Planşa, din 26 septembrie în cinematografe

17 Sep 2014
Debutul în lungmetraj al lui Andrei Gheorghe spune o poveste de dragoste din lumea scrimei

Planşa, lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Gheorghe, va avea premiera vineri, 26 septembrie, la Cinema Studio. Din 27 septembrie, filmul Planşa va putea fi urmărit în cinematografele din toată ţara.

Planşa îi aduce în atenţia publicului pe Anda (Olimpia Melinte), Alex (Silvian Vâlcu) şi Mircea (Marian Adochiţei). Alex, fost campion la scrimă îşi reia activitatea în calitate de antrenor al Andei, nou venită la Clubul de Scrimă din Constanţa. Prin prisma pasiunii comune pentru sport, cei doi dezvoltă o relaţie care trece dincolo de barierele profesionale, fapt ce generează tensiuni în relaţia dintre Anda şi Mircea, iubitul şi colegul de club al acesteia. O dată cu apropierea campionatului naţional de scrimă, tânăra este pusă în situaţia de a alege: fie continuă relaţia cu Mircea, care nu are încredere în vocaţia ei de sportivă, fie îşi urmează visul şi acordă o şansă unei relaţii cu Alex.

"Filmul caută esenţa unei poveşti de dragoste. Pentru a mă apropia cât mai mult de un sentiment atât de generalist şi atât de cunoscut, am considerat că este necesară o abordare de la distanţă a conflictului. Am încercat să elimin conflictul, dar să păstrez starea. Personajele ţin frustrările în interiorul lor până în ultimul moment", comentează regizorul.

Totodată, elementele de decor ce îi pot induce spectatorului o stare sau un conflict sunt eliminate. Numărul personajelor şi al figuraţiei este redus la minimum. Sunt păstrate doar câteva detalii cheie care să ajute povestea să înainteze. Spaţiul este tratat în acelaşi fel. Acţiunea se desfăşoară într-un spaţiu pustiu, dar nemărginit. Toate personajele practică un sport individual. Starea vine din alăturarea acestor elemente de spaţiu nemărginit şi personaje introvertite. Personajul principal locuieşte pe o barcă, dar nu poate naviga cu ea. Este antrenor, dar nu poate practica.

Muzica, realizată de Paul Ilea (Kult Studio), susţine toată această căutare prin note lungi, care nu definesc un moment şi nu amplifică un conflict, ci netezesc drumul spectatorului spre sufletul personajelor. Este o coloană sonoră care se potriveşte întru totul demersului artistic.

Planşa este o producţie realizată de DaKINO Production şi DIUD Film, cu finanţare exclusiv independentă. Filmările au fost realizate cu ajutorul echipamentelor Canon.

Exploreaza subiecte similare:

Olimpia Melinte, Silvian Vâlcu, Marian Adochiţei, Planşa

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells