Peter Dinklage, micul gigant al Hollywood-ului

de Ştefan Dobroiu în 19 Apr 2014
Actorul din Urzeala tronurilor este antagonist în X-Men: Days of Future Past

A devenit unul dintre cei mai iubiţi actori din întreaga lume după apariţia sa în rolul Tyrion Lannister din mega-hitul HBO Urzeala tronurilor/Games of Thrones. La 44 de ani (împlineşte 45 pe 11 iunie), Peter Dinklage este cu siguranţă cel mai cunoscut actor suferind de nanism din lume, un mic uriaş al Hollywood-ului care nu dă nicio dovadă că şi-ar încheia cariera o dată cu finalizarea serialului inspirat de cărţile lui George R.R. Martin. Iată mai jos cum a devenit Dinklage cunoscut şi ce proiecte îl aşteaptă în viitor.

Una din replicile cele mai citate din cărţile/serialul Games of Thrones îi aparţine unui dialog între personajul lui Peter Dinklage, Tyrion (poreclit şi The Imp, adică "aghiuţă", "drăcuşor", "stârpitură", "ţânc" şi cam orice alt termen peiorativ din aceeaşi zonă semantică), şi consilierul/spionul Varys (Conleth Hill). "Uneori un bărbat foarte mic poate proiecta o umbră mare", spune Varys, la care Tyrion răspunde: "Lord Varys, e ciudat dar începi să-mi placi. Poate am să cer să fii ucis, dar o să regret după aceea". Ambele replici îl descriu foarte bine pe Tyrion, expertul în diplomaţie şi sarcasm al casei Lannister, dar şi pe Peter Dinklage, care a dovedit că handicapul său poate fi dacă nu depăşit măcar ignorat cu umor şi talent actoricesc.

Peter Dinklage a recunoscut în interviuri că i-a luat foarte mult să-şi accepte aspectul şi statura de doar 1,35 metri înălţime. În 2003, reprezentând la Toronto The Station Agent, filmul care i-a adus premii importante şi l-a transformat în principala opţiune a agenţilor de casting pentru roluri de nani, Dinklage spunea: "Când eram mai tânăr, clar mă afecta. În adolescenţă eram furios şi amar şi mă înconjuram de ziduri. Dar pe măsură ce te maturizezi îţi dai seama că nu trebuie decât să ai simţul umorului. Ştii că nu este problema ta. Este doar problema celorlalţi".

Această declaraţie este şi motorul care l-a făcut remarcat în Living in Oblivion, un film din 1995 unde interpretează un actor frustrat de rolurile limitate şi caricaturale oferite actorilor nani. Aproape două decenii mai târziu Peter Dinklage nu mai are deloc motiv să se plângă: câştigător al unui premiu Emmy pentru interpretarea rolului lui Tyrion Lannister, actorul apare în 30 dintre cele 32 de episoade difuzate până acum, mai multe decât Lena Headey, interpreta maleficei Cersei, cu 29 de episoade, Maisie Williams (Arya Stark, 28 de episoade), Sophie Turner (Sansa Stark, 26 de episoade), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen, 26 de episoade) şi Kit Harington (Jon Snow, 25 de episoade). Mai mult, sezonul al patrulea al serialului îl aduce pe Tyrion în centrul atenţiei şi-l face protagonist al unora dintre cele mai şocante şi violente încleştări imaginate de George R.R. Martin.

Fără doar şi poate cel mai popular serial al momentului i-a deschis multe uşi lui Peter Dinklage la Hollywood, iar asta se vede şi în faptul că actorul ar putea da lovitura cu rolul său din aşteptatul X-Men: Viitorul este trecut. Aici actorul îl interpretează pe Bolivar Trask (foto), un specialist în tehnologie militară care consideră că scopul său în viaţă este să ajute la eradicarea genei X. Cu ajutorul roboţilor săi, Santinelele, specializaţi să identifice şi să vâneze mutanţi, Trask vrea să închidă toţi mutanţii în lagăre, considerându-i o ameninţare la adresa umanităţii. Omul de ştiinţă va face presiuni asupra lui Richard Nixon pentru începerea ofensivei împotriva reprezentanţilor X-Men, ceea ce declanşează o extraordinară luptă a acestora pentru supravieţuire. Filmul se lansează pe 23 mai.

Tot pe 23 mai anul acesta se lansează şi The Angriest Man in Brooklyn, o comedie despre un bărbat nesuferit (Robin Williams) căruia i se spune de către doctoriţa lui (Mila Kunis) că mai are doar 90 de minute de trăit. Eroul începe astfel o adevărată cursă prin Brooklyn în încercarea de a-şi cere scuze celor pe care i-a rănit de-a lungul timpului. Cum diagnosticul este greşit, doctoriţa porneşte şi ea în urmărirea lui. Peter Dinklage apare în rolul lui Aaron, fără îndoială una dintre "victimele" nesuferitului protagonist.

Exploreaza subiecte similare:

Conleth Hill, Game of Thrones, The Station Agent, Living in Oblivion, X-Men: Days of Future Past, The Angriest Man in Brooklyn, Robin Williams, Mila Kunis, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Emilia Clarke, Kit Harington

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dana04 pe 20 aprilie 2014 19:04
Tare tipul...
alex_il_fenomeno pe 21 octombrie 2014 00:40
L-am vazut mai mult prin comedii, si chiar este un actor amuzant.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells