Men in Black: International. Arsenalul Bărbaţilor în negru

de Cinemagia în 15 Iun 2019
Costumele negre au fost reinventate pentru lupta cu extratereştrii din noul film

Dezvoltând ideea că unele fiinţe extraterestre trăiesc printre noi, filmulMIB: International - cu premiera în România pe 21 iunie - ne prezintă noi agenţi, arme, extratereştri şi locaţii, aducând pe ecran pe unii dintre cei mai talentaţi şi apreciaţi actori ai momentului, Chris Hemsworth şi Tessa Thompson, care sunt eroii titulari – agenţii H şi M.

Un element cheie al iconografiei din Men in Black îl constituie costumele negre. Parkes explică originea lor astfel: „Agenţii MIB se află într-o postură complicată: ei trebuie să facă fapte eroice, dar acestea trebuie să rămână secrete pentru public. Anonimatul este esenţial, iar el porneşte de la nesăratele costume negre. Ele trebuie să-i facă pe agenţi oarecum invizibili. Ceea ce este fascinant la costumul negru este faptul că poate fi trecut cu vederea imediat, dar în acelaşi timp el este purtat şi de o vedetă de cinema, aşa că trebuie să arate bine. Actorii trebuie să se simtă puternici când îl poartă”.

Designerul de costume, Penny Rose, care a lucrat cu Paul Smith, unul dintre cei mai buni designeri ai Angliei, a creat un look extraordinar pentru aceste costume. „Când te gândeşti la Men in Black, te gândeşti doar că va fi vorba despre nişte costume negre. Dar Penny Rose nu s-a oprit aici”, susţine Parkes. „Ea şi Paul Smith au creat un costum în stil englezesc, pentru că primul film avea costume care aparţineau unei anumite epoci şi unei anumite zone geografice: New York. Noi am reinventat costumul”.

Actorii au fost entuziasmaţi să poarte acest costum. „Costumele sunt realmente puternice şi conferă stabilitate şi forţă,” explică Tessa Thompson. „Totuşi ele sunt elegante – şi potrivite şi pentru o femeie puternică. Te fac să simţi că aparţii acelei lumi”.

Hemsworth spune că el a apreciat faptul că „fiecare dintre costume are câte ceva special – un detaliu personal. Al meu are o căptuşeală aparte”. Lui Hemsworth i-au mai plăcut şi şosetele, care nu respectau ţinuta obligatorie, dar erau create de Smith. „Iar când îţi mai pui şi ochelarii, ţinuta e completă”.

Costume negre reinventate pentru lupta cu extratereştrii

Rose i-a adăugat agentului High T, jucat de Liam Neeson un detaliu special: vesta. „El este şeful MIB Londra, aşa încât High T trebuie să aibă ceva ce nu mai are nimeni”, subliniază ea. „Toate costumele sunt făcute dintr-o stofă neşifonabilă, făcută după tehnologia stretch, foarte potrivită pentru călătorii”.

„Oricine arată super într-un costum creat de Paul Smith”, continuă Rose – iar Rafe Spall nu poate fi decât de acord. Dar costumele i se potrivesc lui Spall nu numai ca stil ci şi pentru că el este legat sentimental de ele. „Realizările lui Paul au un loc special în inima mea pentru că în copilărie tata ne cumpăra întotdeauna de Crăciun haine create de Paul”, povesteşte el.

Rose a creat şi alte versiuni de costume pentru ceilalţi angajaţi ai MIB Londra. „Ei poartă costume negre reinventate pentru lupta cu extratereştrii,” explică ea. „De exemplu, jachetele lor sunt făcute din mănuşi, iar costumele din centuri de siguranţă”.

Ţinuta eroică purtată de protagonişti îi pune în contrast cu costumaţiile purtate de asasinii extratereştri. Rose explică: „Gemenii sunt absolut încântători şi imposibil de controlat fiindcă au o energie debordantă. Pentru costumele lor, noi am încercat să le dăm un aspect de extratereştri veniţi de curând pe Pământ / oameni fără adăpost/oameni de pe stradă.”

Echipamentele profesiei

Datorită elementelor de science fiction ale filmului, nu e nicio surpriză faptul că echipa a apelat la echipamente high-tech. Deşi au folosit şi uneltele şi echipamentele din episoadele anterioare, realizatorii au optat şi pentru soluţii mai îndrăzneţe.

Unul dintre instrumentele consacrate ale MIB era Neuralyzer-ul sub formă de stilou, care prin impulsuri electronice transmise creierului martorilor le inducea o stare hipnotică, care le ştergea memoria sau le implanta alte amintiri. Aceasta ajuta agenţia să menţină secretă problema extratereştrilor veniţi pe planeta noastră.

Neuralyzer-ul este pentru oamenii în negru ceea ce era lightsaber pentru cei din Star Wars, concluzionează Parkes...

Sub supravegherea lui Wood şi a creatorului de proteze Pierre Bohanna, care a lucrat şi la multe episoade din Star Wars, Harry Potter şi alte filme din seria James Bond, echipa a preluat şi modernizat Neuralyzer-ul. „Este un obiect foarte cunoscut, aşa că nu l-am schimbat prea mult,” explică Bohanna. „I-am adăugat doar mai multă animaţie la mecanism, i-am îmbunătăţit sistemul de deschidere, dar designul general a rămas acelaşi fiindcă a fost îndrăgit din primul film când a fost folosit”.

 Vehiculele cheie ale filmului

Wood a fost şi autorul design-ului pentru unele dintre vehiculele cheie ale filmului. În timp ce Will Smith şi Tommy Lee Jones conduceau un Ford LTD Crown Victoria, Chris Hemsworth şi Tessa Thompson au fost dotaţi cu un Jaguar SJ6, respectiv un Lexus RC F. Jaguarul nu e nici mai mult nici mai puţin decât un arsenal pe roţi, ascunzând în caroseria sa tot felul de arme high-tech. Dacă întinzi mâna spre mânerul uşii poţi să înşfaci un pistol. Deschizi buşonul de benzină şi dai de o armă mai mare. Ascuns între geamuri se află un rastel pentru mai multe arme de mână. Din portbagaj agenţii pot scoate un Gatling gun, cu o magazine imensă de cartuşe. Iar ţeava de eşapament nu e altceva decât o rampă de lansare pentru o rachetă.

Iar alt vehicul care se poate înălţa până la cer este acea motocicletă zburătoare. „Aceasta a fost extrem de simpatică,” spune Wood. „Pentru secvenţa din Marrakech, am vrut un vehicul cât mai ciudat cu putinţă. I-am adăugat o ţeavă uriaşă de eşapament, pe unde ieşeau flăcări din turbină. Însă motocicleta trebuia să fie agilă pentru a se strecura pe străzile înguste ale oraşului. Am creat circa 30 de proiecte, am ales unul şi apoi am construit 4 motociclete identice”.

Filmul actual conţine şi armament de generaţia a şaptea, cum ar fi Dez-Atomizorul

Gadgeturile, armele, creaturile şi costumele fac parte din detaliile atât de îndrăgite ale arsenalului pe care îl folosesc oamenii în negru. Dar îndărătul lor, veţi descoperi lucruri şi mai impresionante. Walter Parkes afirmă: „Men in Black: International vă va conduce într-o lume palpitantă şi misterioasă, unde nu puteţi descoperi secretele decât dacă vă uitaţi cu mare atenţie. Sperăm că în afară de faptul că vă veţi distra, veţi ieşi de la film cu senzaţia că priviţi cu alţi ochi lumea care vă înconjoară”.

Exploreaza subiecte similare:

Men in Black: International, Liam Neeson, Tessa Thompson, Penny Rose, Paul Smith, Rafe Spall

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells