„Poziţia copilului”, record la box office

de Cinemagia în 12 Mar 2013
Încasările sunt cele mai mari pentru un film românesc, în primul weekend, în ultimii 20 de ani.

Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a avut un număr record de spectatori în cinematografele din ţară, în primul weekend de lansare: 19.729 de oameni au vizionat pelicula premiată cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2013. Este filmul românesc cu cel mai mare succes la premieră, în ultimul deceniu, surclasând producţii ca Minte-mă frumos, de Iura Luncaşu (14.011 în primul weekend) şi Despre oameni şi melci, în regia lui Tudor Giurgiu (13.929 spectatori în weekendul premierei, dar 19.612 spectatori din avanpremiere festivaliere până la data lansării în toată ţara), cele două titluri autohtone aflate în topul box office-ului pe 2012.

Poziţia copilului a excelat şi la capitolul încasări, cu 259.217 de lei, se anunţă într-un comunicat Parada Film remis Cinemagia. Încasările sunt cele mai mari pentru un film românesc, în primul weekend, în ultimii 20 de ani. În 2002, Garcea şi oltenii, deţinătorul recordului pe ultimul deceniu, aduna în cinematografe 34.294 de români, dar încasările nu ar fi depăşit 47.092 de euro, deci mai puţin cu 12.300 de euro decât Poziţia copilului. Calculul a fost făcut ţinând cont de rata inflaţiei leului, dar nu şi a monedei europene. Preţul mediu al unui bilet în 2002 era de 4,29 lei, pe când în 2013 este de 13, 13 lei.

În această săptămână, Poziţia copilului îşi continuă traseul prin ţară şi va avea proiecţii speciale, în prezenţa echipei, la Bacău (miercuri, 13 martie, de la ora 19.00, Cinema City din Arena Mall), Iaşi (joi, 14 martie, de la ora 19.00, Cinema City din Iulius Mall) şi Piteşti (vineri, 15 martie, de la ora 19.00, Cinema City din Euro Mall Piteşti). Următoarea serie de proiecţii speciale va fi anunţată în zilele următoare. Pe 8 martie, filmul s-a lansat în 35 de cinematografe din peste 20 de oraşe.

În prima săptămână, până pe 14 martie, poate fi vizionat în Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, Movieplex, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Cinema Studio, Cinema City Sun Plaza, Cinema Patria – Caffe 3D, Sala Elvira Popescu, Cinema Europa, NCRR), Cluj (Cinema City, Odeon Cineplex, Cinema Florin Piersic), Arad (Cinema City Atrium, Cinema City Galleria), Timişoara (Cinema City), Constanţa (Cinema City, Cityplex), Iaşi (Cinema City), Craiova (Cinema Patria), Oradea (Cortina Digiplex), Bacău (Cinema City), Braşov (Cityplex, Cinema City), Brăila (Cinema City), Ploieşti (Cinema City, Cinema Premiera – Caffe 3D), Piteşti (Cinema City), Târgu Mureş (Cinema Arta), Târgu-Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), Tulcea (Cityplex), Râmnicu Vâlcea (Cinema Ostroveni), Satu Mare (Grand Mall), Călăraşi (Cinema Orizont – Caffe 3D), Slatina (Cinema Slatina), Vaslui (Eurocinema SilverMall).

Poziţia copilului este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele Maria (2003) şi Medalia de onoare (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer. Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

Exploreaza subiecte similare:

Poziţia copilului, Călin Peter Netzer, Răzvan Rădulescu, Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov, Tania Popa

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AndreBlack pe 12 martie 2013 21:07
Era de asteptat mai ales ca a primit si Ursul de Aur .
cosmin742000 pe 12 martie 2013 21:16
Astept sa vina si la Focsani . La Focsani la Despre oameni si melci au fost in sala 32 de oameni si 43 de melci :))
legolas05 pe 12 martie 2013 21:43
Fain
Iulian. pe 12 martie 2013 23:26
Dovada ca romanii isi indreapta(cel putin ocazional) atentia si privirea asupra unor drame substantiale si nu doar succese de nivel mediu americane sau comedii de mase,nu poate decat sa ne bucure faptul.
Mishu25 pe 13 martie 2013 22:39
A fost sala plina intr-adevar, insa cel putin jumate din oameni nu cred ca stiau de ce sunt acolo si ce asteapta de la film..asta a daunat pe alocuri datorita reactiilor. Erau chiar si copii de 6-7 ani cu parinti
Magaru_Vesel pe 21 martie 2013 18:24
Publicitatea agresiva facuta la TV si trofeul de la Berlin au sporit atentia romanilor, toate astea si cumulate cu ziua de 8 martie ! Filmul a fost sub asteptari insa.
alex_il_fenomeno pe 29 martie 2013 15:28
Dupa Leul de Aur cred ca toti s-au dus din curiozitate sa il urmareasca.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells