Neo și Trinity, împreună în prima imagine cu cei doi de la filmările Matrix 4

de Gloria Sauciuc în 20 Feb 2020
Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss se reunesc pentru cel de-al patrulea film al seriei cyber-futuriste

Keanu Reeves, cu barbă și plete, și Carrie-Anne Moss, în geacă de piele, se află pe o motocicletă în prima imagine cu cei doi de pe platourile filmului Matrix 4. Producția este în toi, pe străzile din San Francisco. Jada Pinkett-Smith revine în acest film, iar noii membri ai distribuției sunt Jonathan Groff (Mindhunter), Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman), Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother), Jessica Henwick (Iron Fist) și Toby Onwumere (Sense 8).

Starul de 55 de ani a citit deja scenariul noului film Matrix și, fără să divulge ce conține acesta, s-a arătat extrem de încântat de ceea ce îl așteaptă pe Neo în continuare. Reeves a numit scenariul, într-un dialog cu publicația Entertainment Weekly, „foarte ambițios”. „Așa cum trebuie să fie!”, a mai adăugat el.

The Matrix 4 se va lansa în America pe 21 mai 2021 – în aceeaşi zi cu John Wick 4

Lana Wachowski se va ocupa de regia noii pelicule. Scenariul l-a scris împreună cu Aleksandar Hemon (The Lazarus Project) și cu David Mitchell (Cloud Atlas).

Alături de imaginea cu cei doi, în mediul online au mai ajuns câteva imagini luate de paparazzi, cel mai spectaculos fiind un clip cu doi dintre actori (sau poate cascadori - dar unul poartă haina neagra lungă pe care o avea Neo în filmele anterioare), „zburând” între doi zgârie nori.

Urmăriți de la momentul 00:30

Trilogia Matrix a marcat istoria SF-ului într-o manieră profundă. Dincolo de universul science-fiction creat, efectul „bullet-time”, în care vedeam cum se comprimă aerul la trecerea unui glonț, ori tehnica „morphing” prin care vedeam cum personajele se lăsau extrem de mult pe spate în timpul scenelor de luptă, au făcut istorie.

Produs hibrid, la graniţa dintre cinema, bandă desenată şi joc video, seria The Matrix a devenit şi etalonul în materie de thrillere cyber-futuriste. A generat, asemenea seriei Star Wars, o mitologie proprie. A însemnat o revoluţie vizuală, cu o estetică unică, surprinzătoare și la 20 de ani de la data lansării. Neo, protagonistul, sfida timpul, gravitația, esenţa însăşi a realităţii, iar ecranul a fost umplut de cele mai remarcabile secvenţe de luptă văzute vreodată.

Conținutul ideatic

Trilogia Matrix oferă o perspectivă distopică despre ce ar putea să fie o lume în care oamenii ajung să fie controlați de roboți. Metarealitatea e în acest film cea care conține adevărul, pe când realitatea curentă a personajelor din film este o minciună.

Așadar, premisa de la care pleacă „The Wachowskis” în seria Matrix: Dacă realitatea virtuală nu ar fi doar o plăcută evadare, ci un instrument eficient prin care oamenii ar fi sechestraţi într-o lume virtuală? Asta este dilema pe care o are în faţă specialistul în computere Thomas Anderson, alias Neo (Keanu Reeves).

Povestea

Este anul 1999, iar Anderson lucrează în faţa unui calculator într-un banal birou cu separeu, ocupându-se în paralel şi cu ceva activităţi de hacker. Prin ele, îl va cunoaşte pe Morpheus (Laurence Fishburne), care are unele ştiri noi pentru Anderson - anume că nimic din ceea ce se petrece în jurul lui nu este real, anul nu este 1999 ci mai degrabă 2199 şi se pare că el, Thomas, ca şi alţi oameni din jur, sunt victime ale lui Matrix - „matricea”, un amplu sistem de inteligenţă artificială care a reuşit să paraziteze minţile oamenilor creând iluzia unei lumi reale, dar exploatându-le inteligenţa şi corpurile pentru energie, pentru ca mai apoi să se debaraseze de ei. Morpheus, totuşi, crede că lucrurile s-ar putea schimba odată ce va interveni Neo, „alesul”, cel care poate schimba „matricea”, readucându-le oamenilor libertatea.

Nimeni nu a înțeles inițial premisa filmului The Matrix

Lana Wachowski relata într-un interviu citat de Looper.com că producătorii au fost într-atât de surprinşi de premisa filmului Matrix, încât nimeni nu a înţeles de ce eroii nu au spulberat Matrix-ul „ca pe Steaua Morţii” din seria Star Wars.

Impactul trilogiei Matrix

Popularitatea lui The Matrix a deschis apetitul publicului american şi mondial pentru filmele asiatice. Analiștii consideră că The Matrix este responsabil pentru succesul din anul 2000 al lui Crouching Tiger, Hidden Dragon/Tigru şi dragon (regia Ang Lee).

Pe de altă parte, proiecte cu bugete mari precum X-Men, Charlie's Angels, Daredevil şi Equilibrium au fost influenţate direct de trilogia Matrix. Regizorul rus Timur Bekmambetov a folosit tehnica „Bullet Time” în debutul său american, Wanted, cu James McAvoy şi Angelina Jolie. Analiştii mai consideră că succesul seriei Matrix a lansat obsesia hollywoodiană pentru trilogii.

Exploreaza subiecte similare:

Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Jonathan Groff, Yahya Abdul-Mateen II, Neil Patrick Harris, Jessica Henwick, Toby Onwumere, The Matrix, David Mitchell

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 20 februarie 2020 11:34
Deci și de data asta vom asista la o ”reînviere”?!?... În următoarele filme ”Avatar” vor proceda la fel cu Stephen Lang, alias Miles Quaritch, acum Trinity etc. Categoric, Hollywood-ul duce lipsă mare de idei originale, bleeeah!...
bloodthirst pe 20 februarie 2020 12:04
L-as prefera fara barba ca si in celelalte ''Avatare'' ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells