Matt Damon, la 45 de ani

de Ştefan Dobroiu în 8 Oct 2015
Succese, eşecuri, controverse şi planuri de viitor pentru actorul din Marţianul

Matt Damon încă nu a primit un Oscar pentru actorie, dar a primit unul pentru Cel mai bun scenariu. Astăzi actorul care poate fi văzut în continuare în excelenta ecranizare Marţianul a lui Riddley Scott (cronica noastră) împlineşte 45 de ani. Iată un articol despre realizările aniversatului de azi, dar şi despre controversele recente care îl au ca protagonist, planurile de viitor şi... modul cum a scăpat de paparazzi.

Este unul din marile staruri ale planetei, cu una dintre cele mai variate cariere. Multe s-au schimbat în viaţa sa din 1988, când avea un rol cu o singură replică în Mystic Pizza, filmul cu Julia Roberts în rolul principal. Acceptat la Harvard, tânărul Damon avea să renunţe pe ultima sută de metri pentru a juca în filmul School Ties.

Despre actor au început să se scrie articole elogioase în 1996, când impresionează cu rolul unul soldat dependent de opium (a slăbit aproape 20 de kilograme pentru rol) în Courage Under Fire. Dar faima vine în 1997, când se lansează Good Will Hunting, pentru care scrie scenariul alături de Ben Affleck. Impresionant succes de casă pentru un film independent (225 de milioane de dolari), Good Will Hunting le va aduce lui Damon şi Affleck Oscarul pentru Cel mai bun scenariu. Actorul termină deceniul cu rolurile foarte diferite şi lăudate din The Rainmaker, Saving Private Ryan şi The Talented Mr. Ripley.

Schimbă genurile cu uşurinţă, de la Dogma (1999), la seriile Ocean's Eleven şi Jason Bourne. Dă lovitura în comedie cu Stuck on You (2003) şi joacă în fantasy-ul The Brother Grimm (2005). The Good Shepherd şi The Departed (2006) îl readuc în atenţie. În 2007 a apărut, în contexte foarte diferite, în revistele People şi Forbes. People l-a desemnat "Cel mai sexy bărbat în viaţă", în timp ce Forbes l-a considerat cel mai profitabil actor, filmele sale aducând în acel an câte 29 de dolari pentru fiecare dolar plătit actorului.

În 2009 se îngraşă 20 de kilograme pentru The Informant!. Deceniul actual reprezintă o perioadă de declin pentru Damon, cu mai multe filme primite prost de public şi critică. Se redresează cu Behind the Candelabra, filmul de televiziune despre viaţa pianistului Liberace regizat de Steven Soderbergh, şi cu Interstellar, blockbusterul lui Christopher Nolan, în care joacă un rol secundar.

Pe bună dreptate, Marţianul (foto) a fost lăudat cea mai mare realizare a sa din acest deceniu. Este un an cu o competiţie extrem de strână la categoria Cel mai bun actor principal de la premiile Oscar, prin urmare nu se ştie dacă Matt Damon va primi o nominalizare. Indiferent dacă o primeşte sau nu, actorul ţine pe umeri un film dificil, în mare parte din scene fiind singur pe ecran.

Din 2010 este protagonistul unui schimb de replici cu preşedintele american Barack Obama. Odinioară un pasionat susţinător al preşedintelui, Damon a făcut o serie de observaţii negative la adresa acestuia, punând sub semnul întrebării prezenţa politică şi militară americană pe glob. În timpul unui discurs, Obama a ripostat, într-un mod etichetat drept copilăresc de analiştii politici: "Matt Damon a spus că e dezamăgit de prestaţia mea. Ei bine, Matt, tocmai am văzut The Adjustment Bureau şi am acelaşi mesaj pentru tine". Recent Matt Damon a fost implicat într-o altă controversă, după declaraţii discutabile privind situaţia actorilor homosexuali de la Hollywood.

În prezent Matt Damon filmează la al patrulea film cu Jason Bourne în care interpretează personajul titular. Paul Greengrass revine la regia francizei, prin urmare avem toate şansele ca la anul să vedem o impresionantă aventură globală, noua misiune a lui Bourne purtându-l pe erou pe mai multe continente. Julia Stiles revine în rolul principal feminin, iar Vincent Cassel îl interpretează pe antagonist. În acest moment nu se cunoaşte aproape niciun detaliu specific despre subiectul filmului.

În încheiere, un comentariu al lui Matt Damon despre viaţa sa publică şi eterna răfuială a starurilor cu paparazzi: "Dacă cineva ar vrea să-mi fotografieze viaţa, s-ar plictisi într-o zi. 'Iată-l pe Matt acasă învăţându-şi replicile. Iată-l pe Matt făcându-şi documentarea pe culoarul şase al bibliotecii locale'. Câteva ore aşa şi toţi (fotografii - n.r.) ar pleca acasă", a spus Damon, celebru pentru viaţa sa casnică alături de soţie şi cei trei copii.

Exploreaza subiecte similare:

Matt Damon, The Martian

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 8 octombrie 2015 16:11
Cel mai bun rol l-a facut in Behind the Candelabra.La multi ani!
carlito_carlito_s pe 20 octombrie 2015 17:36
Super-oportunitate de castig la domiciliu! Avem nevoie de cei mai seriosi oameni, pentru cel mai serios program de lucru la domiciliu! Cerinte: varsta minima de 18 ani, cunostinte minime de folosire a calculatorului, de lucru cu documente word si pdf, de navigare pe internet, de utilizare a email-ului. Oferim instruire gratuita, pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa solicite detalii la adresa de email: robertionita55@gmail.com

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells