Quod Erat Demonstrandum, la Roma

de Ştefan Dobroiu în 8 Nov 2013
Cu cine concurează filmul românesc pentru trofeul Marc Aureliu?

Cinemagia a văzut deja al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, dar nu poate publica o cronică decât marţi, când drama de epocă are premiera internaţională în competiţia festivalului de la Roma. Noi credem că filmul are şanse, în ciuda competiţiei extrem de dure, la premiile ediţiei, mai ales datorită subiectului şi a unei interpretări extraordinare a actriţei Ofelia Popii. Iată mai jos cu cine se luptă Quod Erat Demonstrandum la cel de-al optulea festival roman şi cât de important este acesta.

Festivalul a debutat ieri, aruncând în competiţia pentru trofeele ediţiei 18 titluri, dintre care 12 premiere mondiale şi cinci premiere internaţionale. Andrei Gruzsniczki îi va întâlni în culisele festivalului pe Takashi Miike, Spike Jonze, Jean-Marc Vallée, Isabel Coixet, Kiyoshi Kurosawa, iar actorii Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii concurează cu nume mult mai cunoscute precum Christian Bale, Jonathan Rhys Meyers, Matthew McConaughey, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Casey Affleck, Woody Harrelson şi Forrest Whitaker.

Quod Erat Demonstrandum are acţiunea plasată în 1984 şi în centrul atenţiei este matematicianul Sorin Pârvu (Sorin Leoveanu, revenit pe marele ecran după ce impresiona în Undeva la Palilula). Prins în capcana favoritismelor din sistemul comunist, matematicianul suferă pentru că nu poate publica o lucrare revoluţionară. Pentru afirmare, trimite în SUA manuscrisul, iar publicarea sa îl va aduce în atenţia Securităţii în general, şi a securistului Alexandru Voican (Florin Piersic Jr., surprinzător de schimbat de o mustaţă neagră), care pune în mişcare malaxorul instituţiei pentru a evalua gravitatea "deraierii" lui Pârvu. În şirul de evenimente este prinsă şi Elena (Ofelia Popii), soţia celui mai bun prieten a lui Pârvu şi fostă colegă de facultate a acestuia.

Intitulat iniţial Evadarea, filmul va avea fără îndoială lipici la juriul prezidat de cinestul american James Gray şi completat de regizoarea argentiniană Verónica Chen, regizorul italian Luca Guadagnino, actorul şi producătorul rus Alexei Guskov, regizorul chinez Zhang Yuan, regizoarea, actriţa şi scenarista franceză Noémie Lvovsky şi regizorul de origine iraniană Amir Naderi. Sperăm că juriul format aproape în exclusivitate din regizori va aprecia efortul lui Andrei Gruzsniczki. Quod Erat Demonstrandum este primul film românesc realizat în alb-negru de la Moromeţii încoace. Filmul este produs de compania Icon Productions (Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu), cu Velvet Moraru ca producător.

Printre concurenţii lui Q.E.D. se numără Dallas Buyers Club, filmul lui Jean-Marc Vallée despre care se spune că i-ar putea aduce lui Matthew McConaughey o nominalizare la Oscar (detalii despre film AICI), dar şi Her, cea mai recentă producţie semnată de Spike Jonze. Iranul îşi poate continua lungul şir de premii internaţionale cu Gass, debutul în lungmetraj al lui Kiarash Asadizadeh, iar China concurează tot cu un debut, Blue Sky Bones. Mexicul, Japonia, Marea Britanie, Danemarca, Croaţia şi Chile sunt doar câteva dintre ţările de provenienţă ale filmelor din competiţie, alese din aproape 1500 de filme din lumea întreagă.

Ajuns la a opta ediţie, Festivalul de la Roma are loc între 8 şi 17 noiembrie şi este condus de Marco Müller, fostul director artistic al mai cunoscutului festival de la Veneţia, cu care evenimentul roman se află într-o competiţie pe viaţă şi pe moarte, atât pentru a atrage cât mai multe premiere mondiale importante, cât şi pentru fondurile primite de la stat. Într-o perioadă în care Bienala de la Veneţia este tot mai criticată pentru organizarea ineficientă şi costisitoare, sunt toate şansele ca festivalul din Roma să devină cel mai important eveniment de gen din întreaga Italie.

Exploreaza subiecte similare:

Andrei Gruzsniczki, Quod Erat Demonstrandum, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Velvet Moraru, Florin Piersic Jr.

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 13 ianuarie 2014 21:17
Nu stiu cum va fi in materie de subiect, insa ca titlu este foarte atractic.
alex_il_fenomeno pe 13 ianuarie 2014 21:17
atractiv*

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells