Noe, impresionant

de Ştefan Dobroiu în 27 Mar 2014
Russell Crowe uimeşte în rolul principal

Nu ştim dacă Darren Aronofsky va câştiga pariul cu publicul în ceea ce priveşte Noah, dar amatorii de cinema nu ar face deloc rău să îi dea dramei biblice o şansă. Cinemagia a văzut Noah aseară şi a fost impresionată de intensitatea poveştii, de profunzimea direcţiilor explorate de regizor şi de interpretarea lui Russell Crowe, pe care de acum îl considerăm un candidat de seamă la Oscarurile de la anul.

Am intrat cu aşteptări mici în sala de cinema, în primul rând din cauza faptului că povestea lui Noe este atât de bine cunoscută şi ne puteam imagina ce ar fi putut aduce nou Darren Aronofsky în reinventarea pentru marele ecran a profetului. Dar scenariul scris de Aronofsky împreună cu Ari Handel, colaboratorul său de la The Fountain, umple spaţiile goale lăsate de textul biblic în biografia lui Noe şi îl reinventează pe acesta într-un personaj convingător, puternic şi captivant, gata de orice pentru a readuce Creaţia la stadiul pur de dinaintea înrăirii oamenilor.

Ce ar putea surprinde la Noe este agresivitatea mesajului ecologic. Oamenii sunt văzuţi ca o plagă, iar decizia Creatorului nevăzut, aceea de a distruge nociva moştenire umană prin eradicarea întregii rase ar putea ridica multora semne de întrebare. Este o nouă perspectivă interesantă din partea lui Aronofsky, care include în scenariul său, prin intermediul antagonistului Tubcal-cain (Ray Winstone), replici ce subliniază că omul nu ar trebui să exploateze, de parcă i s-ar cuveni, tot ce oferă natura.

Nu asta face şi Noe, care s-a ţinut întotdeauna departe de aşezările umane mereu în goană după resurse, trăind o viaţă de nomad împreună cu soţia Naameh (Jennifer Connelly) şi fiii Shem (Douglas Booth, de văzut anul acesta şi în Jupiter Ascending), Ham (Logan Lerman) şi Iafet (Leo McHugh Carroll). Încă de la primele cadre devine evidentă grija lui Noe pentru natură: când unul dintre fii rupe o floare pentru că este "drăguţă", Noe îi explică blând că rostul florii e să trăiască, să facă seminţe şi să se înmulţească. O filozofie de viaţă ce-l recomandă pe Noe drept mesager al unui Dumnezeu invizibil, criptic în mesajele sale şi mai ales neiertător.

Interesant la filmul lui Aronofsky este faptul că satisface şi aşteptările amatorilor de efecte speciale (atenţie, giganţi şi îngeri la orizont!), dar şi pe cei preocupaţi de mai profunda dezvoltare a personajelor. Unele secvenţe au grandoarea spectaculoaselor înfruntări din filme fantasy precum cele din seria Stăpânul inelelor, în timp ce altele, prin nimic mai puţin interesante, au simplitatea dramelor independente în câteva personaje. Regizorul face un slalom abil între anvergură şi minimalism, sărind de la anihilarea tuturor vieţuitoarelor de pe Terra la drama de familie petrecută în întunecoasele unghere ale giganticei arce făcute din lemn de salcâm...

Russell Crowe face toţi banii în rolul blândului, dar severului Noe, care acceptă imensa povară a sarcinii date de Dumnezeu. Un erou fără voie, Noe devine punctul central al unei bătălii a binelui cu răul, o bătălie cu o evoluţie în stare să-i uimească până şi pe cei familiarizaţi cu versetele Facerii ce descriu acest crunt episod al Bibliei. Noe este o poveste despre sacrificiu, despre îmbrăţişarea unor alegeri imposibile şi despre ispăşire. Iar Noe, aşa cum l-a gândit Aronofsky şi cum l-a interpretat Crowe, se ridică la înălţimea statutului profetului, aşa cum este el promovat de Biblie, acela de perpetuator al vieţii pe Terra.

Atenţie, Noe este genul de film uşor de iubit, dar la fel de uşor de urât, şi aşteptăm ca părerile să fie foarte împărţite în ceea ce priveşte mega-producţia lui Darren Aronofsky. Îţi spunem doar că filmul merită o vizionare şi o meditaţie personală asupra mesajului său.

Exploreaza subiecte similare:

Darren Aronofsky, Russell Crowe, Ray Winstone, Jennifer Connelly, Douglas Booth, Logan Lerman, Noah, The Fountain

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 27 martie 2014 19:22
eu abia astept sa il vad.......sper sa imi placa dar ramane sa ma conving singur.......
existentus pe 28 martie 2014 11:13
Da. Toate bune si frumoase... Numai ca Ham era negru.
cosmin742000 pe 28 martie 2014 15:47
Am auzit ca nu e nimic de capul filmului asta. Nici nu ma mir.
aavramescu23 pe 28 martie 2014 17:59
Filmul e bun. E un film de arta. Russel Crowe joaca impecabil. Dar am inteles de ce crestiinii si catolicii sunt impotriva filmului. Filmul nu prea respecta ce e scris in biblie. Strajerii sunt superb facuti. Numai ca pe Noe l-a facut maniac sa duca porunca Domnului la indeplinire. Si e in stare sa faca orice pentru asta. In bilie nu scria de niciun complot al fiilor impotriva acestuia. Eu stiam din biblie ca fiecare copil avea familia lui. Dar a fost citita demult. Deci cei care nu au citit bilia filmul va fi superb. Bineinteles toata lumea stie povestea, dar nu in detaliu. Mie mi-a placut. E un film de colectie. Abia astept sa se lanseze pe BD3D. Probabil va fi un canditat la Oscar la anul. Dar mai e pana atunci.
Skynet.Zbenga pe 31 martie 2014 01:39
Sunt foarte de acord cu ce ai scris. Intr-adevar, pentru cei care nu au citit biblia filmul va fi excelent. Ar trebui sa fie si pentru cei care au citit-o, daca sunt un pic mai deschisi
Scarlett14 pe 4 aprilie 2014 23:09
Orice film, bun sau rau, este o creatie, o piesa de arta. Iar arta este libera, nu trebuie sa respecte vreun canon. Da, povestea porneste de la un mit biblic, dar ramane la latitudinea celor care fac un film cum vor explora acel mit. Nu inteleg de unde absurditatea asta a oamenilor care tin mortis ca unele fapte sa fie reproduse cu acuratete. Nu, nu despre asta e arta, e vorba despre creatie si imaginatie. Nu mai mergeti la filme, daca sunteti atat de ingusti. Si Biblia este, in linii mari, si o carte de istorie. Si o carte de fictiune, daca ma intrebati. Dar pot sa inteleg si sa respect faptul ca unii chiar cred in asta. Ce nu pot sa inteleg e incapacitatea de a face diferenta intre arta si religie.
whites88 pe 7 aprilie 2014 22:48
Nu cred că Aronofsky s-a gândit vreodată să respecte cele scrise în Facere. Este totuși un film hollywoodian....dacă s-ar fi respecatat trama din Biblie ar fi fost prea plictisitor și nu ar mai fi făcut încasările necesare. Nu mi-a plăcut deloc aspectul Străjerilor...până la urmă sunt îngeri căzuți nu monștri Pokemon. Mă așteptam la mai mult de la un regizor ca Aronofsky, The Fountain fiinf printre cele mai reușite filme pe care le-am văzut. Acestui film merită totuși acordată o șansă!
xerses pe 8 aprilie 2014 23:24
Eu abia astept sa-l vad.
leualexandru pe 10 aprilie 2014 12:31
foarte frumos filmul !
alex_il_fenomeno pe 28 mai 2014 19:50
A fost bunicel, desi se putea si mult mai bine, la ce reclama i-a facut.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells