Radu Jude începe filmările la Aferim! în iunie

de Ştefan Dobroiu în 17 Apr 2014
Proiectul de epocă are un buget de 1,4 milioane de euro şi vorbeşte despre sclavia romilor

Radu Jude (foto stânga) se pregăteşte de filmările celui de-al treilea lungmetraj al său, Aferim!, programate să înceapă în iunie. Proiectul are un buget de 1,4 milioane de euro şi reprezintă un nou film de epocă în cinema-ul nostru ce se eliberează tot mai mult de influenţa dramelor contemporane minimaliste.

Povestea ne poartă în secolul 19 şi tratează un subiect deloc trecut cu vederea în cărţile de istorie a României, cel puţin în ediţiile tipărite dinainte de '89: sclavia romilor. Există nenumărate surse care atestă că, între secolele 13 şi 19, curţile boierilor locali erau întreţinute cu ajutorul robilor de etnie romă.

Iată cum prezintă premisele proiectului HiFilm un comunicat al producătorului, care etichetează Aferim! drept un western balcanic: "Povestea westernului balcanic Aferim! se petrece în Valahia primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, perioadă în care, deşi Ţările Române intraseră pe drumul unei modernizări lente şi ireversibile, existau încă realităţi sociale care ţineau de un alt timp şi de o altă mentalitate. Una din aceste realităţi o reprezintă sclavia romilor, care a durat din secolul al XIII-lea pînă la sfîrşitul secolului al XIX-lea, fenomen vag cunoscut şi aproape inexistent în dezbaterea publică actuală, deşi repercusiunile lui afectează în continuare viaţa socială din România. Similar, relaţiile dintre bărbaţi şi femei sunt încă, cel puţin în mediul rural, guvernate de un tip de mentalitate care vine din trecut, fără ca noi, cei de azi, să fim cu adevărat conştienţi de asta."

În centrul atenţiei se află un zapciu al vremurilor, Costandin, care primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său Ion şi ajutorul său Ghiţă, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmând în Dobrogea, în munţii Măcinului şi în localităţi din judeţul Giurgiu.

Scenariul este semnat de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, iar de aspectul filmului va răspunde apreciatul director de imagine Marius Panduru (foto dreapta), cu care regizorul a colaborat la debutul său Cea mai fericită fată din lume şi cel mai recent scurtmetraj din carieră, O umbră de nor, premiat cu un trofeu la cea mai recentă ediţie a premiilor Gopo. Augustina Stanciu semnează scenografia, iar costumele vor fi realizate de Dana Păpăruz.

Vom vedea Aferim! cândva în cursul anului viitor, după, sperăm, o selecţie la un festival important de film.

Exploreaza subiecte similare:

Radu Jude, Marius Panduru, Aferim!, Cea mai fericită fată din lume, O umbră de nor

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 20 octombrie 2014 23:53
Interesant, chiar este o productie originala in aparenta. Vom vedea ce va fi de el, dar asteptari avem.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells