Nuntă a la grec 2, exagerat, dar agreabil

de Ştefan Dobroiu în 30 Mar 2016
Entuziasmul actorilor compensează lipsa de inspiraţie a scenariului

My Big Fat Greek Wedding s-a lansat în 2002 şi, de-a lungul a neaşteptat de multe săptămâni, a ajuns unul dintre cele mai rentabile filme din toate timpurile, făcând mulţi scenarişti, producători şi regizori debutanţi să viseze la un succes similar (vorbim de încasări de 75 de ori mai mari decât bugetul!).

Filmul a transformat-o pe Nia Vardalos într-un star, dar aceasta nu a mai confirmat apoi. După ce Nunta s-a transformat într-un serial (ucis după şapte episoade), iată că Vardalos şi producătorul Tom Hanks încearcă resuscitarea filmului într-o franciză. Este o resuscitare forţată, dar spectatorul doritor de momente agreabile la cinema s-ar putea distra văzând-o pe inimoasa Toula înfruntând noi provocări, sub privirile la fel de insistente ale băgăcioaselor rubedenii.

Nia Vardalos a rămas la fel de simpatică, dar problemele ei s-au schimbat. Dacă în primul film Toula trebuia să-şi convingă rudele că nu va muri nimeni dacă clanul se diluează cu sânge negrec şi că americanul Ian Miller (John Corbett) este bărbatul perfect pentru ea, acum Toula şi Ian au o fiică adolescentă, dar asta nu înseamnă că maturitatea a venit şi cu aparenta eliberare a eroinei de clanul Portokalos.

În ciuda unor alegeri dubioase ale scenariului şi în ciuda faptului că Lainie Kazan o interpretează în continuare pe Maria, mama Toulei (ce mamă de clan grecesc arată ca o versiune vârstnică a lui Melanie Grifith, cu mai multe operaţii (in)estetice la activ?), Nuntă a la grec 2 reuşeşte să atingă câteva subiecte captivante şi potrivite pentru mai toate vârstele. Filmul are compasiune pentru vârstnici, despre care am putea crede că sunt anchilozaţi în familiarul unei căsnicii de 50 de ani (dar nu e chiar aşa), dar şi pentru cei foarte tineri, care poate ar vrea să se rupă complet de balastul familiei pentru a-şi face propriul nume.

Nuntă a la grec 2 este în primul rând un film pentru întreaga familie şi are suficiente momente amuzante pentru ca publicul să nu regrete banii daţi pe bilet. Este exagerat, haotic, uneori artificial, alteori plat, dar reuşeşte să strecoare printre râsete şi un mesaj sensibil despre familie (o poţi schimba?), afecţiune, încredere, compromis şi planuri de viitor.

Mai este un aspect pe care Vardalos îl tratează foarte bine în film: sentimentul de prizonieriat în sânul propriei familii, care vine din dorul extrem de locul unde s-au fixat primele rădăcini ale clanului Portokalos. Un echivalent modern al lui Anteu, gigantul ce nu putea fi învins dacă rămânea în contact cu mama sa Geea (pământul), familia Portokalos îşi află forţa în cultivarea aproape obsesivă a spiritului său grec, chiar şi după decenii de viaţă în Chicago. Este o abordare care ar putea emoţiona famiile de români separate de presiunea migrării în alte ţări pentru un trai mai bun.

Exploreaza subiecte similare:

My Big Fat Greek Wedding 2, My Big Fat Greek Wedding, Nia Vardalos, Lainie Kazan, John Corbett

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells