Premierele săptămânii 18-24 noiembrie 2016

de Ştefan Dobroiu în 18 Nov 2016
Află ce-i de văzut pe marile ecrane în acest weekend!

Simţi că se apropie sfârşitul anului când se reactivează unele dintre cele mai populare francize din toate timpurile, dar şi când în cinematografe îşi fac loc filme selectate şi premiate la cele mai mari festivaluri din lume sau titluri cu şanse la Oscar. Filme de la festivalurile de la Cannes, Locarno şi Veneţia pot fi văzute de azi în cinema, ca şi cel mai nou titlu în regia lui Oliver Stone. Iată mai jos recomandările noastre.

Spectatorii de toate vârstele se pot bucura şi de cel de-al doilea weekend al festivalului pentru copii Kinodiseea. Sâmbătă are loc gala de închidere, cu proiecţia celui mai vechi lungmetraj de animaţie din lume, Aventurile prinţului Ahmed. Inspirat de poveştile din O mie şi una de nopţi, filmul a fost regizat de Lotte Reiniger şi a fost lansat în Germania în 1926.

Poţi consulta pe site programul proiecţiilor pentru a vedea cum strecori o vizită la cinema în planurile de distracţie ale acestui sfârşit de săptămână şi, dacă vrei să intri la film fără să stai la coadă, apasă butonul "Cumpără bilet" de sub afişele filmelor pentru a folosi cea mai rapidă, practică, modernă şi lipsită de bătăi de cap metodă de achiziţionare a biletelor!

Fantastic Beasts and Where to Find Them/Animale fantastice şi unde le poţi găsi
J.K. Rowling debutează ca scenarist cu acest fantasy care ne invită din nou în universul Harry Potter. Este o experienţă plăcută, ajutată de o tehnologie 3D folosită inspirat şi de un mesaj pacifist. Povestea lui Newt Scamander (Eddie Redmayne), vrăjitor şi magizoolog britanic ajuns la New York cu o valiză plină de creaturi extraordinare, reuşeşte să combine efectele speciale şi elemente deja familiare din universul Harry Potter pentru a discuta despre rasism şi xenofobie. Pentru cine vrea să fie atent la aceste detalii, căci altfel aventurile lui sunt oricum pline de ritm şi imprevizibil. O idee mai puţin ataşant decât filmele Harry Potter, Animale fantastice ar putea recupera în sequel, în care, spun zvonurile, ar putea apărea un Albus Dumbledore tânăr...

O cronică, aici.

Inimi cicatrizate
Recompensată cu Premiul special al juriului la festivalul de la Locarno, această adaptare liberă după scrierile lui Max Blecher impresionează cu experienţele extreme ale personajului principal: tânărul Emanuel (Lucian Teodor Rus) ajunge în anul 1937 într-un sanatoriu unde i se confirmă că e bolnav de tuberculoză osoasă. Necruţătoarea boală i-a măcinat deja cinci vertebre condamnându-l ori la paralizie, ori la un tratament ce seamănă mai degrabă cu tortura. Dacă pe alţii diagnosticul i-ar înfrânge, pe Emanuel îl face să persevereze: tânărul acceptă tratamentul şi devine prizonierul unui apăsător corset de ghips, obligat să-şi petreacă tot timpul la orizontală, în pat. Dar regizorul Radu Jude arată că nici în aceste condiţii dezumanizante şansele la fericire nu dispar.

O cronică, aici.

Nocturnal Animals/Animale de noapte
După ce acum şapte ani impresiona cinefilii cu debutul său în lungmetraj, A Single Man, designerul Tom Ford îşi reconfirmă talentul de regizor cu acest film laureat cu Marele premiu al juriului la festivalul de la Veneţia. Amy Adams, pe care o poţi vedea pe ecrane şi în excelentul SF Arrival/Primul contact, e Susan, proprietara unei galerii de artă, a cărei viaţă este dată peste cap când fostul soţ (Jake Gyllenhaal) îi dedică un roman, un thriller violent. Susan interpretează gestul ca pe o ameninţare mascată, dar nu se poate abţine să nu citească romanul, intrând în joc. Cu o distribuţie plină de nume mari, filmul este considerat una dintre cele mai reuşite vizual premiere ale anului.

Snowden
Oliver Stone, un regizor antrenat în demascarea şi satirizarea tarelor societăţii americane, îl distribuie pe Joseph Gordon-Levitt în rolul lui Edward Snowden, una dintre cele mai mari celebrităţi media ale momentului. Filmul descrie interesantul itinerariu al acestuia, de la soldat la angajat CIA şi, ulterior, la demascator al sistemului de supraveghere în masă generalizat folosit de agenţie. Construit ca un thriller, filmul te poate învăţa ca orice tastezi pe un laptop poate fi înregistrat de autorităţi şi, dacă e cazul, folosit împotriva ta.

The Handmaiden/Slujnica
Lansat în luna mai în competiţia festivalului de la Cannes şi intrat atunci şi în cursa pentru premiul Queer Palm, acordat de festival producţiilor ce discută teme LGBT, noul film al sud-coreeanului Park Chan-wook este considerat un succes mai ales din punct de vedere vizual. Povestea ne poartă în prima jumătate a secolului trecut, în Coreea de Sud aflată sub ocupaţie japoneză. O hoaţă de buzunare este angajată de pretendentul la mâna unei bogate japoneze să devină slujnica acesteia şi să-l ajute în planurile sale de a o închide într-un azil de nebuni după ce îi devine soţie. Filmul este inspirat de romanul Fingersmith al autoarei galeze Sarah Waters.

Ce film vei vedea weekend-ul acesta la cinema?

Exploreaza subiecte similare:

Inimi cicatrizate, The Handmaiden , Fantastic Beasts and Where to Find Them, Nocturnal Animals, Snowden

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
camaleonii pe 18 noiembrie 2016 14:20
Dezamagitor Fantastic Beasts...nici nu se poate compara cu HP. Deloc magic, previzibil, fara feeling-ul pe care ti-l transmitea HP, plat, deloc emotionant...intr-un cuvant: plictisitor.
Sunt planuri pentru inca 4 filme FB...mie unul insa mi-a ajuns primul sa stiu ca nu voi mai fi la cinema si la urmatoarele.
Sunt curios ce incasari va avea. Nu cred ca va depasi 250 de milioane in SUA, si 500 in restul lumii.
Sper sa se realizeze (asa cum sunt si zvonurile) prin 2024 o noua trilogie Harry Potter bazata pe cartea Cursed Child.

AeroX pe 18 noiembrie 2016 15:53
Ce nataflet poti fi daca le compari ...
camaleonii pe 18 noiembrie 2016 17:35
chiar si daca nu il compari cu HP, FB ramane un film slab, fara pic de magie in el. Si din cate vad nu sunt doar eu cel care se declara dezamagit de film...din ce in ce mai multe review-uri ale criticilor dar si simpli cinefili care au vazut filmul pana in acest moment spun ca se asteptau la mult mai multe.
AeroX pe 18 noiembrie 2016 15:59
Fantastic Beasts satisface doar nevoile cele mai pretentioase ale unui film de familie al acestei decade, fiindca, sincer sa fiu, aici e vorba de un film mult mai copilaresc decat primele HP-uri, insa plot-ul este putin cam greu de urmarit de un copil, in mod bizar. E mai mult pentru fanii HP, cred eu. E un film cu un scenariu original gandit special pentru a fi foarte vizual...si chiar s-a vazut ca se insista pe efecte mult mai rau decat in HP.
Se face o greseala ordinara daca se compara cu HP. E cu totul altceva. HP era despre niste personaje, evolutia lor, aici e vorba doar de magie in sine, iar in aceasta prima parte, vazuta din ochii unui Incuiat (non-mag). Eu cred ca e OK pentru intro/ o prima parte. Ma astept ca partile viitoare sa fie ceva mai bun, cu un plot mai complex.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells