săli, dar Titanic a stat în săli multă vreme, și cu cât filmul stă mai mult în săli cu atât mai mult din încasări merg la distribuitor.

În realitate, Paramount și Fox au primit în jur de 58% din încasările la box-office sau în jur de 1,9 miliarde în valoare dolarilor de astăzi. Ceea ce mai aduce un profit de 1,4 miliarde de dolari – chiar și așa mai puțin decât Pe aripile vântului.

Avatar a costat 387 milioane de dolari producția și promovarea, la valoarea oficială (deși surse din interior consideră că prețul a fost cu peste 50 milioane mai mult). Dacă punem în calcu inflația și costul la ora actuală vorbim de 464 de milioane de dolari. Filmul lui James Cameron a avut încasări de 2,8 miliarde la box-office – sau 3,36 miliarde în dolarii de astăzi.

Fox a recuperat jumătate din sumă, sau 1,68 miliarde ajustat după inflație. Lăsând la o parte costul producției și a promovării mai rămâne un profit de 1,2 miliarde numai din săli - cu alte cuvinte, mai puțin decât Titanic ori Pe aripile vântului. (Niciunul dintre aceste numere nu cuprinde taxa de distribuție, care variază de la 10% la 20% din banii recuperați de la săli).

Așadar, Pe aripile vântului este cel mai profitabil film al tuturor timpurilor?

Să nu ne grăbim – pentru că niciunul dintre calculele de mai sus nu consideră sursele „auxiliare” de câștig, precum canalele de cablu sau home video. Încasările lui Titanic din aceste surse complementare au fost aproape de încasările proiecției în săli – aproape 2 miliarde în dolarii de astăzi. Incluzând încasările complementare, vorbim de un profit în zona dintre 3,5 și 4 miliarde dolari.

Nu este clar cât de multe încasări complementare a atras Avatar, dar sursele relatează că a încasat mult mai mult decât Titanic. Și ambele filme ale lui James Cameron au reușit mai bine decât Pe Aripile Vântului, un film produs într-o epocă în care canalele complementare de difuzare nu existau.

Deci, Avatar e de fapt Numărul 1?

Nu. Pentru că nu am inclus o serie de alte încasări provenite din continuări, din material branduite, din licențe de difuzare sau de difuzare pe streaming, cele mai noi surse de câștig.

Cel mai de succes film după acest criteriu trebuie să fie – tadaam! – Războiul Stelelor din 1977, care a generat o cascadă de continuări și de încasări ce până acum a adus 10,2 miliarde de dolari la box-office, fără a lua în calcul ajustarea după inflație (din 12 filme difuzate până în prezent, costul mediu al producției a fost de 141 milioane de dolari fiecare) plus alte 42 de miliarde în mărfuri promoționale (6,6 miliade numai din jocuri video și home entertainment, după Forbes - și aici e vorba numai de raportul de acum cinci ani, care nu menționează contribuția parcurilor tematice Star Wars  și a platformei de streaming Disney+).

Premiera inițială (numită acum Războiul Stelelor: Episodul IV – A New Hope) a costat 11 milioane dolari (47 milioane dolari în banii de astăzi) cu alte 16,5 milioane de dolari dirijate către în marketing (70 milioane dolari în banii de astăzi). Toate acestea îl fac mult mai profitabil decât Pe aripile vântului, decât Titanic și Avatar - și mai mult decât Blair Witch și Paranormal Activity. Dar despre încasările propriu-zise?

Parcurile tematice, platforma de streaming și Merchandising-ul au stabilit câștigătorul

Încasările Războiului Stelelor la premieră au fost de 510 milioane dolari (2,16 miliarde la ora actuală). Ulterior s-au mai adăugat 265,5 milioane dolari (453 milioane în banii de astăzi), pentru un total de 2613 miliarde la valoarea de azi.

Fox a recuperat jumătate dintre ei, însemnând că în valoare ajustată filmul a avut un profit în săli de peste 1,3 miliarde. Scuze, George Lucas, dar e mai puțin decât la Pe aripile vântului.

În concluzie, Războiul Stelelor este cel mai profitabil film din istorie. Dar Pe aripile vântului are cel mai mare profit obținut numai din sălile de cinema, nu și din încasări conexe.

Exploreaza subiecte similare:

Avatar, Star Wars: Episode IV - A New Hope, Gone with the Wind, titanic, Paranormal Activity, The Blair Witch Project

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Părerea ta

Spune-ţi părerea
danny987 pe 20 ianuarie 2020 18:06
foarte bun articolul.
Cretzulynne pe 20 ianuarie 2020 23:51
De unde 2613 miliarde?
viorellll pe 21 ianuarie 2020 09:59
Daca este sa calculam investitie egal profit din punctul meu de vedere alea ieftine cu profituri uriase sunt castigatoare, sa faci 193 mil$ cu doar 11000$ este ceva incredibil
blackmore pe 26 ianuarie 2020 18:48
Parca era vorba de filme.Blair Witch Projectsi Paranormal Activity nu pot fi categorosite ca filme ci ca mizerii pt care s-au cheltuit 2 lei si au fost prostiti o gramada de prosti , la fel si Avatar si Titanic ca efect nu ca si cheltuieli

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells