Ro-IFF 10 se apropie de start

19 Aug 2014
Ediţia a zecea a festivalului va avea loc la Vama Veche şi Bucureşti

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape: între 21-31 august în Vama Veche, în locaţiile Amfiteatru-La Pescărie şi Sandalandala, iar în Bucureşti între 21-28 noiembrie.

La zece ani, Ro-IFF aduce nu numai filme bune, ci şi surprize. În Vama Veche vor fi vizionate filme de lungmetraj din secţiunile competiţionale „CineBlackSea” şi „Femeia în cinema” („Woman in Cinema”), precum şi din secţiunile necompetiţionale „Focus”, „2x3” şi „Panorama”. În Bucureşti vor fi reluate aceste filme şi li se vor adăuga scurtmetraje şi documentare.

Joi, 21 august, la ora 20.45, în locaţia Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, va putea fi vizionat filmul care ne aduce aminte de prima ediţie. O noapte minunată în Split (A Wonderful Night in Split) a câştigat trofeul primei ediţii. Filmul de debut al lui Arsen A. Ostojic (foto), care semnează şi scenariul, i-a adus acestuia multiple premii internaţionale, printre care şi o nominalizare primită din partea Academiei Europene de Film la categoria “European Discovery of the Year”.

O noapte minunată în Split este o dramǎ curajoasǎ, cu anumite elemente suprarealiste, care are loc în ghetourile oraşului medieval Split. Toatǎ povestea filmului are loc în doar douǎ ore, de la ora 10 seara panǎ la miezul nopţii în ajunul Anului Nou. Această dramă este compusǎ din trei poveşti diferite, ce împart acelaşi spaţiu şi timp, precum şi anumite personaje.

Secţiunea „Focus” este dedicată anul acesta Ucrainei, ţară atât de încercată în această perioadă. Din păcate, un tânăr regizor ucrainean, Oleg Sentsov, este în arestul Securităţii din Rusia (FBS). Ro-IFF va prezenta filmul său de debut, GAAMER.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema).

Romania International Film Festival se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014. Singura vină a lui Oleg a fost că a participat la protestele de la Kiev (Euro Maidan) şi nu a fost de acord cu anexarea Crimeei, acolo unde locuieşte, de către Rusia. Oleg se consideră cetăţean al Ucrainiei. Ro-IFF îi roagă pe toţi cei care doresc să ajute, să facă donaţii (informaţii pe www.ro-iff.ro), astfel încât împreună să putem ajuta familia. Orice sumă contează! Doi copii îşi aşteaptă tatăl acasă.

De-a lungul a nouă ani, Ro-IFF a adus în faţa publicului mii de filme, lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. De-a lungul a nouă ani, ne-au fost oaspeţi de onoare, printre alţii: Nick Powell (preşedinte executiv al Academiei Europene de Film), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru Underground, Timpul ţiganilor, Tata în călătorie de serviciu/When Father was away on business), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru Cel care dansează cu lupii/Dances with Wolves), Julie Taymor (regizoare nominalizată la Oscar pentru celebrul film Frida), Nicola Piovani (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru La vita e bella/Life is Beautiful), Elliot Goldenthal (autor de muzică de film premiat cu Oscar pentru Frida).

Exploreaza subiecte similare:

Emir Kusturica, Oleg Sentsov, Arsen A. Ostojic

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells