Megalopolis, „cel mai ambițios film al lui Francis Ford Coppola, de la Apocalypse Now încoace”

de Gloria Sauciuc în 4 Apr 2024
„Simt că se scrie istoria și că sunt martor la asta. Megalopolis este o capodoperă”, a spus unul dintre cei care au văzut deja filmul, într-o proiecție restrânsă

Megalopolis, cel mai nou film al lui Francis Ford Coppola, este proiectat în aceste momente în circuit restrâns, pentru reprezentanți de studiouri, distribuitori și organizatori de festivaluri. Realizat cu 120 de milioane de dolari și finanțat în totalitate de Coppola prin vânzarea uneia dintre podgoriile sale, filmul încorporează noi tehnici vizuale - unele care, speră realizatorii, vor fi văzute pe cele mai mari ecrane posibile. Pentru ca acest lucru să se întâmple, va avea nevoie de un contract major cu cinematografele, iar realizatorii sunt acum în discuții cu distribuitori și studiouri importante, scrie IndieWire. De asemenea, speranțe sunt ca filmul să fie văzut în luna mai la Cannes Film Festival. În fond, atât The Conversation, cât și Apocalypse Now au câștigat Palme D'Or. Despre filmele așteptate anul acesta la Cannes Film Festival, puteți citi aici.

După o proiecție în format IMAX din data de 28 martie, la un cinematograf al celui mai mare operator american, AMC, din „Universal Studios City Walk” - epicentrul industriei de divertisment din Los Angeles, reacțiile invitaților au fost entuziaste. După cum relatează publicația Deadline, la prima proiecție a Megalopolis au participat șefii tuturor operatorilor importanți de la Hollywood, printre care Tom Rothman (Președinte al consiliului de administrație la Sony Pictures Entertainment), Ted Sarandos (CEO la Netflix), Pam Abdy (CEO al Warner Bros. Motion Picture Group), Mary Parent (care a produs, printre altele, Dune, The Revenant și Godzilla) etc. Regizori și vedete importante au fost, de asemenea, prezenți.

Megalopolis este povestea distrugerii unei civilizații utopice și a conflictului ce urmează între Cesar (Adam Driver), un arhitect idealist care vrea să reconstruiască societatea cu resurse complet regenerabile, și primarul orașului (Giancarlo Esposito), care nu-i împărtășește viziunea.

„Simt că se scrie istoria și că sunt martor la asta. Megalopolis este o capodoperă strălucitoare și vizionară”, a declarat pentru IndieWire regizorul Gregory Nava, nominalizat la Oscar pentru Selena și El Norte. „Am fost atât de copleșit încât nu am putut face nimic pentru restul zilei decât să mă gândesc la Megalopolis și să simt mesajul său puternic și înălțător. Francis a dus cinematografia la un cu totul alt nivel - întreaga experiență a fost profund emoționantă. Încă nu pot să nu mă gândesc la film și să le spun tuturor celor pe care îi cunosc - iar acum toți abia așteaptă să îl vadă! Va lăsa oamenii cu gura căscată!”.

Megalopolis este povestea distrugerii unei civilizații utopice și a conflictului ce urmează între Cesar (Adam Driver), un arhitect idealist care vrea să reconstruiască societatea cu resurse complet regenerabile, și primarul orașului (Giancarlo Esposito), care nu-i împărtășește viziunea.

Un alt profesionist din domeniul cinematografiei care a participat la prima proiecție a declarat pentru IndieWire că filmul este despre o civilizație ce „se clatină, devorându-se pe sine într-un vârtej de lăcomie necontrolată, egocentrism și propagandă politică” și l-a parafrazat apoi pe Coppola: „la fel ca Apocalypse Now de dinaintea sa, Megalopolis nu este despre sfârșitul lumii, ci despre `sfârșitul lumii așa cum o știm`”.

Prin e-mail, sursa a mai declarat că a simțit că personajul lui Adam Driver este un avatar al lui Coppola însuși, descriindu-i pe amândoi ca fiind vizionari, cu idei semnificative și provocatoare la adresa orânduirii sociale. „Coppola pare să fi renăscut, iar filmul se simte ca fiind opera unui copil-minune al școlii de film, neînduplecat de convenții, dar și ca fiind opera unui maestru înțelept care știe multe despre viață și despre căile lumii”, a mai declarat spectatorul intervievat de IndieWire.

Rămâne de văzut dacă aceste elogii au vreo corespondență cu sentimentele studiourilor sau ale publicului larg. Deși Coppola este o legendă, nu a mai realizat un succes comercial de trei decenii.

Exploreaza subiecte similare:

Adam Driver, Francis Ford Coppola

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells