Maria Dinulescu: „A depins de Bogdan Dumitrache cât am crescut acest personaj"

de Gloria Sauciuc în 14 Iun 2016
„Dublu” spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relație (aproape) eșuată și o viață (aproape) sufocantă. Când viața e un continuu deadline devii prizonierul propriei existențe

Lungmetrajul „Dublu”, ce-i are ca protagoniști pe Maria Dinulescu și Bogdan Dumitrache, va avea premiera internațională în cadrul celei de-a 51-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary (1-9 iulie 2016), în competiția „East of the West”, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film. Dar, până atunci, filmul poate fi aplaudat în România, cu ocazia premierei naționale, programate pe 17 iunie. Cinemagia a stat de vorbă cu actrița Maria Dinulescu, pentru a afla mai multe detalii despre acest film, care intră vineri în cinematografe.

Care este semnificația titlului? „Dublu” e viața dublă a personajelor?

Maria Dinulescu: Mi-ar plăcea să îți pot da eu respunsul corect la această întrebare, dar cred că regizoarea este în măsură să vă lămurească. În ce mă privește tot ce pot spune este că fiecare posibil adevăr mai are încă multa alte adevăruri valabile. Un film de fiecare data îți oferă șansa de a descoperi mai multe perspective ale aceleași situații. 

Din sinopsis filmul pare un comentariu asupra crizei vârstei mijlocii. Despre ce e povestea?

Maria Dinulescu: Cred că cel mai mult se vrea o poveste despre cum poți deveni prizonierul propriei existențe. Sau cel puțin asta am înțeles eu din declaratile făcute de regizoare. Sincer să spun ce îmi place la acest film este că ai timp să cunoști o persoană trecând peste imaginea pe care ți-o face inițial. Trăiești împreună cu el și îl descoperi treptat. Părcă este o poveste pe care tu ca spectator o trăiești cu personajul. Este un soi de intimitate care se instalează și pentru care merită să vezi acest film. 

Regizoarea descria filmul pomenind cuvintele depresie, izolare și lipsă de maturitate. Tu în ce cuvinte l-ai descrie?

Maria Dinulescu: Parte din viață. Momente naturale pe care fiecare le trăiește la un moment dat. Viață reală. Acum nu vă închipuiți că filmul este unul trist și lipsit de vitalitate. Actorii pe care i-a ales sunt dintre cei mai buni-vitali, activi și care au oferit foarte multă forță personajelor. Dorian Boguță sau Ștefana Samfira sunt o surpriză foarte frumoasă a acestui film.

Spune-ne câteva cuvinte despre personajul tău, arcul evoluției lui, și dacă ai găsit elemente de gestică, mimică, ton al vocii sau poate un parfum care să-i fie specific.

Maria Dinulescu: Alina este un personaj construit de George. Poate fi real sau numai o dorință a lui. Întreg personajul l-am constuit inspirându-mă din stările, nevoile, ritmul lui George. A depins foarte mult de Bogdan Dumitrache cât am crescut sau nu acest personaj. Alina există numai pentru el și datorită lui. Atât cât mi-a dat el voie, atât i-am dat viață.

Despre lucrul pe platou cu Bogdan Dumitrache. Ce tip de actor e?

Maria Dinulescu: Am colaborat împreună la premiatul „Trafic” al lui Cătălin Mitulescu și la „Adreea și tramvaiul”, al lui Alexandru Iordăchescu. Îmi părea un partener de lucru rece, izolat, care nu comunică foarte mult și care nu creează relati de prietenie. Niciodată nu mi s-a părut că avem multe în comun și era mereu o surpriză că cineva ne vedea parteneri pe ecran. Suntem născuți în aceeași zi, dar părem două personalități foarte diferite. Atunci când am fost invitată să dau audiția pentru „Dublu” îmi aduc aminte că regizoarea m-a avertizat că este foarte rece și că până în acel moment nu crease nicio legătură cu o altă participanta la casting. Știam exact la ce se referă.

„La casting, am renunțat la poziția de forță, la tipul meu de a cuceri un bărbat și l-am lăsat pe el să fie cel care să mă câștige.

La finalul probei descoperisem un Bogdan Dumitrache cu foarte mult umor, activ și foarte inteligent. A fost foarte clar pentru regizoare că suntem alegerea perfectă” (Maria Dinulescu)

Pare un actor care nu știi ce gândește sau dacă își dorește să comunice cu ține. Fiind călită, am trecut peste prima impresie, nu m-am lăsat intimidată și chiar mi-am dorit să mă poziționez în locul unei persoane care își dorește să îl descopere și să îi aprecieze calitățile. Îmi aduc aminte că la casting i-am spus că vreau să creez un personaj asemănător unei femei care este pe gustul lui. Am renunțat la poziția de forță, la tipul meu de a cuceri un bărbat și l-am lăsat pe el să fie cel care să mă câștige. La finalul probei descoperisem un Bogdan Dumitrache cu foarte mult umor, activ și foarte inteligent. A fost foarte clar pentru regizoare că suntem alegerea perfectă.

Câteva cuvinte despre raportul de forțe între personaje și cum l-ai negociat pe platou cu regizoarea și cu ceilalți actori.

Maria Dinulescu: Mereu îmi place să mi se ofere încredere, dar să mi se și câștige încrederea. Cel mai ușor o facem prin a fi foarte buni profesioniști. Desigur că fiecare dintre noi trebuie să îl inspirăm pe celălalt să fie un cât mai bun partener de lucru. Cred că a fost un schimb echilibrat de fiecare dată și mereu a primat ce va apărea pe ecran.

Prin ce se diferențiază acest film de alte povești de dragoste puse la încercare?

Maria Dinulescu: Îmi place mult „povestea de dragoste” dintre personajul interpretat excelent de Andrei Mateiu și George. Este o prietenie pe care îți face plăcere să o vezi evoluând pe ecran. George nu are o luptă de câștigat numai cu iubită lui, cu personajul meu, cu prietenul lui sau profesia sa. Este o luptă pe care el trebuie să o câștige cu sine însuși.

Vei merge la Karlovy Vary să susții filmul?

Maria Dinulescu: Mă bucur mult că acest film îi oferă regizoarei debutante Catrinel Danaiață șansa de a fi recunoscută de un asemenea festival. Pentru un regizor la început de drum este vital. Vom fi alături de ea pentru a o susține și a ne bucura împreună de reușita ei. 

În ce alte proiecte ai fost recent implicată, în ce stadiu sunt și ce mai pregătești în perioada următoare?
 

Maria Dinulescu: Vom avea anul acesta premiera cu lungmetrajele „Far From Here" și „Selfie 69”, tocmai a aparut teatrul-tv „Jocul de-a vacanta” la TVR, voi filma un film italian și un scurtmetraj românesc. Aștept audițiile la un film al unui regizor pe care îl iubesc foarte mult deci sper să avem numai vești bune.

Exploreaza subiecte similare:

Maria Dinulescu, Dublu, Bogdan Dumitrache

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells