Nominalizări Oscar 2015: marii absenţi

de Gloria Sauciuc în 18 Ian 2015
Venerabilul Clint Eastwood, actorii şi regizoarea filmului Selma, Jake Gyllenhaal cu al său straniu personaj, animaţia The Lego Movie etc

Pe 15 ianuarie, Academia Ameicană de Film a hotărât că opt este suficient. După cinci ani în care categoria „Cel mai bun film” permitea nouă sau zece nominalizări, Oscarurile au spus „nu!” tocmai succeselor de box-office. Fără Gone Girl, fără Interstellar şi fără Guardians of the Galaxy!

Finaliştii categoriei „Cel mai bun film” cuprind patru biografii: American Sniper, The Imitation Game, Selma şi The Theory of Everything - plus filme de ficţiune precum Birdman, Boyhood, THe Grand Budapest Hotel şi Whiplash. Este vorba de o listă scurtă surprinzător de scurtă - un reminder că cei 6.000 de membri ai Academiei de Film au completat formularele de vot lăsând părerile împărţite şi îndoielile să-şi facă locul, comentează publicaţia Time.

American Sniper a câştigat nominalizări pentru „Cel mai bun film”, pentru „Cel mai bun actor” (Bradley Cooper) şi pentru „Cel mai bun scenariu adaptat” (Jason Hall), dar nu şi pentru regizorul său, venerabilul Clint Eastwood, în vârstă de 84 de ani...

Foxcatcher, o poveste sumbră din viaţa multimilionarului John DuPont (cu tulburări psihice şi arestat pentru crimă), a câştigat nominalizări pentru regizorul Bennett Cooper, pentru scenariştii Mark Frye şi Dan Futterman, ca şi pentru actorii Steve Carell (DuPont), Mark Ruffalo (David Schultz), dar nu şi pentru Cel mai bun film. Foxcatcher se lansa mondial la Cannes, în mai 2014, unde  a fost nominalizat pentru Palme d'Or. Un alt film cu o istorie la Cannes, este însuşi câştigătorul Palme d'Or-ului, Winter Sleep/Somn de iarnă, complet ignorat de membrii Academiei.

Selma, despre marşurile pentru drepturi civile organizate în Alabama sub egida lui Martin Luther King Jr., care l-au convins pe Lyndon Johnson, preşedintele american de atunci să susţină în Congres legea Voting Rights Act din 1965, a primit o nominalizare pentru Cel mai bun film. Totuşi, nominalizări nu au primit nici actorul (David Oyelowo), nici scenaristul (Paul Webb), nici regizoarea (Ava DuVernay). Jocul lui David Oyelowo în rolul lui Martin Luther King fiind trecut cu vederea a înregistrat un record negativ pentru Oscaruri - este prima ediţie din 1999 încoace în care nicio nominalizare la Oscar nu a mers la vreun actor sau actriţă de culoare.

La fel de trecuţi cu vederea au fost şi Jake Gyllenhaal pentru rolul din Nightcrawler, sau Jessica Chastain din A Most Violent Year, în timp ce Laura Dern a fost nominalizată în mod surprinzător pentru rolul din Wild, comentează Entertainment Weekly. Jennifer Anniston a avut o dimineaţă de 15 ianuarie sub aşteptări, fără vreo nominalizare pentru interpretarea din Cake. Rolul ei plin de dramatism, cel al unei femei bolnave cronic, a fost surprinzător, în cadrul dramei semnate Daniel Barnz, ce i-a adus atât numeroase elogii din partea criticii, cât şi nominalizări la Globurile de Aur şi la premiile Screen Actors Guild.

Jake Gyllenhaal a făcut unul dintre cele mai stranii personaje de anul acesta. Era de aşteptat însă ca un film independent cu un subiect atât de lugubru, a cărui premieră a avut loc de Halloween, să atragă votanţii, sunt de părere jurnliştii de la Vanityfair.com.

Life Itself, biografia lui Roger Ebert constituind portretul suprem al iubirii pentru filme, a fost lăsat deoparte în categoria Film Documentar. Şi, surprinzător, The Lego Movie, o producţie despre care orice critic, dacă nu orice copil ar fi în stare să spună că a fost cea mai bună animaţie a anului, a fost respinsă de pe lista celor cinci nominalizaţi ai categoriei.

Academia de Film a ales (din nou) numai câteva figuri feminine pentru nominalizări, iar opţiunile lor limitate sugerează că de anul trecut încoace, ponderea genului feminin în rândul nominalizărilor nu a înregistrat niciun progres (anul trecut actriţa Cate Blanchett, aflată la discursul de mulţumire pentru decernarea Oscarului, îi critica pe cei din industria cinematografică, aflaţi încă în faza în care cred că filmele care au protagonist feminin sunt filme de nişă - ceea ce, în realitate, nu sunt. Publicul vrea să le vadă şi, în esenţă, filmele astea fac bani.

În cele 11 luni de la acest discurs, supărarea lui Blanchett a fost în mare măsură răzbunată, comentează publicaţia Time: The Hunger Games: Mockingjay - Partea 1, Maleficent, Gone Girl, Frozen, Lucy şi Fault in Our Stars, toate cu protagoniste feminine, au fost în topul 25 al filmelor din 2014, judecând după încasări. Totuşi, trebuie spus că filmele mai prestigioase (chiar dacă de succes moderat la box-office), cele care ar fi putut aduce nominalizări la categoria cea mai bună actriţă, au fost dominate de figuri masculine: numai unul singur dintre producţiile nominalizate la „Cel mai bun film” a avut, în paralel, şi o nominalizare la „Cea mai bună actriţă” (Felicity Jones pentru The Theory of Everything), în timp ce patru dintre acele filme au câştigat, la rândul lor, nominalizări pentru premiul „Cel mai bun actor”. Această stare de fapte lasă puţine opţiuni pentru actriţele care aşteaptă un premiu Oscar.

Reese Witherspoon, nedorind să se lovească de refuzul studiourilor de a produce filme cu protagonist feminin, şi-a creat propria companie, Pacific Standard, şi a achiziţionat, scrie publicaţia Time, în scurt timp drepturile de ecranizare pentru lucrările a două dintre cele mai de succes scriitoare din ultima vreme, Gone Girl şi Wild: iar premiile nu au întârziat, ea însăşi primind, alături de Rosamund Pike, nominalizări la Oscar 2015 pentru două roluri feminine complexe şi captivante (deşi nu pozitive).

Între timp, alte actriţe au trebuit să se lanseze prin filme cu un buget mult mai modest: filmul belgian Two Days, One Night a surprins cea mai mare parte a publicului aducându-i lui Marion Cotillard o nominalizare pentru cea mai bună actriţă, în pofida unei difuzări la scară foarte redusă a filmului, în Statele Unite, la sfârşitul lui decembrie. Still Alice, un alt film, produs independent, a ajuns la Festivalul de la Toronto fără publicitate şi fără să aibă vreun distribuitor. Deşi Julianne Moore este considerată o câştigătoare sigură, filmul era un pariu nesigur până ce a fost preluat de Sony după proiecţia din cadrul Festivalului.

Pe de altă parte, Gillian Flynn, autoarea romanului Gone Girl, a cărui scenariu adaptat a fost cu atât mai impresionant cu cât a fost prima ei tentativă de a scrie în această manieră, nu trebuia să lipsească dintre nominalizaţi. Pentru cine a citit romanul, se poate vedea cum mare parte din efectul asupra cititorului vine din ritmul naraţiunii şi din structura unică a povestirii, scriu cei de la Entertainment Weekly. Este admirabil cum Gillian Flynn a reuşit să transmită ambele aspecte în adaptarea lui David Fincher pentru marele ecran, menţinând în povestire acelaşi suspans ca şi în carte. Rămâne de văzut dacă Flynn va reuşi acelaşi lucru şi în sequel-ul pe care îl pregăteşte...

Cine credeţi că a fost marele nedreptăţit al acestei ediţii a nominalizărilor la Oscar?

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2015, Gone Girl, Interstellar, Guardians of the Galaxy, Clint Eastwood, Foxcatcher, Kis uykusu, Selma, David Oyelowo, Ava DuVernay, Jake Gyllenhaal, Life Itself, Gillian Flynn, The Lego Movie

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
dido pe 18 ianuarie 2015 18:43
Jake Gyllenhaal chiar ar fi meritat sa fie nominalizat,rolul sau din Nightcrawler m-a impresionat,parerea mea ca a intruchipat perfect un dezaxat pozand intr-un om normal...
dorin_zeldea pe 18 ianuarie 2015 19:25
Categoric Gone Girl trebuia sa se afle printre nominalizati
Irinel28 pe 18 ianuarie 2015 21:15
Lipseste valoroasa Hilary Swank din filmul ''You're not you'' incredibil
Pantaleon pe 18 ianuarie 2015 21:44
M-ai facut curios, sincer. Mai ales ca Hilary Swank e una din actritele mele preferate. O sa caut si eu filmul. Oooops, am vrut sa spun ca o sa merg la cinema sa-l vad. Pardon:)
Costirik pe 18 ianuarie 2015 21:16
Daca multe sunt discutabile( sau nu), neincluderea lui The Lego Movie pe lista nominalizatilor la cea mai buna animatie e prostie sau pura rautate , in orice caz nu o inteleg....
VIBERS pe 18 ianuarie 2015 21:40
Nu inteleg cum nu a fost nominalizat si Interstelar, avand in vedere ca Gravity a luat chiar 7 premii oscar si hai sa fim seriosi daca si Gravity se compara cu Interstelar.Cine sa inteleaga cum se dau premiile astea.
Bayard pe 19 ianuarie 2015 13:14
Mda, dar Gravity a luat multe premii tehnice, vizual a fost peste Interstellar indiscutabil. Atatea scene in imponderabiitate, nici nu stiu cum le-au filmat... si tocmai ca succesul Gravity a daunat lui Interstellar. Oricum, a fost prea controversat ca sa fie nominalizat la Oscar... multora nu le-a placut.
Pantaleon pe 18 ianuarie 2015 21:41
Va mai aduceti aminte cum lua George Clooney in 2005 premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, nu ? Pentru ce ? Pentru un rol mic, de rahat in Syriana. Doamne, si cate exemple negative sunt. Maximul absurdului si al tampeniei ar fi ca anul acesta sa ia Oscarul pentru cel mai bun film Boyhood. Ar fi cea mai mare gogoasa puturoasa de la The Artist incoace. Sa ne ajute Dumnezeu !
JohnnyAddams pe 18 ianuarie 2015 22:31
Daca nu ti-au placut tie Boyhood si The Artist, asta nu inseamna ca au fost filme proaste si care nu merita premiile respective. Ambele merita mai mult decat Shakespeare in Love sau Crash.
Bayard pe 19 ianuarie 2015 13:15
Da, categoria cel mai bun actor a progresat extraordinar in ultimii ani.... sunt oameni care au ratat nominalizari in perioada asta care ar fi luat Oscarul acum 20 de ani fluierand.
JohnnyAddams pe 18 ianuarie 2015 22:25
Gone Girl prin Gillian Flynn la scenariu adaptat. Am citit scenariul si este la fel de bine scris ca romanul, e de neinteles lipsa nominalizarii. Force Majeure la film strain, Gyllenhaal pentru Nightcrawler si Lana Del Rey pentru piesa "Big Eyes".
JohnnyAddams pe 18 ianuarie 2015 22:30
Boyhood va lua 100% Oscarul si sper sa se intample acest lucru, e o capodopera banala, nu una care sa contina twist-uri, momente ale subiectului scrise mecanic, efecte speciale, scene de nuditate si sex excesive, ci este un film care expune povestea vietii intr-un mod realist pe o perioada de 12 si prezinta dezvoltarea umana in aceasta perioada, ceva ce nu s-a mai realizat pana acum. Linklater e fara doar si poate unul dintre cei mai buni creatori, a dovedit asta cu trilogia Before si isi continua evolutia.
bloodhound pe 18 ianuarie 2015 23:40
Jennifer Aniston - "Cake"
victor_neo75 pe 19 ianuarie 2015 00:23
Pana la urma The Lego Movie nu a fost nominalizat la categoria animatie deoarece s-a considerat ca iluzia de stop motion e realizata prin efecte speciale (CGI) si nu animatie. Oricum pt mine tot How to Train Your Dragon 2 este cea mai buna animatie din 2014 si sper sa si castige luna viitoare.

Surprinzatoare mai sunt lipsa lui Gone Girl la categoria cel mai bun film si as zice si Foxcatcher. La categoria actor in rol principal lipsesc Jake Gylenhaal in Nightcrawler sau David Oyelowo in Selma in locul lui Benedict Cumberbatch (The Imitation Game) si Steve Carell (Foxcatcher). De mentionat este lipsa documentarului Life Itself despre viata si pasiunea pt filme a probabil celui mai cunoscut critic de filme din toate timpurile, regretatul Roger Ebert.

Iata topul meu cu cele mai bune 6 filme (provizoriu) pana reusesc sa vad Interstellar si probabil Leviathan (castigatorul Globului de Aur pt cel mai bun film strain):
1) Boyhood,
2) Birdman,
3) Whiplash,
4) Selma,
5) Guardians of the Galaxy,
6) How to Train Your Dragon 2.

Bayard pe 19 ianuarie 2015 13:17
Te inseli, Lego Movie era perfect eligibil, pur si simplu nu le-a placut. In plus... nu vad exact care e diferenta intre CGI si animatie :) Computer-generated imagery, exact asta e animatia in ziua de azi :).... cu exceptia stop-motion-ului Boxtrolls evident.
JohnnyAddams pe 20 ianuarie 2015 21:31
Coraline (2009) a fost filmat in stop motion, practic live action si a fost nominalizat. Big Hero 6 e CGI si e nominalizat. La fel au fost si Brave si Despicable Me.
alin9314 pe 19 ianuarie 2015 00:40
Gone Girl la cel mai bun film.Guardian of the galaxi la imagini
danny987 pe 19 ianuarie 2015 01:30
Daca Interstellar a fost prea SF pentru ei macar Gone Girl sa fi fost nominalizat...niste tristi.
cosmin742000 pe 19 ianuarie 2015 12:03
Interstellar si Guardian of the galaxy chiar sunt niste filme ? Intreb pentru ca nu le-am vazut, bine nici nu am de gand sa imi pierd timpul cu asa ceva.
danny987 pe 19 ianuarie 2015 13:42
Daca te vrei un cinefil,nu trebuie sa ratezi Interstellar la cinema.Si sunt sigur ca si Gardienii te ar anima.
VIBERS pe 28 ianuarie 2015 23:35
Ia spune-ne bai PLESCARE ce inseamna sa fii cinefil.Cosmine mai du-te dracu si mai lasa-me, mai du-te bai tata si fa o LABA.
ariadna_mihaela pe 19 ianuarie 2015 14:27
Jake Gyllenhaal ar fi meritat sa fie nominalizat. Pacat ca nu a fost.
VasyL pe 20 ianuarie 2015 19:51
Mare pacat de Gone Girl, Interstellar, Unbroken, puteau fi nominalizte cu succes la, cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal...Dar ce sa-i faci daca desteptii aia de critici sunt niste babalaci adormiti, personal eu cred ca trebuie schimbati criticii! :D
sihona pe 28 ianuarie 2015 17:37
Winter Sleep la categoria film strain, fara discutie!
XShadowX pe 4 februarie 2015 09:22
Gone Girl categoric a fost neindreptatit plus Interstellar plus actorul Jake Gyllenhaal care ar fi meritat macar nominalizat , nu neaparat sa castige insa se vede ca acest actor a castigat experienta in ultimii ani si joaca din ce in ce mai bine rolurile sale ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells