Resident Evil: Afterlife - Miză zero pe o distanţă de Mille şi Mille...

de Mihnea Columbeanu în 14 Sep 2010
Resident Evil: Afterlife - Miză zero pe o distanţă de Mille şi Mille...

După rizibilul episod al treilea, din 2007, Paul W.S. Anderson şi-a dat seama că aşa nu mai ţine, şi s-a întors la cârmă - unde-i meşter regizorul! Aşa se face că actualul episod, deşi e doar un blockbuster de duzină, cel puţin arată bine.

Există nu puţine imagini pe cât de spectaculoase, pe atât de stilat lucrate (începând cu prologul: contaminarea oraşului Tokyo, urmată de revenirea după patru ani), câştigând inclusiv prin experimentarea onestă cu tehnologia digitală şi 3D. Dacă în filmul precedent ne plimbaseră printr-un Las Vegas devenit maidan al zombilor antropofagi, acum realizatorilor le-a venit măreaţa idee de a converti ca atare şi oraşul Los Angeles - inclusiv obligatoriile litere "HOLLYWOOD" de pe deal făcute mai mult sau mai puţin scrum - dar, din fericire, ruinele zgârie-norilor fumegânzi chiar arată bine în relief. Pentru pasionaţii naturalismelor sângeroase, nu-s de colea nici bucăţile catapultate negreşit drept în axul camerei, cu trâmbe de sânge cu tot, iar gloanţele trase în very slow motion reuşesc până şi să disloce aerul atmosferic de la locul lui.

Ca să nu se simtă nimeni frustrat, se cere să risipim orice iluzii: "Viaţa de apoi" din titlu e doar o ciocaţie (vorba CeTePe-ului). Se pune aici problema de "afterlife", cum şi-n ăl trecut se punea de "extinction": banc gratuit, de adus turma-n sală. Ca poveste, filmuleţul nu face altceva decât noutăţi vechi, ca s-o mai lungească, s-o mai stoarcă - treabă de care se achită alternând imaginaţia modică şi iraţionalitatea cronică.

Ar fi irelevant, ba chiar şi spoileristic cu nesimţire, să vorbim aici despre elementele subiectului. Ajunge doar să spunem că, deşi începe taman cum se sfârşise "...Dispariţia" (doar cu numele), atacul armatei de nenumărate Mille şi Mille ocupă fix primele zece minute, doar ca să nu ne lase cu ochii-n soare după promisiunea de-acum trei ani. Problema se rezolvă rapid şi definitiv (n-arată deloc rău explozia aia nucleară în subteranul unui Tokyo devastat), după care scenaristul din Anderson înfige adevăratul inciting event: Milla-n maşina de zburat, cu pistolul la tâmpla netrebnicului fugar spre Indonezia şi, ca orice luptătoare invincibilă ce se respectă, oferindu-i un răgaz de spus ultimele cuvinte - că dacă-l perfora acolo pe loc, adio film! Evident, pe lângă ultimele cuvinte, el îi face o surpriză - şi uite-aşa, am pus-o de-un nou film.

De altfel, cam ăsta e principiul de propulsare a acţiunii: toate faptele personajelor sunt tot atât de justificate pe cât le legitimează vrerea muşchilor lui Anderson. Atacuri cu sorţi de izbândă certă în primele optişpe sutimi de secundă se lăbărţează doar ca să mai avem noi ce vedea un sfert de ceas. Încăierări rezolvabile în doi timpi şi trei focuri (sau toroipane, sau steluţe Ninja) nu pot până nu devin adevărate numere de balet au ralenti (vezi şi lupta cu măgăoiul uriaş, un sac pe cap şi-un halebrad de-o tonă în mâini învârtind - gratuitate mie-n sută, dar filmată aproape poetic; păcat doar că-l spulberă înainte să-i vedem faţa - de, au trecut ani de la surprinzătorul Blaster din Mad Max 3: Beyond the Thunderdome, iar pastişele cu imaginaţie creatoare necesită şi ele niţică doxă! Cu religiozitate, Anderson nici măcar nu caută motivaţii - el doar le
zice, şi ei fac.

Explicaţia e firească - miza filmului constă într-o mulţime mai vidă decât phi-ul grecesc, aşa că tot ce contează e spectacolul vizual. Iar la nivelul ăsta, de ce să ne minţim, Paul Anderson cam ştie ce face... Nu degeaba a realizat el Event Horizon (1997), după ce cucerise cohorte de fani cu modul de a filma ineptul Mortal Kombat (1995). Ba încă, a reuşit să scoată ceva ok chiar şi din A.V.P.: Alien vs. Predator" (2004). N-a făcut el rău ce-a făcut nici în Death Race (2008), un remake decent de tot după originalul lui Roger Corman (1975). Resident Evil: Afterlife chiar arată bine - dacă nu ca poveste şi mizanscenă, măcar la capitolul decupaj plus montaj. Dac-ar fi să luăm filmul la bani mai mărunţi, vom găsi goluri logice, inadvertenţe şi aberaţii cu ghiotura - dar mai bine să nu fim răi: să-i recunoaştem lui Anderson capacitatea indubitabilă de a mânui aparatul de filmat (aici, aparatele, jumelate ca mitralierele de pe tanc, pe-un ditamai braţul de macara - c-aşa-i cu filmările stereoscopice!) şi de a gestiona efectele vizuale şi speciale. Ca spectacol se ţine onest în balamale - şi, conform propriilor lui ambiţii, asta-i tot ce contează.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
davyd pe 16 septembrie 2010 22:32
frumos
Dc251 pe 16 septembrie 2010 22:40
Pai cam asta e realitatea. Hollywood-ul scoate pe banda rulanta filme de duzina cu efecte speciale care costa zeci/sute de milioane. Sunt facute doar ca sa-ti ia ochii, nu ca sa te puna sa gandesti sau sa-ti prezinte o poveste captivanta.
daniel pe 16 septembrie 2010 22:58
este cel mai prost film din toata seria , cronica nu am inteles mai nimic din ea, inteleg ca articolul trebuie sa aiba o marime anume, dar la sfarsit puteti sa adaugati si : de vazut intr-o dupa-amiaza sau seara cand nu ai pe ce sa iti arunci 90 de minute
Andrei pe 17 septembrie 2010 01:23
L-ai vazut?? Sau vorbesti aiurea??...in orice caz gusturile nu se discuta adevarat da e bine sa iti faci o parere doua inainte sa ai 20-30 de lei pe un film care nu iti va placea...
Mike pe 17 septembrie 2010 03:06
Astea sunt filme care fac bani doar datorita numelui.Nu inteleg dece adaptarile dupa jocuri video, animati, benzi desenate de succes sunt schimbate, reinterpretate, personajele fiind total diferite de versiunea originala care le-a dat viata.Doar pentru ca au acelasi nume nu inseamna ca au si aceasi calitate.Astea sunt povesti si mituri moderne asta nu inseamna ca nu merita o ecranizare adecvata.
Povestea originala http://www.gametrailers.com/video/episode-6-resident-evil/46616
E in engleza.Chiar daca sunt doar jocuri video povestea e cu mult superioara filmelor care doar le-a copiat numele.

Piratu pe 17 septembrie 2010 11:40
pun pariu ca ce au facut in 3d face toti bani,si nu trebuie sa mergi doar pentru poveste in cazul asta,si cel putin is curios sa vad ce s-a mai intamplat in seria Resident Evil prin acest al 4 film.
nsag pe 17 septembrie 2010 15:25
frate in ziua de azi daca pe un film scrie 3D toti prosti is imagineaza ca este AVATAR si mai rau TOTI prosti se duc sa IL VADA LOL


http://www.youtube.com/watch?v=PcUEz_u5a6c


uitati va la tipul din vidoul din linkul de mai sus este in engleza si spune mult adevar despre "Resident Evil: Afterlife" si despre 3D !!

Piratu pe 17 septembrie 2010 15:45
daca ai fost la avatar la 3d nu ai vazut faze ca in final destination 4 (daca l-ai vazut 3d??)unde toate lucrurile zbura spre tine,si la avatar numa la faza cand a doborat copacul poate a fost ceva de genu si .is anumite filme 3d care te tine in priza si te surprinde prin modul prin care s-a filmat.is filme care merita vazute 3d pt efecte.
tru pe 17 septembrie 2010 17:39
aiurea
iosh pe 17 septembrie 2010 18:05
mie pur si simplu nu mai placut toata seria
Bubu pe 17 septembrie 2010 18:20
Seamana izbitor cu seria Alien. Dupa ce primele 3 episoade parca te mai faceau sa-ti schimbi brusc pozitia pe scaun din cand in cand, in ultimul, cine misca, nu mai misca nici macar mort dupa intoxicatia acuta cu plumbi provocata cu niste arme pentru care incarcatoarele nu mai sunt "consumabile".
Totusi, jos palaria pentru efectele speciale.

arnoldroland pe 17 septembrie 2010 21:04
eu,unul,abia astept filmul asta! tinand cont ca celelalte parti au fost excelente!
dante pe 17 septembrie 2010 21:55
@nsag tu se pare ca esti mai prost, cum spunea cineva aici Final Destination(sau My Bloody Valentine) au avut efecte mult mai bune decat Avatar si nu a avut 400 milioane de dolari buget.Majoritatea care au vazut Avatar cred ca a fost primul lor film 3D
Tkp pe 18 septembrie 2010 13:49
Am vazut filmu si este reusit...
nimeni pe 18 septembrie 2010 18:51
e ok...nu se compara cu prima parte si a doua ..a treia parte a fost cam dezastru ...dar 4 a fost dragut ...se putea mai bine de atat tinand cont ca am asteptat 3 ani sa apara ...
claudiu-daniel-lugoj pe 18 septembrie 2010 20:17
pare excelent filmul.
http://classiq.ro/ pe 19 septembrie 2010 17:23
in ultimii ani pot numara pe degetele de la maini cate filme am mers sa vad la cinema. de cand filmul s-a transformat intr-o industrie rareori ma mai impresioneaza o productie noua. efecte speciale pentru a umple ecranul 90 sau 120 de minute, comedii indoielnice, adaptari, remake-uri, continuari la continuari, la asta se rezuma filmul in zilele noastre, odata o forma de arta. nu degeaba declara morrissey ca el nu mai urmareste filme realizate dupa anii '70!
job line pe 20 septembrie 2010 11:49
eu cred ca trebe vazut si pe urma comentariul :P
alex88 pe 20 septembrie 2010 13:42
lam vazut si mi sa parut destul de bun efectele speciale sunt si ele ok dar nu cine stie ce. sincer ma asteptam la mai mult.
melody10 pe 20 septembrie 2010 13:54
Filmele Rezident Evil sunt cele mai tari filme SF pe care le-am vazut, pur si simplu sunt geniale, deabia astept sa vad si Afterlife.
Mihai2508 pe 21 septembrie 2010 17:33
Toata seria a fost excelenta, sper ca si acest film sa fie la fel de bun.
GIV pe 23 septembrie 2010 20:37
L-am vazut azi, este decent, bine facut, scena de lupta a celor doua cu ciudatenia cu satarul si ciocanul de snitele din baie este super, te tot feresti de sticle si stelute,de tuburi de cartuse si cutite, nu te plictisesti!! Iar suntem toti critici si specialisti? Dupa primele serii stiam la ce sa ma astept si, sincer, mai ales in 3D , si-a intrecut seriile anterioare! Fireste, au lasat loc laaaaaarg de tot pentru unul nou ....Treaba voastra, eu chiar il astept !!!
GIV pe 23 septembrie 2010 20:57
Scuze, inca o completare, daca eu doresc sa vad un film , unul oarecare, care nu place inteleptului care il face varza si semneaza ciufut comentarii , nu inseamna ca sunt -individual sau impreuna cu altii din sala- o TURMA!! Daca nu ne respecta optiunile sau filmele alese pentru vizionare , asa , pur si simplu, ele nefiind la nivelul elevat al culturii sale cinematografice, sa respecte acei privitori marunti si decenti, cu placerile lor marunte si decente care platesc bani- si nu putini- pentru a vedea un film pe dragul lor! Rog administratorii acestui site sa tempereze asemenea comentarii , altfel, sa si-l tina sa comenteze cu ei !! Eu oricum o sa vizionez ce vreau eu , fara a mai suporta asemenea jigniri ! Fireste , fara a mai citi comentarii insipide, incolore si indecente ca cel de mai sus ! Si, ca sa dovedeasca cultura sa cinematografica, sa-mi spuna de unde citez finalul prezentei mele pe aceasta adresa- ADIO, BA !!
RomaniaMare pe 3 decembrie 2010 03:22
Filmul este spectaculos, dar cam haotic.
PungaDePopcorn pe 31 august 2011 10:16
Ridicol! Filmul e excelent!!!
ALUCARD666DRACULA pe 8 februarie 2012 12:51
Filmul nu este excelent.....e BuNiCeL
ALUCARD666DRACULA pe 8 februarie 2012 12:54
Sincer este un film bunicel.A si mai ales foarte interesant in 3D.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells