Regizorul Mihai Mincan, în pregătire cu ambiţiosul Spre Nord

de Ştefan Dobroiu în 11 Mar 2021
Filmul descrie experienţele extreme ale unui român fugit din ţară la bordul unui transatlantic

Unul din cele mai promiţătoare proiecte de lungmetraj, Spre Nord, debutul în ficţiune al regizorului de documentare Mihai Mincan, se află în prezent în pregătire pentru filmări ce urmează să aibă loc în aprilie şi mai. Spre Nord spune povestea lui Dumitru, un tânăr român care vrea să traverseze Atlanticul călătorind clandestin la bordul unui cargobot.

Cunoscut pentru documentarele BondocEmigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole şi Omul care a vrut să fie liber, Mihai Mincan explorează în filmul său o realitate a anilor '90, când mulţi români erau goniţi din ţară de lipsa de oportunităţi, unii recurgând la acte disperate pentru a ajunge în Occident. Spre Nord porneşte de la evenimente petrecute în realitate.

Filmul îl are în rolul principal pe tânărul actor germano-român Niko Becker. Personajul său, Dumitru, este descoperit călătorind clandestin pe cargobot, dar marinarul filipinez care îl descoperă este impresionat de faptul că tânărul are în mână o Biblie. Şi el creştin, marinarul decide să-l ajute pe Dumitru. Din distribuţia filmului fac parte şi actorii filipinezi Soliman Cruz, Bart Guingona şi Noel Sto. Domingo.

Spre Nord este unul dintre cele mai ambiţioase eforturi de producţie româneşti din istoria recentă. Proiectul are un buget de 1,8 milioane de euro, este produs de compania deFilm şi coprodus de companiile StudioBauhaus (Grecia), Remora Films (Franţa), Screening Emotions (Bulgaria) şi Background Films (Cehia). Lungmetrajul a primit finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei în 2016 şi, prin companiile de coproducţie, a primit finanţări de la instituţii similare din Cehia, Bulgaria şi Grecia.

Filmările vor începe în prima săptămână a lui aprilie în portul Constanţa şi se vor termina la sfârşitul lunii mai. Director de imagine este George Chiper Lillemark, iar de montaj se va ocupa Dragoş Apetri. O parte a filmărilor se va desfăşura într-un port grecesc.

Mihai Mincan spune că filmul său trimite la giganticul exod din fostele ţări comuniste de după deschiderea graniţelor în 1990. Alungaţi de sărăcie şi de lipsa de oportunităţi şi vrăjiţi de "visul american", mulţi est-europeni au plecat atunci din ţară. Regizorul citează un studiu Econtext publicat în 2014 în care se precizează că, între 1990 şi 1996, numărul de români care au decis să lase totul în urmă pentru un trai mai bun în Occident s-a ridicat la peste 36.000 anual.

"În acele vremuri, când un bilet de avion costa o avere, iar obţinerea unei vize era o loterie, unicul mijloc de a ajunge pe Pământul Făgăduinţei era şi cel mai periculos: traversarea oceanului, ilegal, la bordul unei nave", spune Mincan, pomenind de zecile de cazuri în care pasagerii clandestini erau pur şi simplu aruncaţi peste bord dacă erau descoperiţi de echipajul navei...

Regizorul dezvăluie că unul din aceşti pasageri clandestini a fost propriul văr, care a fugit în Statele Unite ale Americii la începutul anilor '90 la bordul unei nave similare. "Mi-a spus că groaza resimţită atunci, groaza că va fi găsit şi aruncat în ocean, l-a transformat în cineva cu totul diferit, într-un fel de bestie cu înfăţişare de om, gata să renunţe la orice valori morale şi având un singur scop: supravieţuirea".

Producătorul Radu Stancu consideră că perioada lungă de pregătire a proiectului a făcut ca acesta să nu fie afectat creativ de pandemie. "Timpul alocat dezvoltării şi pregătirii proiectului ne-a salvat de posibilele efecte ale situației pandemice. Scenariul lucrat în detaliu, confirmarea colaboratorilor din timp, implicarea creativă a coproducătorilor, participarea proiectului în workshop-urile EAVE, ne-au oferit un scut destul de puternic împotriva perturbărilor ce au afectat atât de puternic industria de film in ultimul an.

Proiectul a devenit atât de solid pe parcursul anilor, încât a devenit mai ușor să adaptăm producția la scenariu, și nu viceversa, cum de obicei se întâmplă. Chiar daca ordinea de lucru si logistica de pregătire a filmării au fost profund influențate de situația pandemică, din punct de vedere creativ proiectul nu a avut de suferit", spune Radu Stancu.

După finalul filmărilor de la sfârşitul lunii mai, Spre Nord va intra în postproducţie şi va fi terminat în primele luni ale anului viitor.

Exploreaza subiecte similare:

Bondoc, Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole, Omul care a vrut să fie liber, Mihai Mincan, George Chiper, Radu Stancu, Soliman Cruz, Bart Guingona, Noel Sto. Domingo

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells