Premierele săptămânii 31 august - 6 septembrie 2018

de Ştefan Dobroiu în 31 Aug 2018
Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Luna august se termină molcom, în ton cu moleşeala dată de numărul generos de grade Celsius din termometre. Avem parte de un sfârşit de săptămână în care producţiile de festival (una europeană, cealaltă iraniană) par mult mai tentante decât cele hollywoodiene, chiar şi pentru publicul larg. Iată mai jos recomandările noastre.

Poţi consulta pe site programul proiecţiilor pentru a vedea cum strecori o vizită la cinema în planurile de distracţie ale acestui sfârşit de săptămână şi, dacă vrei să intri la film fără să stai la coadă, apasă butonul "Cumpără bilet" de sub afişele filmelor pentru a folosi cea mai rapidă, practică, modernă şi lipsită de bătăi de cap metodă de achiziţionare a biletelor!

Norm of the North 2: Keys to the Kingdom/Norm de la Polul Nord 2. Cheia orașului
În primul rând, este uimitor faptul că acest film există. Producţia originală din 2016 a fost complet desfiinţată de critici (la un moment dat nu avea nicio cronică pozitivă pe rottentomatoes.com) şi abia a reuşit să-şi acopere bugetul din încasările mai mult decât dezamăgitoare. Adus în România exclusiv în versiune dubllată, filmul ar putea atrage în cinematografe familiile cu copii mici, dar povestea ursului polar care trebuie să-şi salveze din nou căminul nu ştim cât îi va convinge. România este unica ţară din Europa în care filmul este lansat în cinematografe, ceea ce pare să spună multă despre calităţile sale (sau despre lipsa lor). Chiar şi aşa, filmul are toate şansele să urce pe prima poziţie în box office.

Slender Man/Legenda lui Slender Man
Un alt film primit cu extrem de puţin entuziasm de critici, acest horror se inspiră dintr-un celebru caz care a înspăimântat acum câţiva ani Statele Unite şi care a fost explorat într-un documentar HBO din 2016, Beware the Slenderman. Filmul explorează o psihoză în masă, prezenţa malefică online a unei creaturi pe nume Slender Man din cauza aspectului său filiform. Vedem aventurile a patru prietene hotărâte să arate că creatura nu există şi că este o invenţie a adolescenţilor impresionabili, invenţie ridicată la rang de obsesie de dependenţa tinerilor de internet. Doar că în curând eroinele au toate şansele să-şi schimbe părerea, iar una dintre ele dispare misterios. Mulţi critici nu au fost satisfăcuţi de poveste şi de personajul titular, creat doar pentru a oferi sperieturi ieftine.

Cronica noastră, aici.

Le Fidèle/Jafuri, maşini şi fidelitate fără limite
Cu premiera mondială toamna trecută în competiţia festivalului de la Veneţia şi cu o premieră românească vara aceasta în selecţia festivalului Transilvania, acest film belgian porneşte de la o alăturare explozivă de patru silabe. Gigi şi Bibi. Gigi (Matthias Schoenaerts, cel mai vandabil actor belgian al momentului) e spărgător de bănci, iar Bibi (Adèle Exarchopoulos) este pilot de raliu. O întâlnire întâmplătoare se transformă într-o relaţie plină de secrete, pentru că Gigi nu este deloc pregătit să îi mărturisească femeii iubite principala sa ocupaţie. Filmul a fost lăudat pentru intensitatea secvenţelor de acţiune şi criticat pentru o schimbare drastică de ton şi ritm în a doua jumătate.

Cronica noastră, aici.

Lerd/Un om integru
Corupţie şi integritate. Şi, la un alt nivel, cenzură. Premiat anul trecut la Cannes cu Premiul secţiunii Un Certain Regard, producţia iraniană Un om integru îţi arată ce se întâmplă când ţii cu tot dinadinsul să respecţi legea, dar corupţia (publică sau privată) nu te lasă. Sau când vrei să-ţi faci un rost, dar ajungi cumva în calea celor puternici. O problemă universală, cu legături extrem de puternice cu România, unde poveşti similare ca cea a lui Reza, eroul titular, sunt mai multe decât ne-ar plăcea să recunoaştem. Povestea din film este dublată de cea a producţiei: filmat clandestin şi scos din ţară pe furiş, filmul este regizat de Mohammad Rasoulof, condamnat la închisoare în 2010 pentru că filma fără permisiunea autorităţilor. Niciuna din producţiile sale, unele premiate la cele mai mari festivaluri, nu a avut vreodată premiera în Iran.

Cronica noastră, aici.

Ce film vei vedea weekend-ul acesta la cinema?

Exploreaza subiecte similare:

Slender Man, Norm of the North 2: Keys to the Kingdom, Lerd, Le Fidèle

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells