Mai-marii încasărilor

de Ştefan Dobroiu în 15 Apr 2014
Filme care îi arată lui Avatar că nu este chiar atât de tare...

Cu 2,7 miliarde de dolari încasate în lumea întreagă, Avatar, în regia lui James Cameron, chiar are cu ce să se laude. Dar de-a lungul ultimelor decenii de Hollywood au fost alte producţii care au luat prin surprindere publicul mondial, reuşind performanţe cu totul ieşite din comun în ceea ce priveşte raportul dintre încasări şi bugetul de producţie. Banii nu sunt cei mai importanţi, dar cifrele din acest articol ne fac să înţelegem cât de influente au fost filmele de mai jos în epocă şi, desigur, să ne amintim câteva titluri clasice.

În ultimii şase ani toate filmele ajunse pe locul întâi mondial în anul lansării au avut mai mult de un miliard de dolari încasări. Dar la bugete de 180-250 de milioane de dolari (adesea acest buget nu include consistentele cheltuieli de marketing) se pot lăuda Iron Man 3, Toy Story 3 şi The Dark Knight cu reuşite extraordinare? Bineînţeles că pot, dar iată că Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui, reuşea în 2003 să încaseze 1,1 miliarde la un buget de nici 100 de milioane. Mai mult, a câştigat şi 11 Oscaruri în 2004, din 11 nominalizări.

Ultimele decenii de cinema popular nu duc deloc lipsă de cazuri când un anumit film a reuşit să încaseze de 20 de ori, uneori de 30 de ori bugetul de producţie, ceea ce înseamnă că, dat fiind caracterul limitat al publicului potenţial, unii spectatori s-au dus la cinema în repetate rânduri pentru a vedea producţia respectivă. The Lion King a cheltuit 45 de milioane de dolari exact acum 20 de ani, devenind în deceniul său cea mai populară animaţie şi rămânând în continuare animaţia desenată de mână cu cele mai mari încasări din istorie (aproape un miliard de dolari numai din bilete vândute, datorită şi unei relansări 3D în 2011).

În 1990 Ghost/Fantoma mea iubită (în centrele de închiriere casete video apărute după Revoluţie în toată România, Ghost era tradus, nu foarte inspirat, Strigoiul, ceea ce i-a făcut pe mulţi să se aştepte la un film de groază) era produs cu doar 22 de milioane de dolari şi reuşea să încaseze peste 500 de milioane, câştigând şi un Oscar pentru scenariu original şi unul pentru interpretarea lui Whoopi Goldberg.

Dacă ne uităm în lista filmelor ajunse pe locul întâi în topul mondial al încasărilor în anii '80, niciunul dintre titluri nu a fost "leneş": toate producţiile şi-au depăşit de cel puţin zece ori bugetul de producţie. Campionul absolut este extraterestrul E.T., realizat cu 12 milioane şi cu încasări de 600 de milioane în epocă, sumă ridicată la 800 de milioane datorită unor relansări. Steven Spielberg şi George Lucas sunt eroii deceniului, Spielberg având patru filme ieşite pe primul loc în anul lansării, iar Lucas două. Spielberg a dat lovitura ca producător şi cu Back to the Future, care reauşea în 1985 să aibă încasări de 380 de milioane de dolari la un buget de doar 22 de milioane.

În anii '70 se lansează legendarul Rocky, un film realizat cu doar un milion de dolari şi cu încasări ce variază, în funcţie de sursa de informaţie, între 80 şi 200 de milioane. Star Wars şi-a dominat şi el anul, cu un buget de 11 milioane şi încasări de peste 500. Este de ajuns să lăsăm cifrele să se "aşeze" pentru a vedea că epoca de aur a cinema-ului s-a cam stins, blockbusterul actual fiind mai degrabă o provocare de marketing. Sunt de mult apuse zilele când un film era lansat pe câteva zeci de ecrane şi, în funcţie de succesul său, era extins apoi pe sute şi chiar mii de ecrane.

Regulile jocului în cazul lansărilor extinse le-a făcut tot Spielberg cu al său Fălci. Încurajat de primele reacţii ale publicului, regizorul a convins studiourile Universal să lanseze filmul pe 450 de ecrane, un număr extraordinar de mare pentru acele vremuri. Premiera a fost precedată de o campanie de promovare difuzată de televiziuni, iar primirea a fost ieşită din comun: filmul şi-a acoperit bugetul în doar două săptămâni şi a devenit pe parcursul anului cea mai de succes premieră din toate timpurile. Recalculări din 2011 arată că încasările sale ajustate cu inflaţia se apropie de cele ale lui Avatar, dar asta nu sugerează decât că Jaws a vândut un număr incomparabil mai mare de bilete, neavând avantajul preţului mare la bilete 3D şi IMAX.

Alte titluri de succes în epocă: Grease, cu un buget de şase milioane şi încasări de 350. Blazing Saddles a fost făcut cu doar două milioane şi a încasat 80. The French Connection cu 3 milioane şi încasări de 75. Love Story cu două milioane şi încasări de 80. Câţiva ani mai devreme Cartea Junglei era realizat cu patru milioane şi încasa 170. Sunetul muzicii în 1965 a avut un buget de opt milioane de dolari şi încasa aproximativ 200 de milioane în lumea întreagă.

Exploreaza subiecte similare:

Steven Spielberg, George Lucas, James Cameron, Whoopi Goldberg, Avatar, Jaws, Ghost, The Lord of the Rings: The Return of the King, The Lion King, Back to the Future, Rocky, Grease, The French Connection, Love Story, The Sound of Music, The Jungle Book, Blazing Saddles

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 15 aprilie 2014 10:36
cam asa ar trebui calculata eficienta.........numarul de bilete vandute .......si nu neaparat suma incasata......probabil multe filme vechi ar depasi filmele de azi la o asemenea categorie..la numarul de bilete vandute........tin minte cand un bilet la film era 15000, 18000 sau 20000 echivalentul unui leu .50 sau 2 lei....azi biletele sunt si de zece ori sau 15 ori mai scumpe.....
apropo legat de stapanul inelelor intoarcerea regelui........filmul a castigat 11 premii oscar...si nu 10

lazar_samuel pe 15 aprilie 2014 15:14
mai citeste o data "Mai mult, a câştigat şi 11 Oscaruri în 2004, din 11 nominalizări." orbu
VVVVV pe 15 aprilie 2014 18:45
Avatar, vazut azi la presiunea reclamelor, uitat maine.......Ghost, Razboiul Stelelor, Falci, Rocky.......vazute si revazute cu aceeasi placere de nenumarate ori....
legolas05 pe 15 aprilie 2014 20:00
din cate am vazut eu filmul Pe Aripile Vantului are cele mai multe bilete vandute pana acum in toata lumea...in 1939 a avut incasari de 400 milioane dolari....mult foarte mult la ce cinema-uri putine erau atunci si ce ieftin costau biletele.
cosmin742000 pe 16 aprilie 2014 13:47
Avatar e tare ? Macar e film Avatar ? Sa fim seriosi.:)Lasand la o parte primele 2 alineate in care nu e vorba de filme , restul sunt filme care intr-un fel sau altul au meritat audientele.
lfery pe 21 aprilie 2014 21:45
Ai dreptate cosmin! Intrebarea mea este identica cu a ta. Avatar e film? Daca ne gandim la fantezie, atunci putem lua un oricare film "fantezist" de-al lui Spielberg (ex . E.T. este cel mai indragit film "fantezist"). Daca ne luam de filme de dragoste, un simplu film cum ar fi Love Story, care si in ziua de azi ne lasa uimiti. Am vazut mai sus Pe aripile vantului, etc. Asa ca ramane intrebarea valabila. Avatar e film?
alex_il_fenomeno pe 10 octombrie 2014 01:22
Sunt filme memorabile...Ghost inca ramane unul dintre preferatele mele...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells