Peter iepuraşul, un maestru al șotiilor

de Gloria Sauciuc în 1 Apr 2018
Ritmul filmului e alert, cu secvenţe în care fructele şi legumele explodează, se aprind focuri de artificii, au loc electrocutări şi lupte între oameni şi iepuri, într-un efort coregrafic, al efectelor vizuale şi speciale lăudabil

Peter Iepuraşul, filmul pentru întreaga familie care combină live-action-ul şi animaţia, intră în cinematografele noastre odată cu începutul vacanţei şcolare de Paşte, oferind o modalitate distractivă şi moralizatoare pentru copii de a petrece o oră jumătate.

Filmul începe ca un pasaj îndrăgit din animaţia Alba ca zăpada, cu păsărele drăgălaşe cântând voios şi continuă cu prezentarea adevăratului erou al poveştii, un iepuraş adolescent pe nume Peter, cam şotios, portretizat într-un mod fotorealist, pe care adulţii îl vor aprecia. Cadre din desenele originale în acuarelă ale lui Beatrix Potter, autoarea poveştii, creionează backstory-ul eroului titular.

Lupta pentru supremaţia asupra grădinii de legume dintre Peter iepuraşul şi domnul Thomas McGregor (Domhnall Gleeson) e firul roşu al poveştii, în care impresionează cât de bine a fost realizată partea animată şi ce bine funcţionează alături de personajele în carne şi oase şi acţiunea live-action. Animalele au mimică umană şi îi fac pe copii să înţeleagă mai uşor că şi animalele simt durerea, şi ele suferă, în consecinţă trebuie să ne purtăm frumos cu ele. Ritmul filmului e alert, cu secvenţe în care fructele şi legumele explodează, se aprind focuri de artificii, au loc electrocutări şi lupte între oameni şi iepuri, într-un efort coregrafic, al efectelor vizuale şi speciale lăudabil. Peter Stubbs (Ghost Rider) a coordonat efectele speciale. Totuși, faptul că singurul scop în viață al iepurașului e victoria asupra grădinii de zarzavaturi face „subțire” povestea și reduce iepurașul la un portret unidimensional.

Peter Rabbit este un iepure care nu se poate abţine să nu se furişeze în grădina de legume pentru a fura fructe şi legume pentru familia sa, iar curajul lui îl pune adesea în situaţii dificile. Peter este prevenit să nu intre în grădina lui McGregor pentru că tatăl său a comis această nesăbuinţă şi a ajuns într-o plăcintă cu carne. Dar el nu ascultă. Spectatorii mici ai filmului vor înţelege că există consecinţe pentru faptele noastre iar a-ţi cere iertare şi a-ţi recunoaşte vina e unul din lucrurile eliberatoare. Poate cu ocazia acestui film părinţii vor discuta cu copiii și despre greşeala de a pune etichete. În acest film, nu vulpoiul, ci iepuraşul e personajul viclean, pus pe şotii, care lasă un haos pe unde trece.

De partea iepuraşilor este afectuoasa Bea (Rose Byrne), o mare iubitoare de animale, vecina lui McGregor. Curând, lupta pentru stăpânirea grădinii dintre Peter şi McGregor devine o luptă pentru obţinerea afecţiunii luminoasei Bea. Tripleţii iepuraşi Flopsy, Mopsy şi Cotton-tail, cu veşnica lor dispută despre cine e cel mai mare, e trioul aducător de zâmbete al poveştii. verişorul Benjamin Bunny e vocea raţiunii pentru Peter, vulpoiul e personajul prostuţ al poveştii, aricioaica e veterana grădinii care ar face orice pentru o porţie de unt de arahide, purcelul veşnic la dietă cade mereu pradă propriei pofte de mâncare etc.

Acţiunea filmului are loc acolo unde a trăit britanica Beatrix Potter, locul unde şi-a scris poveştile şi unde şi-a pictat acuarelele, un peisaj de basm.

Cele mai multe proiecţii în cinematografele noastre sunt în variantă dublată dar dublajul este bine realizat.

Exploreaza subiecte similare:

Peter Rabbit, Domhnall Gleeson, Rose Byrne

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells