Point Break îți taie respirația

de Gloria Sauciuc în 25 Dec 2015
Cascadorii extreme, adrenalină, peisaje de vis, din 1 ianuarie

Dacă ne gândim la primul Point Break, regizat de Kathryn Bigelow, era un film tipic anilor 1990. O poveste polițistă cam trasă de păr, două personaje masculine carismatice (Keanu Reeves, Patrick Swayze) care aparțineau mai degrabă modeling-ului decât sporturilor extreme, ceva spiritualitate New Age, plus acțiune atât cât trebuia să captiveze publicul momentului. În plus, plasarea protagoniștilor în lumea surfului crea, pe atunci, o ipostază romantică: niște semizei frumoși plutind pe valurile oceanului, undeva pe niște plaje însorite.

Noul Point Break, cu premiera în cinematografele noastre pe 1 ianuarie 2016, nu copiază și bine face. Doar afișul îi prezintă în aceeași postură pe protagoniști. Filmul valorifică două decenii de mediatizare/popularizare a sporturilor extreme. Surferii cu pielea bronzată de pe plajă nu au renunțat cu totul la surf, dar s-au echipat și cu parapante, costume de skydiving și plăci de snowboard și de data asta au ceva atât din idolii fanilor sporturilor extreme, din eroii de acțiune dar și din eroii negativi care organizează meciuri ilegale de box prin subsoluri.

Noii eroi au ceva din convingerea luminoasă a eroului lui Patrick Swayze, dar și din duritatea personajelor de acțiune de la limita lumii interlope în genul acelora create de Jason Statham. În plus, vorbim și de o filozofie mai credibilă: dacă New Age-ul personajelor a rămas, vorbim acum și de ecoterorism. Foștii surferi deghizați în „președinți”, care jefuiau bănci ca să atingă „iluminarea”, nu mai sunt așa de rupți de realitate; din contra, au căpătat pe agendă un subiect extrem de sensibil și care creează controverse. Scufundarea navei Rainbow Warrior nu a rămas nerăzbunată.

Noul Point Break este un film care, dincolo de subiect și de orice semnificație, este un veritabil cadou tuturor iubitorilor de adrenalină. Peisaje de vis, acțiune care îți taie respirația, spectaculosul fiind potențat de tehnologia 3D.

Exploreaza subiecte similare:

Point Break

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
CPU pe 25 decembrie 2015 17:40
nu am inteles prea bine din review-ul tau. este mai bun decat originalul sau trebuia rulat doar pe canalul xtreme sports ?
bogyvaly pe 26 decembrie 2015 16:59
Xtreme sport, categoric. Este foarte departe de calitatea originalului. Actorii din rolurile principale nu au pic de carisma. Nu pierdeti nimic daca ratati acest film.
Gloria pe 27 decembrie 2015 23:26
mai contemporan decat originalul, care era` cu surferi romantici, care arata cum erau lucrurile odinioara, pe cand eram mici, point break-ul de acum e mai realist, mai ancorat in realitate, nu escapist, despre o lume mult mai reala. firul narativ legat de ancheta FBI e subtire, insa. totusi mi-a placut mai mult filmul de acum decat originalul.
marius7x pe 26 decembrie 2015 17:40
Din pacate fiind un site care trebuie (prea mult) sa promoveze cinematografele, nu cred ca o sa vedem aici recenzii oficiale negative in adevaratul sens, indiferent cat de prost e filmul.
Bayard pe 27 decembrie 2015 00:44
Hai sa fim seriosi, filmul asta e o insulta la adresa originalului.... acum sunt Robin Hoozi? aham, bine.
ScorpyaCristina pe 27 decembrie 2015 18:07
Cine a vazut originalul, m-as mira sa fie interesat de asta, care desi nu recunoaste, se vrea un remake, dar adaptat la vremurile tehnologiei. Raman cu Point Break-ul lui Patrick si Keanu, film pe care din pacate, observ ca-l atacati, doar pentru a mari interesul pentru remake. Pacat!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells