Oscar 2016: furtună printre favoriţi

de Ştefan Dobroiu în 10 Ian 2016
Intensele campanii de promovare fac valuri în lupta pentru Oscar

Joi vom afla în sfârşit nominalizările la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar, iar acestea ar putea veni cu surprize majore, pentru că clasamentul favoriţilor s-a schimbat consistent faţă de acum patru luni, când harta ediţiei părea bătută în cuie. Într-o campanie ce a fost descrisă de mai multe publicaţii drept "feroce", marile studiouri au luptat pentru atenţia membrilor votanţi ai Academiei organizând nenumărate proiecţii, întâlniri cu starurile şi regizorii filmelor, prânzuri, brunch-uri, dineuri şi serate. Iată mai jos, via The Hollywood Reporter, cine pare să fie alunecat din atenţie în ultimele luni şi ce titluri noi s-ar putea regăsi joi printre nominalizaţii la cele 24 de categorii Oscar.

Printre titlurile care par să fi ieşit din atenţie (ceea ce nu exclude o nominalizare sau chiar mai multe) The Hollywood Reporter menţionează Podul spionilor/Bridge of Spies, Black Mass: Afaceri murdare, Steve Jobs şi Daneza/The Danish Girl. Dintre cele patru titluri, două au cele mai mari şanse la o nominalizare la Cel mai bun film: Podul spionilor, cu povestea sa despre principiul de justiţie american şi spiritul neclintit în faţa vremurilor schimbătoare, şi Daneza, un film etichetat încă de la anunţarea producţiei ca "momeală pentru Oscaruri".

Având în vedere numărul flexibil de nominalizaţi la categoria Cel mai bun film, aceste două titluri se pot regăsi pe lista celor maxim zece nominalizaţi la cea mai râvnită categorie. De fapt, se vor regăsi cu siguranţă. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Black Mass şi Steve Jobs, şi ele filme biografice respectate şi lăudate de critică, dar cărora ar putea să le fie destinate numai nominalizări la categoria Cel mai bun actor, Cel mai bun scenariu sau categoriile tehnice.

Producătorii filmelor considerate fără şanse au folosit din plin perioada Sărbătorilor, "perioada sacră", pentru a-şi promova producţiile în cursa pentru Oscar. Paramount a promovat The Big Short, film cu interesanta etichetă "comedie financiară", care se va lansa pe marile noastre ecrane pe 29 ianuarie. O poveste despre cei care au prevăzut criza economică din 2007 şi 2008, avertismentele lor fiind ignorate cu încăpăţânare de comunicatea financiară, îi are în distribuţie pe Christian Bale într-un nou rol atipic, Brad Pitt şi Steve Carell.

Iată detalii despre toate premierele lunii ianuarie, dar şi despre zece seriale interesante care se lansează luna aceasta.

Un alt film care a beneficiat de atenţie este Creed, întâmpinat foarte bine de critică şi lăudat pentru modul cum actualizează în 2015 o franciză veche de aproape patru decenii. Să calce premiera din 1 ianuarie (în România) pe urmele lui Rocky, laureat cu Oscarul pentru Cel mai bun film în 1977? Poate că nu, dar o nominalizare la aceeaşi categorie este cât se poate posibilă.

Şi Mad Max: Fury Road, recent anunţat ca filmul cu cele mai bune cronici din 2015 (iată filmele cu cele mai bune cronici de anul trecut, în funcţie de gen) a avut parte de o creştere a promovării din partea studiourilor Warner. Un alt blockbuster care ar putea impresiona pe 14 ianuarie este Star Wars: Trezirea Forţei, o fenomenală poveste de succes ce ar putea face mici fărâme detractorii filmului considerat doar un omagiu trilogiei originale sau, conform The Economist, o reclamă de 136 de minute la jucării şi alte tipuri de mărfuri Disney.

"Totul s-a schimbat atât de mult, e o nebunie", a declarat pentru The Hollywood Reporter o sursă implicată în lupta campaniilor de promovare pentru Oscaruri. "Cine ar fi prevăzut? Situaţia ne obligă să cheltuim tot ce avem pe radio, evenimente, TV", a mai spus sursa THR. Rezultatele greu de prevăzut se vor vedea pe 14 ianuarie.

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2016, Mad Max: Fury Road, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Bridge of Spies, The Danish Girl, Creed, The Big Short, Black Mass, Steve Jobs

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AlineziaBumfi pe 10 ianuarie 2016 18:57
Marea batalie pentru premiul Best Picture se va da intre Spotlight, Carol si Mad Max: Fury Road.
The Danish Girl nu are sanse la o nominalizare in aceasta categorie cu 71% procente pozitive si un average rating de 6.6 pe Rotten Tomatoes; la fel si Black Mass.
Cum vad eu lista nominalizarilor: Spotlight, Carol, Room, Brooklyn, Inside Out, Mad Max: Fury Road, Star Wars: The Force Awakens; pentru ultimele 3 nominalizari ar concura The Big Short, The Revenant, Bridge of Spies, Straight Outta Compton si Creed.

AlineziaBumfi pe 10 ianuarie 2016 19:03
Am uitat sa mentionez The Martian in lista nominalizarilor sigure.
xerses pe 10 ianuarie 2016 19:06
Orice este posibil, dincolo de cei care cred ca sunt acum siguri de victorie...
camaleonii pe 10 ianuarie 2016 19:46
Cum vad eu Oscarurile de anul acesta pentru cel mai bun film: Spotlight castigator, si inca vreo 8-9 filme care se vor lupta pentru locul 2 :D .
johnnyg pe 10 ianuarie 2016 22:35
Hype, hype, hype pentru Oscaruri. Stiti nu ca nu reprezinta cele mai importante premii de pe Pamant? In fond si la urma urmei sunt premiile academiei americane de film. Aha, ati citit bine, academiei americane! Fiecare tara cu o industrie cinematografica dezvoltata are o academie care premiaza, dar nu e niciodata atata hype despre premiile Cesar sau David di Donatello.
Filmul trebuie sa iti placa tie, nu altii trebuie sa iti spuna daca merita sau nu sa il vezi, mai ales la cum fac unii recenzii la filme.
Si sa nu uitam, vorbim de aceeasi academie de film care in 1999 au decis sa dea Oscarul unui film care a ramas in istoria cinemaului ca filmul care a furat oscarul lui Saving Private Ryan, Shakespear in Love (care e un film bun, pe de-o parte, dar nu atata de bun, pe de alta parte).
Atata timp cat ofera entartaining de calitate sau sunt inspirationale, iubiti filmele, nu premiile.

SERGIULICA2005 pe 11 ianuarie 2016 01:52
Frumoasa concluzia comentariului.
spartacus pe 11 ianuarie 2016 13:10
Total de acord cu tine, johnnyg - editia din 1999, cand Oscarul a revenit ”Shakespear in Love” si nu lui ”Saving Private Ryan” (net superior la orice capitol celui anterior mentionat) o consider una dintre cele mai mari "farse" din istoria premiilor Academiei Americane. Părerea mea.
CPU pe 11 ianuarie 2016 20:19
Daca MacBeth intra in cursa ia tot, mai putin efecte speciale pe care forta si le va insusi. Probabil cea mai buna imagine va merge la MadMax iar DiCaprio va da petrecere.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells